DORPSSTRAAT 13 IN LOENEN

11 Okt

scannen0004.jpg 

Dit artikel is gepubliceerd in 247 Wonen van september 2007. 

Vlak onder de rook van Amsterdam en Utrecht en op slechts enkele minuten afstand van de A2 ligt een van de best bewaarde geheimen van Midden-Nederland: Loenen aan de Vecht. Vanaf de drukke snelweg rijd je door uitgestrekte weide- en plassengebieden zo de schilderachtige kern van het dorpje binnen, waar voor het merendeel nog 18-eeuwse huizen staan.  

Dwalend door het oude centrum lijkt het alsof de tijd in Loenen aan de Vecht heeft stilgestaan. Trots steekt de kruiskerk haar (ietwat scheve) toren vanaf het kerkplein omhoog. Het oude klooster Beek en Hoff aan de Molendijk dient sinds 1995 als het gemeentehuis van Loenen. Iets verderop staat de voormalige korenmolen De Hoop, die dit jaar volledig is gerestaureerd. Het 35-meter hoge bouwwerk ligt ingeklemd tussen het hart van het dorp en de Vecht, zodat boten vroeger met hun graan zo de molen konden binnenvaren om hun vrachtje te lossen.  

Bewoners steken de voor het dorp zo belangrijke rivier over via een pittoreske ophaalbrug. Lang geleden werd geregeld dat voor deze oversteekplaats tol geheven mocht worden. Tot in de jaren dertig moest daadwerkelijk voor het gebruik ervan worden betaald. Sindsdien neemt de provincie de kosten voor haar rekening. Wel is het tot op de dag van vandaag verboden een andere brug te bouwen binnen de afstand waarin men de kerkklok van het dorp kan horen luiden. 

Loenen staat bekend om de prachtige, oude buitenplaatsen die er te vinden zijn. Amsterdamse patriciërs lieten er in lang vervlogen tijden hun chique panden bouwen, met tot de verbeelding sprekende namen als Sterreschans, Weeresteyn en Rupelmonde. De tuinen van de buitenplaatsen op de oostelijke oever van de Vecht lopen rechtstreeks over in de Loenderveense- en Loosdrechtse Plassen. Alle mogelijkheid in de omgeving dus voor recreatie op het water. Niet alleen voor het uiterlijke schoon, maar ook voor de verzorging van de innerlijke mens ben je in Loenen aan de Vecht trouwens aan het goede adres. De plaats staat bekend om haar vele, goede eetgelegenheden. Er zijn zelfs mensen die beweren dat er meer restaurantstoelen te vinden zijn dan inwoners…  

De oude kern van het dorp wordt doorkruist door – hoe kan het ook anders – de sfeervolle Dorpsstraat. Tussen de overwegend knusse, kleine huisjes doemt op nr. 13 onverwacht een prachtige, vrijstaande villa op. Het karakteristieke woonhuis, gelegen naast een kerkje, staat sinds kort te koop. “Het is een van de meest bijzondere panden die we in de verkoop hebben”, vertelt makelaar Coen Alleman van Kappelle Onroerend Goed met onverholen enthousiasme. Het huis, dat onderdeel uitmaakt van het beschermde dorpsgezicht van Loenen, is recentelijk helemaal gerenoveerd. “Aan echt elk detail is aandacht besteed en alleen de allerbeste materialen zijn gebruikt”, zegt Alleman. Het pand, met een woonoppervlakte van 145 m2, heeft zonder meer een statige uitstraling. Misschien is het de dakkapel met het sierlijke houtsnijwerk, misschien ook de symmetrie van het pand of de gevelsteen waarop vermeld staat dat de eerste steen in 1899 werd gelegd. Maar feit is dat er bij het binnengaan een gevoel van ontzag over je komt.  

“Met de verbouwing is voor een zeer functionele indeling gekozen”, vervolgt Alleman zijn verhaal. “Het meest bijzondere op de begane grond is de geweldige keuken. Die is bijna net zo groot als de woonkamer van een doorsnee etagewoning!” Het vertrek is inderdaad immens en bovendien zeer compleet uitgerust met alle apparatuur die je je maar kunt wensen, inclusief een zes pits kooktoestel. Het ‘piece de resistance’ is het enorme kookeiland, waaraan je met gemak met vier mensen kunt ontbijten.  

Vanuit de keuken kom je in de ruime, lichte woonkamer met aan drie kanten raampartijen. Sommige daarvan zijn nog voorzien van de oude binnenluiken. Uiteraard ontbreken ook de eiken vloerdelen niet. Er is weinig fantasie voor nodig om je voor te stellen hoe heerlijk het moet zijn om het dorpleven hier rustig aan je voorbij te zien trekken. Of om ’s avonds met een kop warme chocolademelk voor de grote openhaard te zitten, terwijl het naastgelegen kerkje over je welbevinden waakt.  

Op de bovenverdieping van het charmante woonhuis bevinden zich drie slaapkamers van verschillende grootte en een zeer luxe badkamer met een duobad met whirlpoolsysteem en een aparte douche. “Kijk”, zegt Alleman, terwijl hij een aantal deuren op de royale overloop opentrekt, “hier vind je diverse vaste kasten, onder andere voor een wasmachine en een droger. En de vlizotrap geeft toegang tot de ruime bergvliering.” Even later dwalen we door de – eveneens nieuw aangelegde – voor-  en achtertuin. De schitterende veranda aan de achterkant geeft middels de openslaande deuren direct toegang tot zowel de woonkamer als de keuken. “Binnen vijftien minuten in Amsterdam, Utrecht en het Gooi en dan zó kunnen wonen”, verzucht Alleman. “Wie wil dat nu niet?”   

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: