DIENSTVERLENER POLIEDRO HELPT ITALIAANSE BEDRIJVEN OP WEG

13 Mrt

scannen0008.jpg 

Dit artikel is gepubliceerd in Italië in Bedrijf nr. 2 – 2008.

Vanuit een statig pand aan de Amsterdamse Herengracht bieden Femke Tjallema (42) en Cristina Campregher (45) allerhande commerciële diensten aan Italiaanse bedrijven en  internationale bedrijven met belangen in Italië. Oprichting, domicilie en boekhouding bijvoorbeeld, maar ook werving en selectie van personeel en tolk- en vertaalwerkzaamheden. Geen vraag is hen te gek. “We zeggen eigenlijk nooit nee.”

Na haar studie pedagogie vertrok Tjallema voor een jaar als au pair naar Desenzano Del Garda. Daar leerde ze niet alleen de taal vloeiend spreken, maar ontstond ook haar levenslange liefdesrelatie met Italië. Eenmaal terug in eigen land ging ze aan de slag als secretaresse bij Credito Italiano, waar ze de Italiaanse Campregher ontmoette. Toen Credito Italiano in 1996 haar deuren sloot, besloten de dames samen een bedrijf te beginnen. Dat werd Poliedro Services, een bureau dat een breed scala aan administratieve en personeelsdiensten biedt aan Italiaanse bedrijven in Nederland.

“In eerste instantie richtten we ons vooral op beurzen”, vertelt Campregher. “We leverden daarvoor  bijvoorbeeld Italiaans sprekende hostesses en tolken. Maar al snel klopte er een bedrijf bij ons aan met de vraag of we een domicilie – een geregistreerd adres – voor hen wilden regelen in Nederland. En of we dan meteen ook hun administratie konden verzorgen. Van het een kwam het ander. Inmiddels voeren we voor een groot aantal Italiaanse bedrijven het management en de administratie.” In Juli 2005 ontving Poliedro de licentie om officieel als trustkantoor te mogen werken.

Gaandeweg breidden Tjallema en Campregher hun dienstverlening verder uit. Vooral op het terrein van werving en selectie. Tjallema: “Vanwege ons grote netwerk vroegen steeds meer bedrijven of we hen konden helpen bij het vinden van gekwalificeerd, Italiaans sprekend personeel. Eerst was dat nog een extra service, maar ondertussen beslaan de werving- en selectieactiviteiten zo’n beetje de helft van ons bedrijf. Daarnaast verzorgen we ook nog tolk- en vertaalwerkzaamheden voor onze klanten.”

De eerste twee jaar deden Tjallema en Campregher alles samen, zo nodig ondersteund door freelancers. Maar in 2001 besloten ze hun bedrijf een niveau hoger te tillen. Ze startten een BV, gaven aandelen uit en namen twee personeelsleden in dienst: een  accountant die de boekhouding van de klanten doet en een collega die de werving en selectie coördineert. “Het was een spannende stap”, aldus Campregher, “zeker ook omdat het economisch gezien een moeilijke tijd was. In Italië was net een wet aangenomen die bedrijven moest stimuleren vooral dáár te blijven en niet hun heil in het buitenland te zoeken. Maar gelukkig bleef Nederland fiscaal aantrekkelijk genoeg om Italiaanse ondernemers hierheen te trekken.”

Sindsdien heeft de omzet van Poliedro alleen maar een stijgende lijn gekend. Dat komt volgens Tjallema vooral door de persoonlijke aanpak. “We zijn een relatief klein, maar wel zeer gespecialiseerd bedrijf. We kennen de Italiaanse markt door en door. Al onze klanten hebben één vast aanspreekpunt. En door de korte lijnen kunnen we snel werken. Een bedrijf dat vandaag een personeelsverzoek indient, heeft morgen een aantal CV’s op zijn bureau. Bovendien kunnen we onze klanten in het Italiaans te woord staan.”

Ambities voor de toekomst hebben Tjallema en Campregher genoeg. “We willen onze klantenportefeuille graag nog verder uitbouwen”, aldus Tjallema. “En misschien dat er ooit ook nog wel een dependance in Brussel komt, zodat we voor de Europese Commissie kunnen gaan werken. Want er wonen enorm veel Italianen in België!”

Voor meer informatie: http://www.poliedro.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: