KOOP NU, BETAAL LATER: DE CRISIS IN 519 WOORDEN

3 Jan

Volgens het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) lopen 3,5 miljoen huishoudens in Nederland momenteel een financiële risico. Dat wil zeggen dat ze geen spaarpotje achter de hand hebben voor een onverwachte tegenvaller. 4 op de 10 huishoudens hebben moeite om maandelijks rond te komen. Vooral mensen tussen de 35 en 44 jaar vinden het lastig hun inkomsten en uitgaven in balans te houden. Carrièremakers die veel waarde hechten aan luxe en impulsieve mensen op zoek naar vermaak bevinden zich het vaakst in de gevarenzone.

De financiële crisis begon in de Verenigde Staten. Daar zadelden agressieve bankmedewerkers burgers op met veel te dure hypotheken. Zodra ze die niet meer konden betalen, werden bewoners hun huis uitgezet. Dat werd vervolgens door de banken met winst werd verkocht.

Totdat de huizenprijzen in 2007 begonnen te dalen, en de banken met schulden achterbleven. Het gevolg: ze werden met bosjes tegelijk bankroet verklaard. Lenen werd moeilijker, bedrijven gingen over de kop en consumenten durfden geen geld meer uit te geven. Het wankele financiële systeem van ‘koop nu, betaal later’, zakte als een kaartenhuis in elkaar. Niet alleen in de VS, maar ook in de rest van de wereld. Want de financiële markt kent geen grenzen.

Dat wij het nu moeilijk hebben, is kortom de schuld van hebberige banken en domme consumenten in de VS. Of moeten we toch ook de hand in eigen boezem steken? De schuld van alle Nederlanders bij elkaar is in de afgelopen vijftien jaar verzevenvoudigd. Een kwart van ons staat maandelijks rood. Natuurlijk, het was met al die goedkope leningen wel heel makkelijk om op de pof te leven. Maar we maakten er met z’n allen maar wat graag gebruik van.

En waarom ook niet? We hadden immers weinig last van al die schulden. En ook niet van de crisis, toen die eenmaal arriveerde. Tot voorkort althans. In oktober zei al 45% van de Nederlanders persoonlijk te zijn getroffen door de recessie, zo blijkt uit de Nationale Consumentenenquête. 26% had in 2009 minder te besteden. En de hardste klappen moeten nog komen.

Bij de presentatie van de Miljoenennota 2010 op Prinsjesdag sprak de minister van Financiën, Wouter Bos, sombere woorden. We zijn weliswaar over het dieptepunt van de crisis heen (naar verwachting zal de economie volgend jaar niet verder krimpen). Maar omdat de productie en de werkgelegenheid met vertraging op de problemen op de financiële markt reageren, krijgen we nog jaren met de kwalijke gevolgen te maken.

Volgens het Centraal Plan Bureau (CPB) zal de werkloosheid in 2010 waarschijnlijk oplopen naar zo’n 8%, oftewel 600.000 mensen. Dat is een verdubbeling ten opzichte van 2008. In 2009 steeg de koopkracht – dat wat je voor een bepaald bedrag kunt kopen – nog, maar in 2010 daalt die licht. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de miljardenbezuinigingen die de overheid wil doorvoeren. We moeten de broekriem kortom flink aanhalen.

Het advies van het Nibud: maak voor het nieuwe jaar een financieel plan, houd bij waar je je geld aan uitgeeft en spaar als er iets overblijft. Want geld maakt dan misschien niet gelukkig, goed omgaan met geld doet dat wél.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: