DE STOFFEN VAN BUSATTI

13 Mrt

scannen0005.jpgscannen0006.jpg 

Dit artikel is gepubliceerd in De smaak van Italië, nr. 2 – 2008 

Goed verborgen tussen de Toscaanse heuvels, in het Middeleeuwse stadje Anghiari, ligt de weverij van de familie Busatti. Een paar jaar geleden dreigde de unieke fabriek – waar al sinds 1842 onafgebroken de meeste prachtige stoffen worden geproduceerd – haar deuren te moeten sluiten. De verouderde machines waren niet meer veilig genoeg. Maar de huidige directeur, Giovanni Sassolini, getrouwd met Paola Busatti, redde het bedrijf. Hij kwam op het lumineuze idee om zijn fabriek met de eeuwenoude weefgetouwen door de Europese Gemeenschap tot monument te laten verheffen, waardoor hij voor subsidie in aanmerking kwam.   

Busatti maakt al meer dan 150 jaar unieke stoffen uit wol, katoen en linnen in prachtige Toscaanse kleuren. De weverij van het familiebedrijf ligt middenin de geboortestreek van artistieke grootheden als  Piero della Francesca, Michelangelo en Guido Monaco (de uitvinder van het moderne notenschrift). En hoewel het stoffenatelier geen kunstzinnige pretenties kent, heeft men wel profijt van de ervaring van de mensen die al eeuwenlang met grote passie en vakmanschap in het gebied werken. In de loop van de jaren is het bedrijf gegroeid, maar het motto van de Busatti’s is altijd hetzelfde gebleven: trouw aan oorsprong, smaak en kwaliteit.  

Van bakkers naar wevers

Toen Napoleon in 1796 Italië binnenviel, brachten zijn soldaten allerlei spullen mee om het leger ‘in stijl’ te kunnen onderhouden. Onderdeel van de enorme uitzet waren de weefgetouwen, die werden gebruikt om de soldaten van nieuwe uniformen te voorzien. Nadat Napoleon in 1815 bij Waterloo was verslagen bleven de weefgetouwen achter. In de pakhuizen van de familie Busatti bijvoorbeeld, die zelf een succesvolle bakkerij hadden. Daar lagen ze onbenut, tot Mario Busatti in 1842 op het idee kwam op de weefgetouwen opnieuw in gebruik te nemen.  

Mario was een zeer vaardige ambachtsman die allerlei nieuwe weeftechnieken ontwikkelde. Zijn oom Gregorio reisde ondertussen door Europa, op zoek naar nieuwe stoffen. Zo kwam het dat men behalve lokale wol uit de Apennijnen ook stoffen van Frans linnen en Indiaas katoen begon te produceren. Een Engelse ‘lord’, op reis in Italië, raakte zo onder de indruk van de kwaliteit van de producten van Busatti dat hij ze aan de Engelse koning Edward aanraadde. Vanaf dat moment steeg de faam van het familiebedrijf snel. Tsaar Nicolaas II werd een belangrijke klant, net als zijn dochter Anastasia. Ook tegenwoordig heeft het bedrijf nog Koninklijke klanten. En onze eigen koningin Beatrix is beschermvrouwe van Busatti.  

In de eerste helft van de 20ste eeuw trouwde Francesca Busatti met een rijke man uit Florence, Cesare Sassolini. Samen kregen ze acht kinderen en bouwden ze het familiebedrijf verder uit. Tot het noodlot toesloeg en Cesare vlak na de Tweede Wereldoorlog stierf. Algemeen werd aangenomen dat dat het einde van Busatti zou betekenen. Hoe kon zo’n jonge weduwe met acht kleine kinderen het bedrijf alleen voortzetten? Maar Francesca’s genen waren schijnbaar van hetzelfde sterke materiaal geweven als die van haar voorvaders, want ze wist het bedrijf toch weer nieuw leven in te blazen. Sindsdien bloeit het als nooit tevoren.  

Puffende machines

“Een bezoek aan het atelier van Busatti is een ware belevenis”, vertelt fotograaf Laurence Delderfield die er bijgaande prachtige fotoreportage maakte. “Ik was in de veronderstelling dat de stoffen in een fabriek geproduceerd werden, maar op het opgegeven adres vond ik een 16e eeuws palazzo met een weinig opvallende winkel. Eenmaal binnen werd ik getroffen door de overweldigende hoeveelheid prachtige stoffen om me heen. Effen, geblokt, geborduurd, met kant; je weet amper waar je moet kijken, zoveel moois is er te zien. Het lijkt wel of je door een interieurtijdschrift wandelt.”  

Vol verbazing liet Delderfield zich vervolgens rondleiden door de fabrieksruimte onder de winkel. “Het is alsof je honderd jaar terug in de tijd gaat. Stokoude, stoffige machines die je tegenwoordig alleen nog in tekenfilms ziet staan er te grommen en te puffen. Weefgetouwen met schietspoelen weven het garen door de wol. Die techniek geeft de stoffen hun zeldzame soepelheid. De ‘nieuwste’ machine in de fabriek is zestig jaar oud, de meeste andere zijn nog veel langer in gebruik. Dat kan alleen omdat ze continu worden gerepareerd. Het onderhoud wordt gedaan door een vriendelijk, oud mannetje van in de tachtig. Als er een onderdeel kapot gaat, moet hij dat zelf namaken. Het weven van de stoffen  gebeurt door lokale vrouwen. Vooral in de winter, als er minder werk op de boerderijen in de buurt te doen is.”  

Delderfield had de eer tekst en uitleg te krijgen van de huidige baas van het bedrijf, Giovanni Sassolini, de jongste zoon van Francesca Busatti. “Boven de winkel bevinden zich een gastenverblijf en de werkruimte van Giovanni. In een van de elegante kamers, omringd door familieportretten van de Busatti’s en Sassolini’s, staat een prachtig oud bureau dat men de ‘de computer’ noemt. Decennialang werd daaraan de boekhouding gedaan. Voor elke dag van de maand was er een apart laatje, net als voor elke werkdag.” 

Sociaal

In de loop van de jaren is het ‘imperium’ van Busatti flink uitgebreid. Zo vervaardigt men behalve stoffen (voor gordijnen en meubels, badlinnen, bedlinnen en tafel- en keukenlinnen) tegenwoordig ook serviezen, glaswerk, bestek en tassen. Behalve in hun zes eigen winkels worden de producten op vijftien andere plaatsen in Italië en evenzoveel plekken in de rest van de wereld verkocht. Bovendien levert de familie aan tal van topklasse hotels. Recentelijk is het bedrijf zelfs leverancier geworden van het chique Londense warenhuis Harrods. Maar ondanks de groei is Busatti altijd een echt familiebedrijf gebleven. 

Delderfield: “Busatti is behalve een succesvol ook een heel sociaal bedrijf. De werknemers mogen in grote mate hun eigen werktijden bepalen en worden met respect en waardering behandeld. Niemand van de familie voelt zich te goed om in drukke tijden mee te helpen. Vandaar waarschijnlijk ook dat Aghiari nog steeds een bloeiend stadje is, in tegenstelling tot de dorpen in de omgeving die de afgelopen decennia zijn leeggelopen doordat jonge generaties naar de stad trokken.” 

Ondertussen blijft Busatti doen waar het al 165 jaar goed in is: het leveren van ambachtelijke stoffen van een uitzonderlijke kwaliteit. Om met baas Giovanni Sassolini te spreken: “Massaproductie laten we graag aan het verre oosten over. Bij ons is en blijft de klant koning. Hij krijgt een kwaliteitsproduct, op maat én met passie gemaakt. We zullen altijd mooie spullen blijven produceren voor mooie families. Want zonder mooie spullen geen mooi leven!”  

Meer informatie: http://www.busatti.com. Busatti wordt in Nederland vertegenwoordigd door Tinie van der Velt. Tel: De winkel, de fabriek en het hoofdkantoor van Busatti zijn te vinden aan de Via Mazzini 14 in Anghiari. Telefoon: (00 39) (0)575 788 013.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: