13 VRAGEN OVER HET CONSULTATIEBUREAU VOOR OUDEREN

21 Aug

Scannen0007Scannen0008

Consultatiebureaus voor kinderen kenden we al heel lang. Maar er komen ook steeds meer consultatiebureaus voor ouderen. Inmiddels zijn er al meer dan 90. Wat heb je eraan?

1. Een consultatiebureau voor ouderen, waar is dat voor nodig?

De 50+-ers van nu leven ongezonder dan tien jaar geleden, zo blijkt uit onderzoek. We drinken meer, bewegen minder en zijn vaker te zwaar. Vrouwen zijn bovendien meer gaan roken. Dat levert gevaren voor de gezondheid op, en het tast de kwaliteit van leven aan. Door bijvoorbeeld regelmatig uw bloeddruk te laten controleren en advies te vragen over een gezonde leefstijl, kunt u problemen voorkomen, of ervoor zorgen dat die eerder opgespoord worden. Daarin kan een medewerker van een consultatiebureau voor ouderen u bijstaan. U krijgt er praktische advies, met als doel: zo lang mogelijk gezond, gelukkig en zelfstandig,in uw eigen omgeving wonen.

2. Zijn er al niet genoeg instanties die zich met ouderen bezighouden?

Ja, dat zijn er zelfs zoveel dat mensen vaak door de bomen het bos niet meer zien. Daar komt het consultatiebureau voor ouderen om de hoek kijken. Behalve dat ze advies geven en problemen in een vroeg stadium opsporen, verwijzen de medewerkers u indien nodig ook door naar andere organisaties op het terrein van zorg, welzijn en wonen. Zo weet u direct waar u terecht kunt als u hulp nodig heeft.

3. Wie werkt er op zo’n consultatiebureau?

Een wijkverpleegkundige of een speciaal daarvoor opgeleide ouderenadviseur. Die werkt vaak samen met andere deskundigen, zoals een fysiotherapeut, een psycholoog of een diëtist.

4. Vanaf welke leeftijd kan ik me er melden?

Bij sommige bureaus vanaf vijftig, bij andere vanaf zestig jaar.

5. Waarvoor kan ik er terecht?

Is drie glazen wijn op een dag teveel? Is het erg als ik dingen vergeet? Hoe maak ik nieuwe contacten? Of meer algemeen: hoe kan ik zo gezond mogelijk ouder worden? Met dat soort vragen kunt u bij het consultatiebureau voor ouderen terecht. Er is geen standaardlijst van diensten; die verschillen van plek tot plek. Wat alle consultatiebureaus gemeen hebben is dat ze wel adviseren en controleren, maar niet behandelen (daarvoor moet u in eerste instantie bij uw huisarts zijn).

Tijdens het spreekuur loopt de medewerker samen met u een vragenlijst door. Daarbij kijkt hij of zij niet alleen hoe u zich lichamelijk voelt, maar ook hoe het geestelijk met u gaat. Slaap- en eetgewoonten komen aan de orde, net als geheugenproblemen, gezondheidsklachten en medicijngebruik. Ook zaken als eenzaamheid, depressie of mantelzorgproblemen worden besproken. Vervolgens worden uw bloeddruk en bloedsuiker- en cholesterolgehalte gemeten en wordt u gewogen.

Op basis van de uitkomsten zal de medewerker u een concreet advies geven. Dat kan over leefstijl gaan, of over hoe u uw weg kunt vinden in het woud aan (gezondheids)voorzieningen. Zo nodig zal hij of zij een andere deskundige inschakelen, of u adviseren om naar uw huisarts te gaan.

6. Mijn huisarts kan die tests toch ook doen?

Uiteraard kunnen de medische tests ook door een huisarts worden gedaan. Maar vaak gaan ouderen daar pas naar toe als hen daadwerkelijk wat mankeert. Het consultatiebureau wil juist voorkómen dat er problemen ontstaan. Bovendien heeft een huisarts maar weinig tijd om de achtergrond van een klacht met u te bespreken. Een eerste consult bij een consultatiebureau voor ouderen duurt driekwartier tot een uur (in tegenstelling tot de tien of twintig minuten van het consult bij de huisarts). Daarna volgen nog twee vervolgconsulten om te zien hoe het met u gaat. Overigens worden huisartsen op steeds meer plekken betrokken bij het opzetten van een consultatiebureau voor ouderen, zodat zo goed mogelijk kan worden samengewerkt.

7. Leefstijladvies boven de vijftig: heeft dat nog zin?

Zeker weten. Fysiek actief zijn, gezond eten, niet roken, en verstandig omgaan met alcohol en medicatie kunnen ook op latere leeftijd ziekten en beperkingen voorkomen. Bijvoorbeeld: als u op uw 62 stopt met roken, zal het risico op longkanker nooit meer hetzelfde worden als van iemand die nooit gerookt heeft. Maar het neemt ook niet meer verder toe. Het consultatiebureau kan u een advies op maat geven over wat voor u de beste methode is om het stoppen vol te houden.

8. Gaan mensen echt gezonder leven na een bezoek aan een consultatiebureau?

De meest gesignaleerde klachten bij het consultatiebureau zijn overgewicht, verhoogde bloeddruk, slaapproblemen en spannings- en angstklachten. Aan die zaken valt meestal prima wat te doen. Of dat in de praktijk ook betekent dat mensen gezonder gaan leven is niet duidelijk; daar moet nog (meer) onderzoek naar worden gedaan.

Deskundigen verschillen van mening over het nut van een consultatiebureau voor ouderen. Enerzijds past de aanpak goed in het beleid van het kabinet, dat ernaar streeft gezondheidsproblemen te voorkomen of in ieder geval vroegtijdig op te sporen. Anderzijds vragen sommige deskundigen zich af of er niet onnodig veel wordt getest, en of de kosten ervan wel opwegen tegen de baten. Bovendien zijn er twijfels over of juist de mensen met een verhoogd gezondheidsrisico – die de hulp het hardst nodig hebben – zich wel spontaan bij een consultatiebureau melden.

9. Heb ik een verwijsbrief nodig?

Nee. U kunt zelf contact opnemen voor het maken van een afspraak. Daar moet u – anders dan bij een consultatiebureau voor kinderen – zelf het initiatief voor nemen.

10. Wat kost het?

Een consult op het spreekuur is meestal gratis. Soms is er sprake van een kleine eigen bijdrage van bijvoorbeeld 10 euro. Verder worden de kosten opgebracht door verschillende instanties, bijvoorbeeld de gemeente, de provincie, de thuiszorg en/of een zorgverzekeraar in de regio.

11. Waar vind ik zo’n consultatiebureau?

Dat kan bijvoorbeeld in een gebouw van de thuiszorg of van de Stichting Welzijn Ouderen zijn, of in een verzorgingshuis of wijkgebouw. Informeer bij de Seniorenraad of het WMO-loket in uw gemeente.

12. Ik heb ook wel eens gehoord van een periodiek geneeskundig onderzoek voor ouderen, en van een seniorenspreekuur. Wat is het verschil met een consultatiebureau voor ouderen?

Er is geen verschil. Sommige organisaties vinden consultatiebureau voor ouderen betuttelend of stigmatiserend klinken. Zij kiezen daarom voor een andere naam.

13. Precies. Is er nou echt geen betere naam te verzinnen?

Vast wel. Stuur uw suggesties naar: Redactie Plus Magazine, Postbus 44, 3740 AA Baarn.

Met medewerking van Geraldine Visser, adviseur Consultatiebureau voor Ouderen bij Vilans.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: