OP DE VIRTUELE SOFA: ONLINE COACHING

6 Mrt

scannen0002scannen0003

Heb je twijfels over je relatie? Worstel je met gevoelens van onzekerheid? Weet je niet meer hoe het verder moet met je werk? Mail de online coach! Want coaching via internet werkt, zo blijkt. 

Mirjam Windrich runde een succesvolle praktijk voor coaching en therapie. Behalve dat ze met mensen praatte, gaf ze hen ook schrijfopdrachten via de mail. Zo ontdekte ze dat coaching via internet in korte tijd goede resultaten opleverde. Daarop besloot ze als een van de eerste coaches in Nederland alleen nog maar online met cliënten te gaan werken. Aan Margriet Lijf en Leven legt ze uit hoe dat in zijn werk gaat.

 

Met wat voor problemen melden mensen zich bij een online coach?

“Dat kan van alles zijn: relationele kwesties, problemen met seksualiteit of twijfels over werk bijvoorbeeld. Vaak is de achterliggende oorzaak van al dat soort vragen een gebrek aan zelfvertrouwen. Vooral vrouwen durven nogal eens geen actie te ondernemen omdat ze het gevoel hebben dat ze niet de moeite waard zijn.”

 

Wat is het verschil tussen online therapie en online coaching?

De begrippen worden vaak door elkaar gebruikt en ze overlappen elkaar deels ook. Simpel gezegd gaat therapie over genezing en coaching over doen. Bij coaching draait het om zelfwerkzaamheid, en om concrete doelen stellen. De aanpak is heel praktisch. Ik stel vragen om het zelfbewustzijn van de ander te vergroten, zodat ze die zijn of haar talenten beter kan inzetten.

 

Waarom werkt coaching via internet zo goed?

“De aanpak via internet is grotendeels hetzelfde als in levenden lijve – ik stel vragen om de cliënt zichzelf beter te laten leren kennen – maar de omgeving is anders. Communiceren via de computer geeft mensen een veilig gevoel; het is anoniem en er is niemand die je direct beoordeelt. Dat maakt het makkelijker om je te concentreren en om openhartig te zijn.” 

 

Waarom zou iemand voor online coaching kiezen in plaats van persoonlijke gesprekken?

“Afgezien van dat het goed blijkt te werken, is coaching via internet ook heel praktisch. Er zijn geen wachtlijsten voor en je kunt mailen als het jou uitkomt. Bovendien hoef je niet steeds op en neer te reizen. Ik heb ook vaak cliënten in het buitenland!”

 

Hoe gaat het in zijn werk?

“Vooraf kies je voor een coachingstraject van een, drie of vijf weken. Gedurende die periode hebben we meestal elke werkdag via de email contact, waarbij ik vragen stel en opdrachten geef. Al schrijvend vertel je je verhaal. Dat gaat volgens een vast stramien: je brengt je huidige situatie in kaart, ontdekt hoe het zo gekomen is, vraagt je af wat je eraan kunt doen en formuleert concrete acties. Hoe diep je daarbij wil gaan en hoe snel het proces verloopt bepaal je als cliënt zelf. Op die manier houd je altijd het heft in eigen hand.”

 

Krijgt iemand direct antwoord op zijn mail?

“Ik heb natuurlijk tijd nodig om over een antwoord na te denken, maar ik probeer altijd dezelfde dag nog te reageren. Lukt dat niet, dan laat ik dat weten.”

 

Een paar weken coaching, is dat niet te kort om nieuwe inzichten te laten beklijven?

“Helemaal niet. Een coach of therapeut zie je vaak maar eens per een of twee weken. De kans bestaat dan dat wat je hebt besproken wegzakt. Bij online coaching heb je dagelijks contact, soms wel meerdere keren per dag. Het is daardoor veel intensiever. Bovendien bouw je een geschreven dossier op. Een soort zelfhulpboek, maar dan persoonlijker. Als je even niet meer weet hoe je verder moet, kun je dat altijd teruglezen.” 

\

Is het opschrijven effectiever dan erover praten?

“Door je gedachten op te schrijven dwing je je hersenen er goed over na te denken en zorgvuldig te formuleren. Het computerscherm werkt daarbij als een soort spiegel: je bekijkt je ideeën letterlijk van een afstandje. Je vraagt je af: bedoel ik dat eigenlijk zo? En klopt wat ik heb opgeschreven wel? De inzichten die dat oplevert helpen je je gedrag te veranderen.”

 

Missen mensen het persoonlijke contact niet?

Nee, integendeel; ze blijken het juist fijn te vinden om de behandelaar niet te zien. Als cliënt hoef je je geen zorgen te maken over hoe je overkomt en hoe de ander jouw reacties interpreteert. Gevoelens van schuld, schaamte of angst om gevoelens te uiten komen daardoor veel minder voor.”

 

Hoe weet je wanneer iemand klaar is?

Van te voren bepaal ik in overleg met de cliënt hoelang een traject gaat duren. Dat is een goede stok achter de deur om binnen die tijd alle fasen van de aanpak te doorlopen. Dat lukt bijna altijd. Mocht iemand toch meer tijd nodig hebben, dan kunnen we de coaching altijd verlengen.”

 

Je vergelijkt online coaching wel met mediteren. Wat is de overeenkomst tussen de twee?

“Mediteren en online coaching hebben allebei als doel om mentaal orde te scheppen in een situatie. Je werkt alleen, in stilte, en concentreert je op de inhoud. Op die manier probeer je psychische problemen op te lossen of bepaalde negatieve gedachten te doen verdwijnen. In beide gevallen zuiver je je gedachten.”

 

Is het voor iedereen geschikt?

In principe wel. Natuurlijk heeft het geen zin om achter de computer te gaan zitten als de bezigheid van het schrijven je tegenstaat. Wat overigens niet wil zeggen dat je perse schijftalent moet hebben, of hoogopgeleid moet zijn om van een online coach gebruik te maken. Als iemand verslaafd is, aan een psychische stoornis lijdt of zelfmoordneigingen heeft is het beter persoonlijk naar een coach of andere deskundige te gaan. 

 

Hoe weet je of een online coach goed is of niet?

“Er is helaas nog geen beroepsvereniging van online coaches waarbij je te rade kunt gaan. Kijk op de website van een online coach welke diploma’s en ervaring hij of zij heeft.”

 

Wat kost zo’n traject?

“Een week met iedere werkdag contact, opdrachten en oefeningen kost bij mij € 225. Voor drie weken is dat € 550, voor vijf weken € 950.” 

 

[Kader]

Meer weten?

Www.mirjam.nu. Mirjam’s nieuwste boek heet: Het succes van online coaching (Uitgeverij Het Spectrum, ISBN 9789027497383). Ze heeft ook een roman geschreven over internettherapie, getiteld Matglas (Uitgeverij Free Musketeers,  9789048401864).

Een ander boek over het onderwerp is Hallo, ik ben uw e-coach van Bart Hisschemoller (Uitgeverij Scriptum, 9789055944583).

Www.interapy.nl

 

[Kader]

Bewezen succes

De eerste online therapiesessie werd in 1972 gehouden op een computerconferentie in de Verenigde Staten. In Nederland kwam de trend pas veel later op gang. Eind jaren ’90 ontwikkelde de afdeling Klinische Psychologie van de Universiteit van Amsterdam Interapy: psychotherapeutische behandelingen voor bijvoorbeeld depressie en burn-out via internet. Uit onderzoek is inmiddels gebleken dat internettherapie in veel gevallen een grotere kans op genezing biedt dan één-op-één gesprekken. Coaching via internet is een relatief nieuw fenomeen. Op dit moment is er slechts een handjevol online coaches in Nederland actief. Dat aantal groeit wel snel. 

 

Glenny Sijbling (60, single) heeft een trainingsbureau (www.zininkleur.nl). Toen ze merkte dat ze in haar werk vooral veilige keuzes maakte in plaats van haar hart te volgen, besloot ze de hulp van online coach Mirjam Windrich in te roepen. In november en december 2008 hadden ze gedurende vijf weken bijna dagelijks per e-mail contact.

“Ik was al twee jaar met mijn trainingsbureau bezig, maar het lukte me maar niet om 100% voor mijn droom te gaan. Diep van binnen was ik ervan overtuigd dat ik niet goed genoeg was, dat ik het niet zou redden.

Via internet kwam ik bij de website van Mirjam terecht. Haar aanpak sprak me meteen aan. Ik houd erg van schrijven. Bovendien vond ik het heel praktisch dat ik de coaching vanuit mijn eigen huis, in mijn eigen tijd kon doen. Grappig genoeg heb ik het nooit vervelend gevonden dat ik niet wist wie er aan de andere kant van computerlijn zat. Ik had genoeg fantasie om me daar zelf een leuke voorstelling bij te maken.

Ik wilde een nieuwe impuls aan mijn eigen bedrijf geven, maar al snel werden de e-mailsessies heel persoonlijk. Mirjam gaf me opdrachten om mijn diepste drijfveren en angsten in kaart te brengen. Zo kwam ik erachter dat ik bepaalde, nare ervaringen uit mijn jeugd me nog steeds dwarszaten. Door de coaching heb ik die eindelijk een plek kunnen geven.

Het traject was heel intensief – ik heb regelmatig in tranen achter de computer gezeten. Soms mailden we elkaar wel drie keer per dag. Dat is heftig, maar het maakt dat je veel sneller vooruitgang boekt dan als je een coach eens per twee weken ziet. Omdat je volgens een stappenplan werkt, weet je bovendien dat je niet in oeverloos geklets blijft hangen. In de laatste fase heb ik heel concrete doelen geformuleerd over wat ik anders ging doen met mijn bedrijf. En in tegenstelling tot daarvoor heb ik die nu ook echt uitgevoerd!”

 

Na een heftig arbeidsconflict schakelde Froukje Visser (42, single, office manager) twee jaar geleden online coach Mirjam Windrich in. Met haar begeleiding ging ze succesvol bij een nieuwe werkgever aan de slag.

“Echt voor de hand lag het niet dat ik voor online coaching zou kiezen, want ik heb niet eens een computer thuis. Ik mailde de coach dus vanaf mijn werk. Dat werkte prima, omdat het probleem dáár lag. Na een uit de hand gelopen ruzie met een collega was ik heel onzeker geworden over hoe ik me op mijn werk moest gedragen. Voor ik aan een nieuwe baan begon, wilde ik zeker weten dat ik niet nog in keer in dezelfde valkuil zou vallen.

Gedurende twee maanden heb ik elke werkdag met Mirjam gemaild. Soms nam zij het initiatief, maar meestal schreef ik haar. Bijvoorbeeld als ik kritiek kreeg en niet goed wist hoe ik moest reageren. In plaats van daar eindeloos over te blijven malen zoals ik daarvoor deed, kon ik direct advies vragen. Op die manier werd het probleem in de kiem gesmoord.

Ik kreeg praktische tips over hoe ik een moeilijke situatie kon aanpakken. En over hoe ik commentaar me minder persoonlijk kon aantrekken. Dat heeft me nieuw zelfvertrouwen gegeven. Ik kan dingen makkelijker van me af zetten, durf mijn mening beter te uiten en kan geconcentreerder werken.

Het persoonlijke contact met de coach heb ik geen seconde gemist. Juist als je van nature wat onzeker bent is online coaching een prima optie; je maakt je minder druk over het oordeel van de ander. En een vertrouwensband krijg je toch wel, zeker als je zo vaak contact hebt.

Vooraf hadden we afgesproken hoe lang het traject zou duren. Aan het eind van die periode had ik daadwerkelijk het gevoel dat ik het verder wel alleen afkon. Natuurlijk verval ik in moeilijke tijden nog wel eens in oude onzekerheden. Maar ik weet nu hoe ik daarop moet reageren. Nee, die heftige twijfels van vroeger komen nooit meer terug.”

Om privacyredenen is Froukje’s naam veranderd.  

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: