TANDARTSANGST BIJ KINDEREN: WAT KUN JE ERAAN DOEN?

24 Sep

012013

Goed, een nijptang komt er niet meer aan te pas. Maar de meeste kinderen kijken toch niet uit naar een bezoekje aan de tandarts. En sommigen ontwijken hem het liefst helemaal. Is daar iets aan te doen? Prof. dr. Ad de Jongh, angsttandarts en psycholoog bij het Academisch Centrum Tandheelkunde Amsterdam (ACTA), geeft antwoord.

1. Hebben alle kinderen last van tandartsangst?

Welnee! Zo’n 14% van alle kinderen tussen de 4 en de 11 jaar – 220.000 kinderen – is bang voor de tandarts, zo blijkt uit onderzoek.

2. Hoe ontstaat die angst?

Dat kan op verschillende manieren gebeuren. Door een nare ervaring bij de tandarts, door enge verhalen van vriendjes of omdat ouders zelf erg bang zijn en kinderen het gedrag van hen ‘afkijken’.

3. Ik ben inderdaad zelf ook bang. Hoe voorkom ik dat ik dat doorgeef aan mijn kind?

Kinderen voelen angst bij hun ouders heel goed aan. Als jij als ouder bang bent, dan zal daar wel een reden voor zijn, denken ze. Zo worden ze het zelf ook. Zie je zelf erg op tegen het tandartsbezoek, laat dan een andere volwassene met je kind meegaan. Overleg dat van te voren met je tandarts, zodat die extra rekening kan houden met eventuele angst bij je kind.

4. Mijn kind ziet heel erg tegen een bezoek aan de tandarts op. Wat kan ik doen om hem te helpen?

  • Bereid je kind goed voor op wat er gaat gebeuren, ook als de tandarts bijvoorbeeld een gaatje moet vullen. Laat de tandarts zelf ook nog een keer uitleg geven.
  • Heeft je kind vragen over de behandeling? Spreek dan af om die samen aan de tandarts te stellen.
  • Blijf als ouder bij de behandeling, maar laat die verder aan de tandarts over. Als je ter discussie stelt wat hij doet, kan je kind het gevoel krijgen dat de tandarts niet te vertrouwen is.
  • Doe geen valse beloftes als: ‘Je voelt absoluut niks’. Doet het toch pijn, dan voelt je kind zich verraden.
  • Beloon je kind na afloop, bijvoorbeeld met een cadeautje of een uurtje langer opblijven. Oók als hij bang is geweest of heeft gehuild. Angst bestraffen maakt hem alleen maar erger.

5. Wat kan ik van de tandarts verwachten?

De tandarts zal proberen het vertrouwen van je kind terug te winnen. Bijvoorbeeld door aan te kondigen en uit te leggen wat hij wanneer gaat doen, ook tijdens de behandeling. Verder kan hij met je kind afspreken dat die zijn hand mag opsteken als hij even met de behandeling wil stoppen.

Is je kind zo bang dat controle of behandeling onmogelijk wordt, dan kan de tandarts je doorverwijzen naar een Centrum voor Bijzondere Tandheelkunde (CBT). Daar werken gespecialiseerde kindertandartsen, die erin zijn getraind extreem angstige kinderen te behandelen. Op de website http://www.cobijtl.nl vind je een overzicht van alle Centra voor Bijzondere Tandheelkunde in Nederland.

6. Is tandartsangst te voorkomen?

Uit onderzoek blijkt dat hoe eerder een kind aan de tandarts went, hoe kleiner de kans is dat er later angst ontstaat. Twee jaar is een prima leeftijd om je kind voor de eerste keer mee te nemen naar de tandarts, bijvoorbeeld als je zelf voor controle gaat. Je kind kan dan wat rondkijken in de praktijk en raakt zo vertrouwd met de omgeving en de medewerkers. Vertel je kind vooraf wat hij te zien krijgt en dat de tandarts deze of de volgende keer ook even in zijn mond zal kijken. Eerst een paar controlebezoekjes voordat je kind daadwerkelijk wordt behandeld is ook aan te raden.

7.  Nog andere tips?

  • Begin bij een kind onder de vier niet over behandelingen.
  • Let op wat je zegt. Goed bedoelde opmerkingen als: ‘Even flink zijn!’, ‘Het doet vast geen pijn’ of ‘Viel dat even mee!’, suggereren onbewust dat de behandeling pijnlijk of akelig kan zijn.
  • Voor jonge kinderen is het goed als één van de ouders tijdens de controle of behandeling aanwezig is. Als je kind dat wil, kun je hem vanaf een jaar of acht alleen de behandelkamer in laten gaan. Dat geeft zelfvertrouwen.

Op http://www.jmouders.nl/gebit vind je algemene informatie over alles wat met het kindergebit te maken heeft.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: