TIEN VEEL GESTELDE VRAGEN OVER HET MILIEU

4 Nov

scannen0002.jpgscannen0003.jpg 

Dit artikel is gepubliceerd in Margriet nr. 45 – 2 november 2007.  

Er gaat de laatste tijd geen dag voorbij, of je hoort wel iets over milieu. Maar hoe zit het nu eigenlijk precies met dat broeikaseffect en die spaarlampen? Margriet geeft antwoord op tien veel gestelde vragen.  

1. Wat is het broeikaseffect nu eigenlijk precies? Stelt u zich de aarde voor, met een dikke laag lucht eromheen. Dat is de dampkring, die de aarde als een warme  deken beschermt tegen de kou van buitenaf. Binnen de dampkring drijven allerlei gassen rond, die wij nodig hebben om te leven. Sommige van die gassen, zoals kooldioxide (CO2), werken net zoals het glas van een broeikas waarin je planten kweekt: ze laten zonlicht en warmte wel naar binnen, maar niet meer naar buiten. Dat mechanisme heet daarom het broeikaseffect. Zonder dit broeikaseffect zou het op aarde veel te koud zijn om te leven. Er is echter een probleem: de hoeveelheid CO2 binnen onze dampkring neemt toe. Daardoor wordt meer warmte vastgehouden en stijgt de temperatuur steeds verder. Een kleine toename van de temperatuur kan wereldwijd problemen opleveren voor mensen, dieren en planten. Doordat het water in de zeeën stijgt bijvoorbeeld. Of doordat het juist zo heet en zo droog wordt, dat er geen voedsel meer groeit en geen drinkwater meer is. Onderzoekers denken dat de temperatuur op aarde de komende honderd jaar tussen de 1,4 en 5,8 graden Celcius zal stijgen. Er zullen daardoor steeds meer en steeds grotere natuurrampen plaatsvinden.

2. Hoe schadelijk is luchtvervuiling voor mijn gezondheid?
Het wegverkeer is verreweg de belangrijkste bron van luchtverontreiniging in Nederland. Door het zogenaamde ‘fijn stof’ wat daarbij vrijkomt, kunt u luchtwegklachten krijgen (hoesten, droge keel) en kan de werking van uw longen verminderen. Fijn stof bestaat uit een mix van hele kleine deeltjes van verschillende chemische stoffen. Door acute blootstelling aan fijn stof – bijvoorbeeld als er een periode veel smog is of als iemand verhuist van het platteland naar de stad – overlijden per jaar ongeveer 1.700 mensen in Nederland. In bijna alle gevallen gaat dat om personen die al gezondheidsklachten hadden, zoals een luchtwegaandoening of een hart- of vaatziekte. Fijn stof verergert dat soort ziektes namelijk. Uiteindelijk maakt fijn stof nog veel meer slachtoffers. Door chronische blootstelling (over een langere tijd) overlijden jaarlijks nog eens 18.000 mensen in Nederland.  

3. Welke apparaten in huis verbruiken de meeste energie? Een gemiddeld huishouden gebruikt jaarlijks 3402 kilo Watt uur (kWh) elektriciteit. Daarvan gaat ruim 20% op aan wassen en drogen en ruim 17% aan koelkasten en vriezers. Gemiddeld verbruikt een gezin bijna 16% van zijn energie voor verlichting en ruim 15% voor tv’s, stereo’s en computers. Aan het verwarmen van het huis en warm water gaat gemiddeld zo’n 15% energie op. Extra grote energieverbruikers zijn onder andere een tropisch aquarium, een waterbed, airconditioning, plasma en LCD tv-schermen en een tuinvijver met een pomp. 

4. Kan ik op een simpele manier mijn huis beter isoleren? Elke woning verliest warmte naar buiten. Dat gebeurt via ramen en muren, maar ook via het dak en  de vloer van de begane grond. Isolatie van deze ‘lekken’ vermindert het warmteverlies en vergroot het comfort in huis. Bovendien voorkomt u daarmee onnodig energieverbruik en dat scheelt aanzienlijk in de energierekening. Uw huis beter isoleren kan op allerlei manieren. Door dubbel glas te laten plaatsen bijvoorbeeld, of door dak- of gevelisolatie aan te brengen. Maar ook met iets simpels als het dichtmaken van naden en kieren kan een gemiddeld gezin al 80m3 gas besparen. Dat scheelt zomaar € 54 per jaar! Bovendien voelt uw huis zo prettiger aan. 

5. Heeft het zin om groene stroom te kopen? Ja, dat heeft echt zin. Groene stroom wordt opgewekt uit energiebronnen die nooit opraken, zoals wind, water en zonlicht. Bovendien komen er nauwelijks vervuilende stoffen bij vrij. Inmiddels wordt zo’n 12% van het totale elektriciteitsverbruik in Nederland opgewekt door duurzame, schone energiebronnen. Eind 2006 maakten 2,4 huishoudens in Nederland gebruik van groene stroom.De productie van groene elektriciteit is duurder dan de productie van elektriciteit uit fossiele brandstoffen (zoals aardolie en aardgas). Toch verschilt de prijs van groene elektriciteit over het algemeen niet echt met de prijs van ‘grijze’ elektriciteit. Dat kan, omdat de productie van groene energie gesubsidieerd wordt door de overheid. Als u overstapt op groene elektriciteit verandert er bij u in huis niets. U krijgt geen nieuwe leidingen of meterkast en net zoals nu krijgt u gegarandeerd altijd stroom. 

6. Bestaat er zoiets als een milieuvriendelijke auto? Een echt milieuvriendelijke auto bestaat natuurlijk niet, maar u kunt tegenwoordig veel doen om groener te rijden. Een ‘groene’ rijder bespaart per jaar € 840 aan benzine en € 1582 aan vaste kosten ten opzichte van een gemiddelde rijder. Bovendien brengt zij ook nog eens ruim 1400 kilo minder CO2 in de lucht. Om dat te bereiken, rijdt u bij voorkeur in een kleine, maar gloednieuwe auto met een zogenaamd ‘A-label’  (meest zuinig). In de prijsvergelijking valt zo’n auto € 70 per maand goedkoper uit aan benzine en € 132 aan vaste kosten dan een middenklasser van zeven jaar oud. Verder heeft een ‘groene’ rijder een bewust zuinige rijstijl, bijvoorbeeld door zo vroeg mogelijk door te schakelen naar een hogere versnelling. Wil u het helemaal goed doen, dan kunt u uw gereden kilometers ook nog laten compenseren door een bedrag per jaar te betalen waarvoor bomen worden geplant. 

7. Wat is het verschil tussen een gloeilamp en een spaarlamp? Spaarlampen zijn eigenlijk kleine gebogen TL-buisjes. Ze gebruiken veel minder energie dan gloeilampen en passen in gewone fittingen. Moderne spaarlampen hebben vaak dezelfde vorm en maat en dezelfde lichtkleur als gloeilampen. In een gemiddeld huis in Nederland zijn veertig lampen te vinden: 25 gloeilampen, vier TL-lampen, zeven halogeenlampen en maar vier spaarlampen. Als u alle gloeilampen die dagelijks meer dan drie kwartier branden vervangt door spaarlampen, halveert uw energieverbruik voor verlichting. Een spaarlamp kost gemiddeld € 7, een gloeilamp gemiddeld € 0,90. Een spaarlamp is dus flink duurder, maar die extra kosten verdient u door het lage verbruik en de lange levensduur in één jaar terug. Voor lampen die vaker dan tien keer per dag aan- en uitgeschakeld worden, bestaat een speciaal type spaarlamp. Informeer daarnaar bij uw winkelier.

Gloeilamp Spaarlamp
25 Watt 6 Watt
40 Watt 9-11 Watt
60 Watt 15 Watt
75 Watt 18-20 Watt
100 Watt 25 Watt
125 Watt 30 Watt

Bron: www.milieucentraal.nl 

8. Wat zijn biologische producten en waar herken je ze aan? Biologische producten worden geteeld zonder het gebruik van kunstmest en chemische bestrijdingsmiddelen. De opbrengst is hierdoor vaak lager en dat maakt biologische producten gemiddeld 25 tot 50% duurder dan gewone producten. Het prijsverschil hangt sterk af van het product. Biologische melk is niet veel duurder dan gewone melk, maar bij bijvoorbeeld kippenvlees zijn er grote prijsverschillen tussen biologisch vlees, scharrelvlees en gewoon vlees. Biologische producten kunt u herkennen aan het EKO-keurmerk (verkrijgbaar in natuurvoedingswinkels en supermarkten) en het Milieukeur (beperkt verkrijgbaar in supermarkten). 

9. Waarom zou ik mijn afval scheiden? Het is een hardnekkig misverstand dat afval scheiden geen zin zou hebben, omdat alles toch op één hoop terecht komt. Feit is dat glas, papier, karton, groente-, fruit- en tuinafval, klein chemisch afval, textiel en restafval allemaal apart worden verwerkt. Uw medewerking aan de afvalscheiding is en blijft daarom belangrijk. Door afval apart in te leveren, blijven waardevolle materialen in gebruik en zijn er minder nieuwe grondstoffen nodig. Bovendien scheelt dit energie. Een voorbeeld: de productie van nieuw aluminium kost twintig (!) maal zoveel energie als het omsmelten van oud aluminium. Bovendien wordt door hergebruik minder afval verbrand. Dit scheelt geld, want verbranden is 10 cent duurder per kilo dan gescheiden verwerken. Bovendien zouden er onvoldoende afvalverbrandingsinstallaties zijn om al het afval te kunnen verwerken. Kijk op http://www.afvalscheidingswijzer.nl als u er zeker van wilt zijn dat uw afval altijd in de juiste bak belandt.  

10. Kan ik met mijn milieubewuste gedrag zelf ook geld besparen? In de vragen hierboven is al een aantal kostenbesparende tips aan de orde gekomen. Maar er zijn nog veel meer manieren waarop u geld kunt ‘verdienen’ aan een beter milieu! Een paar voorbeelden.

·         Gooi minder voedsel in uw vuilnisbak
Ieder jaar gooit een huishouden 99 tot 138 kilo voedsel weg. Ongeveer de helft daarvan verdwijnt ongebruikt in de vuilnisbak: per huishouden gemiddeld € 283 per jaar. Veel voedselverspilling kunt u makkelijk voorkomen door uw boodschappen beter af te stemmen op wat u daadwerkelijk gebruikt. Bijvoorbeeld door voor de verse producten wat vaker naar de winkel te gaan in plaats van grote voorraden ineens te kopen

·         Stook niet onnodig
Als u de thermostaat overdag één graad lager zet, bespaart u gemiddeld 7% op uw energiegebruik voor verwarming. Dat is zo’n € 56 per jaar.

·         Matig uw snelheid op de snelweg
Hoe harder u rijdt, hoe meer benzine uw auto verbruikt. Behalve een lagere rijsnelheid zorgt ook een constante snelheid voor minder brandstofverbruik. Bij een constante snelheid van 100 km/uur verbruikt uw auto gemiddeld 20% minder benzine dan bij een constante snelheid van 120 km/uur. Doe het wat rustiger aan en bespaar € 100 per jaar.

·         Was met volle trommel en lage temperatuur
Als u uw wasgoed opspaart tot de trommel vol is, hoeft de wasmachine minder vaak te draaien. Gemiddeld draait een wasmachine met 3,5 kg per wasbeurt. De meeste wasmachines kunnen gemakkelijk 4,5 kg wasgoed aan. Wie steeds met een volle trommel wast, bespaart jaarlijks zo’n € 13 aan energiekosten. Door vaker op 40°C in plaats van 60°C te wassen levert u bovendien nog eens € 20 euro extra op per jaar.

·         Gebruik een waterbesparende douchekop
Een waterbesparende douchekop laat minder water door dan een normale, maar levert hetzelfde comfort. Het water wordt namelijk verdeeld in fijnere druppels, zodat het u het ervaart alsof er evenveel water uit de douche komt. Jaarlijks bespaart een waterbesparende douchekop voor een gemiddeld huishouden € 44 aan energiekosten.

·         Pak voor korte afstanden wat vaker de fiets
Door het vele optrekken en afremmen tijdens korte ritjes verbruikt uw auto extra benzine. Het loont dus de moeite om voor deze kleine afstanden wat vaker de fiets te pakken. Een rekenvoorbeeld. Stel u gebruikt 7 keer per week de auto voor een ritje van 1,5 kilometer heen en 1,5 kilometer terug. Per jaar is dat ongeveer 1100 kilometer. Het brandstofverbruik is bij korte ritten hoog (1:10). Door de helft van het aantal korte ritten met de fiets te doen, bespaart u € 77.

·         Voorkom sluipverbruik
Elektrische apparaten verbruiken vaak ook energie als u het apparaat niet gebruikt of het apparaat ‘uit’ lijkt te staan (stand-by of sluipverbruik). In een gemiddeld huishouden is eenvoudig € 50 euro te besparen door daar op te letten. Een voorbeeld: de stand-by stand van uw computer is bedoeld voor het overbruggen van een korte pauze. Bent u klaar met het gebruik van uw computer, schakel deze dan uit. Het is een fabeltje dat computers sneller slijten als u ze regelmatig uitzet. Als de computer ’s nachts wordt uitgezet, bespaart u € 27 aan elektriciteit per jaar.

·         Hang bij mooi weer de was buiten
In veel huishoudens staat een wasdroger. Heel praktisch, maar per droogbeurt verbruikt een droger veel stroom. Gemiddeld 2,4 kWh ofwel 53 eurocent. Een gemiddeld huishouden gebruikt de droger vier keer per week (210 keer per jaar). Wanneer u bij mooi weer de was buiten ophangt, zijn vijftig droogbeurten te voorkomen. Dat scheelt € 26,50 per jaar.

 <Kader> Potentiële besparingen met milieubewust gedrag 

Minder voedselverspilling € 141
Verwarming slim stoken € 56
Aangepaste snelheid € 100
Zuinig rijden € 101
Voordelig wassen € 33
Waterbesparende douchekop € 44
Wat vaker de fiets € 77
Minder sluipverbruik € 50
Vijf spaarlampen € 55
Bij mooi weer de was buiten € 26,50
Totaal € 683,50

Bron: www.milieucentraal.nl 

<Kader> Hoeveel kunt ú besparen?

Wilt u nagaan op welke manier ú geld, energie en het milieu kunt sparen? Dat kan met de Energielastenverlager. Op basis van uw eigen gegevens en mogelijkheden geeft deze rekenmodule advies op maat. Kijk op: www.energielastenverlager.nl. 

<Kader> Meer weten?

Deze tien vragen en antwoorden zijn gebaseerd op de onderwerpen die het meest bezocht worden op de voorlichtingssite http://www.milieucentraal.nl. Op deze website vindt u nog veel meer nuttige informatie en praktische tips over alles dat met milieu en energie te maken heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: