GOEDE VOEDING BIJ KANKER MAAKT EEN WERELD VAN VERSCHIL

29 Mei

Dit artikel is gepubliceerd in Kracht nr. 9, juni 2010.

Al meer dan veertig jaar zet oncologisch diëtist Jeanne Vogel – Boezeman (64)zich in voor gespecialiseerde voedingszorg voor kankerpatiënten. Reden om haar de professor Muntendamprijs 2010 toe te kennen. Met het geld gaat ze de Leidraad voor Voedingsdeskundigen bij kanker herzien en (nog) toegankelijker maken.

“Tijdens mijn opleiding tot diëtist in de jaren zestig was er helemaal geen aandacht voor voedingsproblemen bij kanker. En in het algemene ziekenhuis waar ik daarna ging werken trouwens ook niet. Maar de kankerpatiënten die ik daar sprak, zetten me wel aan het denken. Ze verloren hun eetlust of hadden letterlijk moeite hun voedsel naar binnen te krijgen. Zouden we niets kunnen doen om het eten voor hen te vergemakkelijken en te veraangenamen?

Bij mijn volgende werkgever, een gespecialiseerd instituut voor bestralingstherapie, kreeg ik de kans om in de praktijk met mijn ideeën aan de slag te gaan. Door iemand die moeite heeft met slikken zachte of zelfs vloeibare producten te eten te geven bijvoorbeeld. Zo leerde ik dat het een wereld van verschil maakt om patiënten tijdens en zelfs al voor de behandeling advies te geven over geschikte voeding. Niet zo dat voeding kanker kan genezen, maar het bevordert wel het algehele welbevinden. Bovendien kan de patiënt, doordat hij minder verzwakt raakt, de behandeling vaak beter aan.

Naarmate ik meer leerde, groeide de behoefte om die kennis te delen. Met een aantal collega’s heb ik daarom 25 jaar geleden de Landelijke Werkgroep Diëtisten Oncologie opgericht. Samen hebben we de Leidraad voor Voedingsdeskundigen bij kanker opgesteld. Daarin werd voor het eerst concreet beschreven welk voedingsadvies voor welk soort kanker op welk moment in de behandeling het meest geschikt was. Ik ben er bijzonder trots op dat die tot op de dag van vandaag wordt gebruikt.

Tegenwoordig maakt voedingszorg standaard onderdeel uit van de behandeling van kanker. En we kunnen steeds meer maatwerk bieden. Maar één ding is de afgelopen veertig jaar hetzelfde gebleven: het plezier waarmee ik het werk doe. Met mijn praktische adviezen help ik kankerpatiënten zich beter te laten voelen. Hun omgeving trouwens ook, want familieleden worstelen vaak met de vraag wat zij hun zieke dierbare moeten voorschotelen. Door mijn kennis en ervaring te documenteren en te delen, hebben niet alleen mijn eigen patiënten maar ook veel anderen er baat bij.

Langzamerhand breekt de tijd aan om het stokje door te geven. Voor mijn opvolgers is er nog genoeg te doen. Het aantal mensen met kanker en diabetes neemt bijvoorbeeld snel toe. Net als – gelukkig – het aantal mensen dat kanker overleeft. Voor beide groepen is meer gespecialiseerd voedingsadvies nodig. Daar zal ik me zelf niet meer mee bezig houden. Maar het vak helemaal loslaten? Dat lukt waarschijnlijk nooit. Daarvoor vind ik het veel te leuk.”

[Kader]

Muntendamprijs

De prof. dr. P. Muntendamprijs is in 2010 voor de 36ste keer toegekend aan iemand met bijzondere verdiensten op het gebied van de kankerbestrijding in Nederland. De onderscheiding bestaat uit een oorkonde, een bronzen penning en 50.000 euro voor een doel binnen de kankerbestrijding. Jeanne Vogel wil dat geld gebruiken om de Leidraad voor Voedingsdeskundigen bij kanker te herzien en voor een breed publiek toegankelijk te maken.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: