GRIEPVACCINATIES IN ONTWIKKELING

16 Jun

Scannen0009

Nu de Mexicaanse griep zich in een rap tempo over de wereld verspreidt, staat ook de jaarlijkse griepvaccinatie weer volop in de belangstelling. Binnen het LUMC wordt er regelmatig onderzoek naar gedaan.

 

Meer vaccin beschermt verpleeghuisbewoners beter tegen griep

Elk jaar worden er wereldwijd honderden miljoenen mensen ingeënt tegen de griep. Niet verwonderlijk dus, dat er veel onderzoekstijd en –geld wordt besteed aan het nog efficiënter en effectiever kunnen vaccineren. Eén van LUMC-medewerkers die daar onderzoek naar doet, is prof. dr. Herman Cools, hoogleraar verpleeghuisgeneeskunde. Samen met een aantal andere auteurs publiceerde hij recent een artikel in de Journal of Medical Virology over griepvaccinaties bij bewoners van verpleeghuizen. De conclusie: een verdubbeling van de dosis van het vaccin zorgt in deze doelgroep voor een betere bescherming tegen griep.  

Ondanks alle preventieve maatregelen, waaronder vaccinatie, doet zich ieder jaar in veel verpleeghuizen een explosie van griepgevallen voor. Dat heeft er onder andere mee te maken dat verpleeghuisbewoners een lagere ‘immuunrespons’ hebben – oftewel: minder goed reageren – op de standaarddosis griepvaccin van 15 μg dan mensen in de bloei van hun leven. “Door de dosis van het griepvaccin te verdubbelen, kun je meer verpleeghuisbewoners op voorhand beschermen”, aldus Cools. “Dat effect wordt nog versterkt als je drie maanden later een extra ‘boost’ van het vaccin toedient. Zo bied je ook bescherming in de laatste fase van het griepseizoen.”

Cools benadrukt dat een hogere dosis van het vaccin geen 100% afweer tegen griep biedt. Vandaar dat er ook andere maatregelen moeten worden genomen om verpleeghuisbewoners te beschermen. “Om de overdracht van het virus te beperken is het belangrijk dat het personeel zich eveneens laat inenten. En ook met sneldiagnostiek en snelle behandeling valt ook nog veel te winnen.”

Dat gezegd hebbende is nu wel voor het eerst in een grootschalige studie – in totaal werden 815 bewoners van veertien verschillende verpleeghuizen onderzocht – bewezen dat een dubbele dosis griepvaccin bij deze groep écht zin heeft. Cools: “Mijn advies aan alle specialisten ouderengeneeskunde is dan ook om zo snel mogelijk met een dubbele dosis te gaan vaccineren.”

 

Bij verminderde weerstand via de huid vaccineren

Over het algemeen wordt een griepvaccin in een spier in de arm ingespoten. Al lang is bekend dat vaccinatie via de huid feitelijk effectiever is. Door het grote aantal natuurlijke afweercellen in de huid werkt het vaccin daar beter, en is er dus minder van nodig. Vooral dat laatste is in een tijd dat het woord ‘pandemie’ regelmatig valt, een geruststellend idee. Het betekent immers dat men met dezelfde hoeveelheid vaccin meer mensen kan inenten. Maar omdat het toedienen via de huid een tijdrovend precisiewerkje is, en het bovendien een sterkere afweerreactie in de vorm van een rode vlek op de huid geeft, lijkt deze manier van vaccineren vooralsnog niet geschikt voor grote groepen.

“Dat ligt anders voor patiënten met een verminderd afweersysteem, die extra belang hebben bij immuniteit tegen griep”, zegt internist-infectioloog drs. Luc Gelinck. Samen met een aantal collega’s onderzocht hij bij drie groepen patiënten – die met HIV waren besmet, die met een bepaald reumamedicijn werden behandeld of die een stamceltransplantatie hadden ondergaan – of een griepvaccinatie via de huid beter werkt. Ja, luidt het antwoord, dat in het laatste nummer van het vakblad Vaccine wordt toegelicht.

“Met een veel kleinere dosis – een vijfde van normaal – werd bij een groot deel van de onderzochte groep een evengoed resultaat behaald als met een reguliere inenting in de armspier”, aldus Gelinck. Een bijkomend voordeel is volgens hem dat je blijkt te kunnen voorspellen bij wie het vaccin wel goed aanslaat, en bij wie niet. “Een afweerreactie in de vorm van een rode vlek op de huid duidt op succes”, vertelt Gelinck. “Geen reactie betekent: minder of geen immuniteit. Zo kunnen artsen voortaan vroegtijdig bepalen of voor een bepaalde patiënt extra actie nodig is.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: