HET MINISTERIE VAN GELUK

6 Nov


scannen00101

Na een dramatische periode in haar leven slaagde Francisca Hoek (51) erin om op eigen kracht structureel gelukkig te worden. Hoe ze dat heeft aangepakt deelt ze in haar boek Het ministerie van Geluk. Een interview en een voorpublicatie.

Vanwaar de titel ‘Het ministerie van Geluk’?

“In het Aziatische staatje Bhutan bestaat al heel lang een ministerie van Geluk. De overheid streeft er naar een zo groot mogelijk Bruto Nationaal Geluk,in plaats van naar zoveel mogelijk geld en spullen. Simpelweg omdat men gelooft dat je niet automatisch gelukkig wordt als al je materiele wensen zijn vervuld. Veiligheid, welzijn en emotionele en spirituele groei zijn minimaal net zo belangrijk. Ik zou willen dat we geluk in Nederland net zoveel zouden gaan waarderen als in Bhutan. Dat is een heus ministerie meer dan waard!”

Wat is jouw persoonlijke definitie van geluk?

“Volgens mij is geluk niet één ding, maar een combinatie van een aantal vaardigheden die ervoor zorgen dat je maximaal prettig leeft. Begrijpen wie je bent bijvoorbeeld, maar ook zicht hebben op je talenten en mogelijkheden, en oprecht durven zijn naar jezelf en anderen. Misschien wel het allerbelangrijkste is te weten dat je krachtiger bent dan de problemen en tegenslagen die je hoe dan ook in je leven zult tegenkomen.”

Wat heeft je doen besluiten een boek over het onderwerp te schrijven?

“Een paar jaar geleden werd ik ernstig ziek. Ik was net gescheiden en had problemen met mijn familie. En dat was nog niet eens alles. Van buitenaf gezien omstandigheden waarvan je zou zeggen: daarin kun je nooit gelukkig zijn. Maar toen ik diepste punt van de ellende was aangeland, kon ik nog maar één kant op: omhoog. Vanaf dat moment heb ik gelukkig worden tot mijn prioriteit gemaakt. Met succes! De lessen die ik in mijn zoektocht heb geleerd wil ik graag aan anderen doorgeven. Want ieder mens heeft recht op een gelukkig leven.”

 

Er zijn de laatste jaren heel veel boeken verschenen over het onderwerp ‘geluk’. Wat voegt jouw boek daar nog aan toe?

“Het is heel toegankelijk en vooral ook erg praktisch. Je kunt als lezer direct met de vragen en tips aan de slag. Bovendien is het gebaseerd op mijn eigen – succesvolle – ervaringen. Zo hoop ik mensen ervan te overtuigen dat wezenlijk geluk voor iedereen bereikbaar is.”

 

Stel dat je daadwerkelijk minister van Geluk was, welke maatregel zou je dan als eerste invoeren?

“Ik zou vakken als yoga en meditatie verplicht stellen op school. Door van jongs af aan aandacht te besteden aan dingen als een goede houding, ademhaling, innerlijke schoonheid en helderheid van denken krijg je uiteindelijk veel meer gelukkige volwassenen. Verder zou ik stimuleren dat mensen die werk doen ten behoeve van anderen, zoals leraren en verpleegsters, meer gewaardeerd worden en beter betaald krijgen. Meer in het algemeen zou ik ervoor willen zorgen dat competitie wat minder belangrijk wordt. Steeds harder werken, verder komen, winnen: die dingen zijn leuk voor een beperkt groepje mensen dat daar werkelijk toe in staat is. De rest voelt zich er alleen maar minderwaardig door. Bovendien is gebleken dat de meeste mensen veel beter presteren zonder dat soort druk.”

 

Voorpublicatie uit: Het ministerie van Geluk van Francisca Hoek (Uitgeverij Forum, ISBN 978-90-492-0008-4, € 15,00). Zie ook http://www.hetministerievangeluk.nl.

Uit hoofdstuk 1: Geluk en (vooal!) jouw geluk

Afwachten

‘Op de één of andere manier is er in je denken de verwachting ontstaan dat je op een dag misschien het geluk zult vinden. Als jij aan alle voorwaarden voldoet, als de wereld gaat kloppen, als de mensen je maar zouden begrijpen, als er maar minder rottigheid zou zijn. Je wacht af, of misschien ben je juist heel actief in het bestrijden van iets of het strijden voor iets waardoor er betere voorwaarden voor geluk ontstaan. Dat is prima, maar het klopt niet. Er zíjn geen voorwaarden. Als je basis (veiligheid, voedsel en huisvesting) in orde is, stop dan met afwachten. Je kunt à la minute starten met te onderzoeken waarom je niet gelukkig bent en ervoor zorgen dat je het wordt.’

Van binnen naar buiten

‘Gelukkige mensen zijn geen heiligen. Het zijn gewone mensen die iets hebben begrepen. En zodra je iets hebt begrepen en geoefend, wordt het makkelijker. Zoals fietsen. Maar als je fietst moet je wel blijven trappen. Gelukkig worden is werken. Maar als de basis is gelegd, wil je en kun je niet meer terug. Elke fase in dit proces is daarbij belangrijk.

De woorden ‘goed’, ‘fout’, ‘slecht’ of ‘perfect’ kom je in dit boek niet als etiketten voor mensen tegen. Het ministerie van Geluk kan totaal niet beoordelen wat die woorden met betrekking tot mensen precies betekenen. Juist het idee dat jij een heel goed mens bent in vergelijking met anderen, zou heel goed je eigen valkuil kunnen zijn, begrijp je?

Gelukkiger woorden kan op verschillende manieren. Uiteindelijk zijn alle veranderingen die een klein verschil uitmaken onderdeel van een veel groter proces. Volgens het ministerie van Geluk komt het heel zelden voor dat mensen in één vette klap structureel gelukkig worden. Maar juist een kleine verandering kan je weer een stuk gelukkiger maken. Het kan één klein zinnetje zijn, één kleine verandering in je denken. En daarna wil je meer. En je doet dat zelf, op jouw manier. Dat kan niet anders, want je moet werken met jouw kern, jouw gedachten, handelingen en geschiedenis.

Vergelijk jouw manier van gelukkig worden en het tempo ervan nooit met dat van anderen. Sta ook niet toe dat andere mensen dat ten opzichte van jou doen. Het is compleet en absoluut zinloos.’

Uit hoofdstuk 3: Geluk en relaties

Oprecht zijn: het schoonmaken van je hart

Oprecht zijn bestaat uit jezelf kennen en weten waarom je iets doet of denkt. Het is heel prettig om jezelf te kunnen vertrouwen op dat gebied. Het helpt je om je hele hart te reinigen. Je kunt nagaan:

 • of er zaken zijn waar je spijt van hebt. Als je iets kunt veranderen, doe dat dan zo snel mogelijk. Iets er niets meer te repareren, dan kun je wel formuleren hoe je dat had willen doen. Daarna kun je vaststellen dat je deze vergissing niet meer kunt maken.
 • of er dingen zijn waar je je schuldig over voelt. Dat heeft geen zin. Schuldgevoel is eigenlijk nooit nuttig, voor niemand.
 • of je je aan je beloften houdt. Het is veel prettiger voor iedereen als je alleen maar zegt wat je ook werkelijk gaat doen.
 • of je geen halve waarheden gebruikt. Zeggen dat je het te druk hebt bijvoorbeeld is meestal maar een deel van de reden waarom je niet kunt. Ook al vind je dat je niet in alle situaties de hele waarheid hoeft te vertellen, het is wel prettig om zelf zicht te hebben op de werkelijke reden.
 • of je last hebt van denkbeelden en gevoelens die het moeilijk maken om gewoon jezelf te zijn. Als je begrijpt dat jaloezie, antipathie, wrok en dat soort zaken je niet gelukkiger kunnen maken, zul je zo snel mogelijk uit je systeem willen gooien.

Een helder hart is geen heilig hart. Een schoon hart is duidelijker, praktischer en levert veel minder gedoe op. Voor jezelf en voor anderen.’

Uit hoofdstuk 4: Problemen en valkuilen

Complimenten en kritiek

‘Mensen worden blij van complimenten… als ze niet te verlegen zijn. Het is heel leuk om te horen dat je iets goed kunt of doet en zeker een stimulans. Kritiek kan net zo waardevol zijn. Zonder ‘opbouwende’ kritiek komen ze soms zelfs niet verder.

Maar als je van jezelf merkt dat je sterk afhankelijk bent van complimenten en kritiek, kun je overwegen of dat wel zo fijn is. Sommige mensen léven voor complimenten en zijn zeer aangeslagen als ze kritiek te horen krijgen. Hoe prettig is dat eigenlijk? Als je je op die manier afhankelijk maakt van wat er gezegd of gevonden wordt, kan je helaas niet werkelijk gelukkig worden.

Als je complimenten hebt gekregen, zul je je vast geen zorgen maken of vinden dat je een probleem hebt. Wanneer je kritiek hebt gekregen, kun je er misschien wel wakker van liggen. Het is een goed idee om te kijken of je iets moet veranderen of repareren, maar strikt genomen kan kritiek toch geen probleem zijn?

 • Je kunt altijd zelf onderzoeken wat de werkelijke waarde is voor jou van zowel complimenten als kritiek.
 • Je kunt ook bekijken of complimenten of kritiek niet eigenlijk je werkelijke kracht afbreken.
 • Alleen je ego is blij met complimenten of van streek door kritiek. Je werkelijke kern en je bewustzijn zijn er totaal niet door te beïnvloeden.
 • Je kunt complimenten en kritiek ook als hetzelfde spul zien: soms interessant, maar zeker geen zaken die je geluk kunnen bepalen.
 • Als je van tevoren rekening houdt met het krijgen van kritiek, ervaar je misschien meer problemen dan nodig. Bijvoorbeeld: je maakt je zorgen om je uiterlijk of om wat je gaat zeggen. Je kunt om die reden ergens tegenop zien en je onzeker voelen. Probeer na te gaan of dat zo is, door heel zorgvuldig je gedachten en handelingen te bekijken.
 • Probeer na te gaan of je veel mensen tegenkomt die veel bezig zijn met het geven van complimenten of kritiek.’
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: