WERKEN MET GEUREN

19 Okt

De een wordt vrolijk van de geur van vers kopje koffie, de ander van een frisse boslucht. Ieder mens heeft zo zijn eigen opvattingen over wat wel of niet lekker ruikt, al zijn we daar ons weinig van bewust. Dat ligt anders voor deze vier geurdeskundigen. Maar zij zijn dan ook dag in dag uit voor hun werk met geuren bezig.

Gabrielle Salvatore (50) is vinoloog. Ze organiseert cursussen, workshops en wijnproeverijen. Daarnaast verkoopt ze wijnen via haar website: http://www.gabriellesalvatore.nl.

“Bij het proeven van wijn is de geur misschien nog wel belangrijker dan de smaak. Als ik met mijn neus boven een bijzonder glas wijn hang is de sensatie soms zo intens dat ik haast vergeet een slokje te nemen. Alleen door te ruiken kan ik beschrijven wat voor soort wijn het is, voorspellen hoe hij smaakt. Zo kan ik van een wijn genieten zonder er een druppel van binnen te krijgen. Dat was vooral handig toen ik zwanger was en niet veel wilde drinken!

Als je eet en drinkt gebruik je continu je reukvermogen. Dat gebeurt grotendeels intuïtief. Zonder erbij na te denken vind je dat je zelfgemaakte pastasaus lekker ruikt, of dat het drie dagen oude biefstukje een bedorven geurtje heeft. In mijn cursussen leer ik mensen meer bewust te worden van wat ze ruiken. Want als je weet wat je ruikt, kun je ook beter begrijpen waarom iets smakelijk is of niet.

Veel geuren komen ons bekend voor, maar we hebben moeite ze te benoemen. Dat komt omdat het reukcentrum in de hersenen ver van het taalcentrum vandaan ligt. Je moet dus de juiste woorden leren vinden om te omschrijven hoe iets ruikt. Dat doe ik aan de hand van geurflesjes met 54 aroma’s. Sommige geuren herkennen mensen meteen, zoals citroen. Maar verreweg de meeste kunnen ze niet goed thuisbrengen. Als je jezelf aanleert geuren te benoemen gaat dat na een tijdje stukken beter. Vrouwen lijken van nature trouwens beter reukvermogen te hebben dan mannen.

In wijn kun je allerlei soorten geuren ontdekken. Fruit, bloemen, kruiden en hout bijvoorbeeld. Ook ‘aardse’ geuren zoals mest of zweet vind je erin terug. Soms werken die afschrikwekkend. Dat is vooral omdat ons aangeleerd is dat ze vies zijn. Maar ze horen net zo goed bij de natuur, en dus bij wijn.

Hoe complexer de wijn, hoe meer tijd je moet nemen om hem te ruiken. Een zware wijn met een ingewikkelde geur kan tijdens een gezellig gesprek erg afleiden. Je hersenen kunnen al die zintuiglijke impulsen tegelijk niet aan! Maar ga je er rustig voor zitten, dan kun je juist enorm genieten van al die verschillende aroma’s.

Of je een wijn goed kunt ruiken of niet hangt af van het glas dat je gebruikt. Schenk maar eens wat wijn in een klein ribbelglaasje en in een mooi wijnglas met een taps toelopende bovenkant. Je zult zien dat de wijn uit het wijnglas veel sterker geurt. De vorm van het glas zorgt ervoor dat de aroma’s als het ware gevangen worden, terwijl die uit het ribbelglaasje meteen vervliegen. Een goed wijnglas is de investering dan ook meer dan waard.”

Meer informatie: http://www.gabriellesalvatore.nl.

Adam Tasi (25) is general manager van SmartNose, een bedrijf dat zich bezighoudt met geurverspreiding in onder andere winkels en bedrijven en met het maken van geurend drukwerk.

“Waar je ook komt, er hangt altijd een geur. Soms ervaar je die als prettig, soms als onplezierig. Maar het grootste deel van de tijd ben je je helemaal niet bewust van wat je ruikt. Toch heeft de geur een enorme invloed op of je je ergens op je gemak voelt of niet. Meer nog dan beelden of geluiden roepen geuren namelijk emoties en herinneringen op.

De laatste jaren is ‘geurmarketing’ – het verspreiden van een passende geur om een product te promoten of een beleving te creëren – enorm in opkomst. Bedrijven realiseren zich steeds beter dat, naast afbeeldingen en muziek, ook geur een grote invloed heeft. Sterker nog, als ergens een lekkere geur hangt zijn klanten geneigd daar langer te blijven. Ook denkt men dat prijzen lager liggen, wordt personeel als vriendelijker ervaren en neemt de neiging tot mond-op-mond reclame toe.

We verspreiden geuren in winkels en cafés, op beurzen en bij attracties. Dat is bijna altijd maatwerk. Zo hebben we voor de Efteling geuren ontwikkeld voor De Vliegende Hollander. Bij binnenkomst ruik je een zeelucht en verderop hangt de geur van verbrand hout. In de cellen van de politie in Rotterdam verspreiden we een sinaasappellucht. Uit onderzoek blijkt namelijk dat die arrestanten rustiger maakt. En als het gevolg van het rookverbod in de horeca worden we de laatste tijd vaak gevraagd om vieze bier- en zweetluchtjes in cafés aan te pakken. Zonder sigarettenrook ruik je die namelijk veel beter!

In winkels worden vaak aroma’s verspreid die de beleving versterken. In een kledingwinkel waar net de zomercollectie is binnengekomen doet kokos het bijvoorbeeld heel goed. En een supermarkt die aardbeien in de aanbieding heeft kan op de fruitafdeling een aardbeienaroma laten verspreiden. In principe is elke geur na te maken, maar sommige zijn wel lastiger dan andere. Aan ‘verse’ geuren als gebakken brood, gebrande koffie en gebraden kip is bijvoorbeeld jaren gewerkt.

Naast geurverspreiding maken we ook geurend drukwerk. Simpel gezegd verpakken we een geur daarbij in minuscule capsules, die kapot gaan als je erop wrijft. Op dat moment komt het aroma vrij. Dat principe wordt bijvoorbeeld gebruikt bij de introductie van een nieuw parfum. Maar we kunnen op die manier ook de geur van jam of koekjes bij een advertentie drukken. Door niet alleen de afbeelding, maar ook de geur van een product in je op te nemen herinner je het veel beter. Als je het potje jam of het pak koekjes dan later in de supermarkt ziet liggen, is de kans groter dat je het herkent en koopt.”

Meer informatie: http://www.smartnose.nl.

Monique Brouwer (43) is verpleegkundige. Daarnaast werkt ze als aromatherapeut. Om meer bekendheid aan de aromatherapie te geven heeft ze samen met een aantal collega’s de Stichting Faroma opgericht.

“Als verpleegkundige werk ik met meervoudig beperkte cliënten. Hun kwaliteit van leven laat vaak te wensen over. Vandaar dat ik – naast mijn normale werkzaamheden – manieren zoek om hun welzijn te vergroten. Zo kwam ik op het idee om sinaasappelolie op de afdeling te verdampen. Het effect was direct duidelijk: zowel cliënten als begeleiders merkten op hoe lekker het rook, en hoe gezellig ze het vonden. Dat motiveerde me om eerst een cursus en later een beroepsopleiding tot aromatherapeut te gaan volgen. Daar ging een wereld voor me open. Er is zoveel wat je met geur kunt doen! Van het creëren van een prettige sfeer tot aromatherapeutische behandelingen.

Voor aromatherapie worden etherische oliën gebruikt. Etherisch wil zeggen ‘vluchtig’. Alle oliën zijn 100% natuurlijk. In totaal zijn er wel meer dan tweehonderd verschillende aroma’s, maar als therapeut gebruik je er meestal enkele tientallen. Je past ze toe door ze te verdampen, of door ze aan massage- of badolie toe te voegen. Elke olie heeft zijn eigen, geneeskrachtige werking. Verkoudheid of spierklachten zijn bijvoorbeeld goed te behandelen met aromatherapie.

Het klinkt misschien vreemd, een verpleegkundige die een alternatieve behandelmethode toepast. Maar voor mij vult het elkaar juist heel goed aan. Mijn cliënten vinden het prettig als ik aroma’s verdamp, of hen een massage met etherische oliën geef. Daar kan toch niets op tegen zijn? Alles wat hen een beetje beter doet voelen is mooi meegenomen. Van collega’s ondervind ik nauwelijks weerstand. Alternatieve therapie als aanvulling op de reguliere zorg wordt gelukkig steeds meer geaccepteerd. Er zijn zelfs al ziekenhuizen en verzorgingstehuizen die een aromatherapeut in dienst hebben.

Persoonlijk vind ik de verbindende kracht van geuren het mooiste dat aromatherapie te bieden heeft. Neem nu geranium. Dat is een aroma dat balancerend werkt. Als ik geraniumolie verdamp bij mijn cliënten, merk ik ze dat ze rustiger en verdraagzamer worden. Zo brengt geur mensen dichter bij elkaar.

Als je zelf het effect van aroma’s wilt ervaren is een aromalampje met een waxinelichtje een goede manier om te beginnen. Vul het reservoir met water en voeg daar drie of vier druppels etherische olie aan toe. Kies een geur die je echt lekker vindt; onbewust past die goed bij je. Als je etherische olie verdampt, let er dan op dat je de juiste dosering gebruikt. Een te hoge concentratie kan namelijk hoofdpijn of misselijkheid veroorzaken. Een andere manier om aroma’s te gebruiken is in bad of in een voetenbadje. Vermeng de etherische olie daarvoor wel met een neutrale badolie, want op zichzelf zijn ze niet in water oplosbaar.”

Meer informatie: http://www.stichtingfaroma.nl.

Cor Oldenburg (48) heeft een speurhondeninstructieschool. Hij houdt zich bezig met het opleiden, selecteren en examineren van speurhonden voor bedrijven en particulieren in binnen- en buitenland.

“Ik train al ruim 25 jaar speurhonden, maar nog steeds ben ik verbaasd over hun reukvermogen. Een voorbeeld. Pas geleden hadden we op school een hond die aan de hand van een doekje met een zeven jaar oude menselijke geur de juiste persoon wist te identificeren. Dat is toch ongelofelijk?

Ongeveer de helft van de honden die we opleiden gaat professioneel aan het werk, de andere helft zijn hobbyisten. Speuren met je hond is echt ‘in’. Steeds meer mensen kiezen ervoor een training te volgen of zelfs aan wedstrijden mee te doen. Prima, want de baas en de hond leren elkaar zo beter kennen en bouwen een sterkere band op.

Onze school is gespecialiseerd in het opsporen van alles wat met menselijke geur te maken heeft. Het gaat dan bijvoorbeeld om vermiste mensen, maar ook om verstekelingen of lijken. Van over de hele wereld komen professionals naar ons toe om hun hond te trainen. Als ik op tv zie dat bij een aardbeving honden zijn ingezet, vraag ik me altijd af of er misschien een bij zit die bij ons is geëxamineerd.

In principe kun je elk ras opleiden tot speurhond. Een hond leren om een lijk op te sporen kost ongeveer zes maanden. Waar we de lijkengeur vandaan halen om honden mee te laten oefenen? Ik ga niet midden in de nacht met een schepje naar het kerkhof, zoals mensen vaak denken. Gelukkig zijn er simpeler methodes. Een getrokken kies ruikt na een paar dagen behoorlijk ‘lijkachtig’. Leg je daar een lapje bij, dan kun je dat in de training gebruiken.

We speuren het meest naar mensengeur, maar ik krijg ook regelmatig de vraag om een hond voor een ander luchtje op te leiden. Zo was er eens man wiens vader recent was overleden. Hij was ervan overtuigd dat er een grote hoeveelheid geld in huis was verstopt. Of ik kon zorgen dat zijn hond de ‘erfenis’ kon terugvinden. Daar ben ik niet op ingegaan, maar wat ik wel vaak doe is honden trainen om tabak te zoeken. Er zijn nogal wat ouders die zo controleren of hun kinderen in hun kamer sigaretten verstoppen!

Vroeger was speuren echt een mannending, maar de laatste jaren komen er steeds meer vrouwen trainen. Inmiddels is zelfs meer dan helft van de cursisten vrouw. Vrouwen lijken zich gemakkelijker in hun hond te kunnen inleven. En ze zijn ook nieuwsgieriger dan mannen, willen altijd precies het naadje van de kous weten. Het maakt ze bij uitstek geschikt om speurhonden te begeleiden.”

Meer informatie: http://www.speurhondeninstructieschool.nl.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: