ALS ER HAAST BIJ IS

12 Apr

scannen00081

Wie graag naar Britse of Amerikaanse ziekenhuisseries kijkt, kent ze al langer: de speciaal opgeleide artsen die uitsluitend op de Eerste Hulp werken. Maar in Nederland is het specialisme relatief nieuw. Zo ook in het LUMC. 

In 2004 bracht de Inspectie voor de Gezondheidszorg een rapport uit over de kwaliteit van spoedeisende hulp in Nederland. De conclusie: op de eerste hulp werken vaak jonge, weinig ervaren artsen. En dat terwijl bij acute en ingewikkelde gezondheidsproblemen kennis en routine zo’n belangrijke rol spelen. De uitkomsten van het rapport waren voor het LUMC aanleiding om met een nieuwe, driejarige opleiding Spoedeisende Geneeskunde in het leven te roepen. Per 1 november 2008 is die officieel erkend. Inmiddels zijn er vijf artsen-in-opleiding (aio’s) mee gestart. 

Totaalplaatje

Tot voorkort ging het zo. Een patiënt met een acuut zorgprobleem kwam op de eerste hulp. Daar werd, afhankelijk van de klacht, de juiste specialist uit het ziekenhuis opgeroepen. Soms kon het een tijdje duren voor die daadwerkelijk aan het bed van de patiënt stond. Vervolgens bekeek de arts of hij de klacht vanuit zijn specialisme kon verklaren. Zo niet, dan werd er een andere arts bijgehaald. 

“Op zich een prima werkwijze, want specialisten hebben de meeste kennis van zaken”, zegt Irma van Everdinck – Van der Pols, afdelingshoofd van het Centrum Eerste Hulp. “Maar bij acute problemen kan zo kostbare tijd verloren gaan. Een spoedeisende hulparts – kortweg SEH-arts – wordt getraind in het omgaan met levensbedreigde situaties. Juist dan kan het snel starten met de behandeling het verschil maken tussen leven en dood. Bovendien presenteren patiënten zich vaak met meerdere klachten. In zo’n geval is het handig als een arts een inschatting van het totaalplaatje kan maken.”

Dat is precies wat een SEH-arts doet; hij coördineert de zorg voor elke patiënt die op de eerste hulp binnenkomt. Omdat hij tijdens zijn opleiding over veel verschillende specialismen leert, zoals cardiologie, heelkunde, kindergeneeskunde en neurologie, kan hij snel beoordelen wat het probleem is. In veel gevallen is hij in staat dat zelf op te lossen. Zo niet, dan roept hij er een andere specialist bij. Voor de patiënt betekent het: minder lang wachten en een snellere diagnose.

24 uur per dag, zeven dagen per week

Op dit moment zijn er zijn er vier SEH-artsen bij het LUMC werkzaam, en vijf assistenten in opleiding. Daarmee is er op maandag tot en met vrijdag overdag en ’s avonds altijd een SEH-arts op de Eerste Hulp aanwezig. “In de toekomst moet dat 24 uur per dag, zeven dagen per week worden”, aldus Van Everdinck – Van der Pols. “Maar daarvoor hebben we meer SEH-artsen nodig. Het kan nog even duren voor we dat aantal hebben bereikt.”

Christian Heringhaus, medisch hoofd van het Centrum Eerste Hulp, is inhoudelijk verantwoordelijk voor het opleidingsprogramma van de aio’s. Op de vraag waarom het specialisme hier pas recentelijk van de grond is gekomen terwijl het in de VS al zolang bestaat, antwoordt hij: “De zorg is daar anders georganiseerd. Omdat er amper huisartsen in de VS zijn, kloppen patiënten vaak direct bij de spoedeisende hulp aan. De reden waarom we hier met de opleiding zijn begonnen is dan ook een andere dan in de VS: we willen de kwaliteit van de ziekenhuiszorg verbeteren en de continuïteit waarborgen.” 

Over huisartsen gesproken: ook die hebben volgens Heringhaus baat bij de nieuwe werkwijze. “Er werken veel specialisten in een ziekenhuis. Voor een huisarts is het vaak lastig de juiste te vinden om zijn patiënt met acute klachten naar door te verwijzen. Maar nu kan hij direct contact opnemen met de dienstdoende SEH-arts. Dat is praktischer voor hem, voor ons en voor de patiënt.”

 

[Kader]

Centrum Eerste Hulp
Het Centrum Eerste Hulp (CEH) van het LUMC is een zelfstandige afdeling binnen het ziekenhuis. Jaarlijks worden er 25.000 tot 30.000 patiënten gezien met een acute zorgvraag. Zo’n 35% van hen wordt doorverwezen door de huisarts of met de ambulance binnengebracht. De rest komt spontaan binnenlopen. De afdeling is 24 uur per dag, zeven dagen per week geopend. ’s Avonds en in het weekend wordt er samengewerkt met de huisartsenpost, die direct naast het CEH zit. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: