CONTACTALLERGIE DOOR HANDEN WASSEN

2 Jun

Scannen0004Scannen0005

Veel mensen hebben een contactallergie, zo blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). 3,7% van de Nederlandse mannen en 5,4% van de vrouwen lijdt eraan. Dat is meer dan bijvoorbeeld aan astma, hooikoorts of voedselallergie. Janine Ezendam van het RIVM licht de uitkomsten toe.

 

Hoe ontstaat contactallergie?

“Bijvoorbeeld bij handen wassen, komen stofjes in de huid terecht. Als het afweersysteem die stofjes als vijand ziet, maakt het lichaam afweercellen aan. Deze cellen vormen het geheugen van de huid en onthouden welke binnendringers wel en niet gevaarlijk zijn. Zo kan het lichaam een volgende keer dat de verdachte stof – het allergeen – opduikt, snel in actie komen om hem op te ruimen. Dat gaat gepaard met klachten als jeuk, roodheid, bultjes, zwelling en schilfering van de huid (contacteczeem). Soms treedt zo’n reactie op als de huid maar enkele keren met de allergene stof in aanraking is geweest. In andere gevallen zijn daar talloze contacten voor nodig. Ook na jaren hetzelfde product gebruikt te hebben, kan zo opeens een contactallergische reactie ontstaan. Contactallergie ontstaat dus als het afweersysteem overdreven heftig reageert op een stofje dat van buitenaf de huid binnendringt.”

 

Neemt het aantal gevallen van contactallergie in Nederland toe of af?

“De cijfers van 3,7% en 5,4% zijn gebaseerd op huisartsenregistraties uit 2003. Waarschijnlijk vormen ze een onderschatting, omdat lang niet alle patiënten met huidklachten naar de huisarts gaan. Uit verschillende Europese studies blijkt dat tussen de 7% en 28% van de volwassen bevolking last heeft van een contactallergie. Nikkel, wat in bijvoorbeeld sieraden zit, is één van de belangrijkste veroorzakers van contactallergie. Daarnaast zijn geurstoffen en andere ingrediënten in cosmetica belangrijke boosdoeners.

Het aantal nieuwe patiënten blijft de laatste jaren redelijk constant. Of dat in de toekomst zal toe- of afnemen is moeilijk te voorspellen. Weliswaar komt er geregeld een verbod op een ingrediënt, maar tegelijkertijd komen er door de ontwikkeling van nieuwe producten ook weer allergene stoffen bij.

Over het vóórkomen van contactallergie bij kinderen is weinig bekend. Maar het is voorstelbaar dat de aanwezigheid van allergene stoffen in bijvoorbeeld speelgoed en kindermake-up een toename van contactallergie tot gevolg heeft.”

 

Neemt de kans op het ontwikkelen van een contactallergie toe als je ouder wordt?

“Uit ons onderzoek blijkt dat dat inderdaad het geval is. Hoe ouder je wordt, hoe langer je aan verschillende stoffen bent blootgesteld. En des te meer tijd het lichaam heeft gehad om er een allergie voor te ontwikkelen.”

 

Wordt de oorzaak van contactallergieën landelijk geregistreerd?

“Begin dit jaar is het RIVM op verzoek van het Ministerie van VWS en de VWA gestart met de opzet van een zogenaamd surveillancesysteem. Dermatologen en huisartsen brengen de ongewenste gezondheidseffecten van cosmetica in kaart, om zo meer inzicht in de oorzaak van contactallergieën te krijgen. Daarnaast wordt deze zomer een website gelanceerd waarop consumenten zelf ongewenste gezondheidseffecten van cosmetica kunnen melden. In een later stadium zal ook naar andere consumentenproducten worden gekeken, zoals wasmiddelen.”

 

Wat kan kunnen overheid en bedrijven doen om het aantal gevallen van contactallergie te verminderen?

“Als bepaalde allergene stoffen in consumentenproducten worden verboden, of er maximale concentraties voor worden vastgesteld, zal het aantal mensen met die specifieke contactallergie naar verwachting dalen. Dat is nu al het geval bij stoffen als nikkel en chromaat, waar Europese richtlijnen voor zijn opgesteld.

Verder bestaan er zogenaamde ‘declaratielimieten’. Dat wil zeggen dat bij het overschrijden van een bepaalde concentratie van een stof, dit op het etiket moet worden vermeld. De allergie wordt daarmee niet voorkomen, maar de maatregel is wel nuttig voor patiënten die er al last van hebben. Zij kunnen producten met dat ingrediënt dan immers makkelijker mijden.

Veelbelovend is de aanpak om te bepalen wat een veilige concentratie van een zekere stof is. Oftewel: onder welk niveau er géén allergie ontstaat. Het stelt producenten in staat het ingrediënt toch te gebruiken, zonder dat consumenten er last van ondervinden. Op dit moment wordt er volop onderzoek gedaan om een dergelijke methode voor allergene stoffen te ontwikkelen.

Op de werkvloer kunnen voorlichting en preventieve maatregelen leiden tot een afname van contactallergie. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van handschoenen door kappers om allergie voor haarkleurstoffen te voorkomen. Het uitbannen van bepaalde stoffen is uiteraard het meest effectief.”

 

Welke rol speelt de Voedsel en Waren Autoriteit?

“De VWA houdt toezicht op de naleving van de verboden, limieten en etiketteringeisen voor allergene stoffen in consumentenproducten.”

 

En wat kunnen consumenten doen?

“Consumenten kunnen er zelf niet zoveel aan doen; zij komen er pas achter dat ze een contactallergie hebben, als ze de effecten ervan op hun huid zien. En eenmaal allergisch voor een bepaalde stof blijf je dat voor de rest van je leven.”

 

[kader]

Met Keurmerk Huidfonds minimale kans op contactallergie

Nederland heeft een keurmerk dat consumentenproducten test op hun allergene werking. Stichting Keurmerk Huidfonds bepaalt in welke mate van een product verwacht kan worden dat het een contactallergie veroorzaakt. Dit doet de stichting op basis van wat in de wetenschap is onderzocht: welke invloed hebben bepaalde ingrediënten? Welk effect heeft het gebruik van verschillende ingrediënten tegelijk? Welke concentraties hebben welk effect?

Het Keurmerk Huidfonds maakt het makkelijk om in de winkel te kiezen voor producten zonder allergene ingrediënten.

Maar: het Keurmerk Huidfonds is geen verplicht keurmerk. En bedrijven moeten voor de beoordeling betalen. Helaas is het aantal producten met het Keurmerk nog beperkt. De Stichting heeft contact met de cosmeticabranche. Het mooiste zou zijn als deze branche op grote schaal allergene geurstoffen en conserveringsmiddelen links laat liggen en kiest voor ingrediënten zonder mogelijke bijwerkingen.

www.keurmerkhuidfonds.nl

 

[Kader]

Welke stoffen kunnen het veroorzaken?

Er zijn ongelofelijk veel stoffen die een contactallergie kunnen veroorzaken. De meest voorkomende zijn:

  1. Onedele metalen, vooral nikkel, bijvoorbeeld in sieraden, gespen, knopen, ritsen, brillen etc., maar bijvoorbeeld ook chroom in schoenen
  2. Rubber, bijvoorbeeld in ballonnen, werkhandschoenen, elastiek in kleding, regenlaarzen, schoenen, duikbrillen, condooms, lijm etc.
  3. Geurstoffen, zoals in parfums, cosmetica, luchtverfrissers etc.
  4. Conserveermiddelen in cosmetische producten (worden gebruikt om ze vloeibaar te houden en minder snel te laten bederven)
  5. Geneesmiddelen

 

[Kader]

Op welke plekken op het lichaam komt contactallergie het meest voor?

  1. De handen, omdat die veelvuldig in contact komen met heel veel verschillende stoffen.
  2. Het gezicht en de hoofdhuid, omdat de huid daar dun is en we er veel opsmeren.
  3. De voeten, vanwege de verschillende stoffen in schoenen waar mensen allergisch op kunnen reageren (rubber, lijmbestanddelen, chroom in leer etc.).
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: