PLASTERK OVER ROZE OUDEREN

5 Jul

Scannen0008Scannen0009

Ronald Plasterk (52), minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen gaat over het emancipatiebeleid in Nederland. Sinds 1 oktober vorig jaar werken overheid, homo- én hetero-organisaties – waaronder de ANBO – samen om de sociale acceptatie van oudere homoseksuelen te verbeteren.

“Homo-emancipatie heeft alleen zin als je er met z’n allen werk van maakt. Onderling accepteren homo’s elkaar wel; het probleem zit juist bij die andere 93% van de samenleving. Vandaar dat ik het zo belangrijk vind dat ook een organisatie als de ANBO zich daar hard voor maakt. In plaats van te zeggen ‘daar gaan wij niet over’, erkent de ANBO het probleem en maakt het bespreekbaar. Juist bij zo’n gevoelig onderwerp als seksualiteit is dat van onschatbare waarde. Bovendien: te kunnen leven in een land waar je – ongeacht je seksuele geaardheid – gelijk wordt behandeld, daar hebben we uiteindelijk allemaal belang bij.

Eén op de vijftien mensen is homoseksueel. Door de vergrijzing komen er steeds meer oudere homo’s bij. Die groep blijft vaak buiten beeld. Omdat jongeren makkelijker in beweging te krijgen zijn, maar misschien ook omdat het jeugdideaal zo’n prominente rol in de homowereld speelt. Extra aandacht is dus hard nodig.

In een willekeurig zorginstelling met 150 bewoners zijn er gemiddeld tien die op iemand van hetzelfde geslacht vallen. Zij krijgen relatief vaak met weerstand en vooroordelen te maken, zo blijkt uit onderzoek. Een treurige situatie, die anno 2009 niet meer zou moeten hoeven voorkomen. Gelukkig zijn er initiatieven als de Roze Loper, een keurmerk voor homovriendelijke zorginstellingen. Natuurlijk verander je met zo’n keurmerk niet in één keer de houding van directie, personeel of andere cliënten. Maar het is wel een goede manier om mensen aan het denken te zetten.

Als overheid willen we op verschillende manieren positief bijdragen aan de acceptatie van homoseksuele ouderen: door publiekelijk uit te spreken hoe belangrijk we het onderwerp vinden, door samen te werken met maatschappelijke organisaties en gemeenten, door projecten financieel te steunen en waar nodig door wetten te maken. Politieke acceptatie – en die zie ik steeds meer, ook bij mijn collega’s van het CDA en de ChristenUnie – draagt bij aan maatschappelijke acceptatie.

Tot slot: de meerderheid van de mensen is hetero. Dat betekent dat homo’s altijd hun plek in de samenleving zullen moeten bevechten. Uit de kast komen is een daad van onafhankelijkheid; je moet het maar durven. Dat is niet iets om te veroordelen, maar om respect voor te hebben.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: