GROENTE EN FRUIT VERZORGEN DE HUID

3 Sep

Toen er nog geen schappen vol huidverzorgingsproducten waren, behandelden we huidkwaaltjes als zonnebrand en een schaafwond gewoon met groente, fruit en andere producten die we in huis hadden. Lees maar welke verborgen eigenschappen u terug kunt vinden in uw fruitschaal, groentela en voorraadkast.

Ik herinner me het als de dag van gisteren. Vier jaar moet ik geweest zijn, of misschien vijf. Ik logeerde bij mijn oma in haar statige huis aan zee. Het was altijd koud in de hoge kamers, dus de houtkachel brandde bijna het hele jaar door. Mijn oma had me vaak genoeg gewaarschuwd: niet te dicht bij de kachel komen! Maar die dag ging het mis. Ik draaide me iets te snel om, en kwam met mijn blote onderarm tegen het gloeiend hete ijzer. De pijn was ondraaglijk. Gelukkig had mijn oma een praktische oplossing: een kompres van yoghurt en honing kalmeerde de (eerstegraads) brandwond direct. Mijn oma is inmiddels al lang overleden, maar ik gebruik het middeltje nog steeds.

Tweede en derdegraads brandwonden horen uiteraard in het ziekenhuis thuis. Maar lichte, eerstegraads verbrandingen kunnen prima thuis worden behandeld. Voor u er ook maar iets opsmeert, is het belangrijk de wond eerst te koelen door hem minmaal vijf minuten onder lauwwarm water af te spoelen. Behalve een kompres van yoghurt en honing kunt u ook gepureerde komkommer op de verbrande huid aanbrengen. Als u de komkommerpulp vermengt met wat glycerine, blijft het smeersel beter zitten. Een echt wondermiddel tegen brandwonden is olijfolie. Door de wond daarmee in te smeren, wordt de kans op genezing zonder blaren en/of littekens stukken groter. Het nadeel is dat het wel een beetje kan prikken.

Pukkels en mee-eters

Verschillende groenten en fruit kunnen helpen tegen pukkels en mee-eters. Tomaten bijvoorbeeld bevatten tomatine, een stofje dat de groei van bacteriën remt. Bovendien heeft het zuur in tomaten een samentrekkende en verstrakkende werking op de huid. Vandaar dat ze heel geschikt zijn om pukkels en mee-eters te bestrijden. Wrijf een schijfje tomaat over het aangetaste plekje op de huid en laat het sap indrogen. Hardnekkige puistjes kunt u ook regelmatig aanstippen met een plakje zuur fruit (citroen, limoen of de schil van een groene appel). Dat werkt trouwens ook tegen (lichte) pigmentvlekken.

Door tomaat en citroensap te combineren maakt u een gezichtsmasker voor een gevlekte of onzuivere huid. Meng een fijn gesneden tomaat met een eetlepel citroensap en een eetlepel havermout. Breng het mengesel aan op wangen, voorhoofd en kin en laat het tien minuten intrekken. Heeft u last van grove poriën, dan is in de zomer een perzikmasker heel prettig. Daarvoor vermengt u de pulp van een perzik met een eiwit, en laat het een half uur op uw huid zitten. Een papje van karnemelk en zout is ook een heel geschikt masker voor een huid met grove poriën.

Wratjes

Het staat misschien wat vreemd, een ‘banenenpleister’, maar het werkt prima tegen kleine en beginnende wratjes. De binnenkant van een bananenschil zit namelijk vol met een antiviraal spulletje, dat ook het virus dat wratjes veroorzaakt aanpakt. Hoe rijper de banaan , hoe beter. Knip een stukje van de schil dat iets groter is dan het wratje en plak het vast met verbandtape. Regelmatig verversen, en het wratje is binnen een paar dagen verdwenen. Trouwens: de binnenkant van een tuinboon doet ook wonderen bij wratjes.

Snij- en schaafwonden

Citroen heeft een samentrekkende werking, en kan dus goed worden gebruikt om bloeden te stelpen. Met wat lauw water met daarin een paar druppels citroensap of een theelepel zout maakt u de wond schoon. Daarna kunt u er peterseliesap (kneus de peterselie om het sap vrij te laten komen) of zure room op aanbrengen, en dit afdekken met een steriel gaasje. Vervang om de twee uur, zodat de wond goed schoon blijft.

Knoflook is ook een fantastisch ontsmettingsmiddel. Met knoflookwijn (witte wijn waarin u fijngehakte knoflook enkele uren heeft laten trekken) kunt u een wond goed reinigen. Maak voor een genezend kompres een mengsel van fijngehakte knoflook en honing en breng dat rechtstreeks op de snij- of schaafwond aan. Een verbandje met pure honing voorkomt dat er lucht, vocht of vuiligheid in een wond dringt.

Zitten er steentjes of andere rommel in de wond, bedek die dan met brood, vermengd met eierdooier en warme melk. Dat helpt om het vuil eruit te trekken.

Zonnebrand

Zolang u in de zon zit, merkt u er niet zoveel van. Maar ’s avonds gloeit uw knalrode huid: u bent verbrand! Gelukkig zijn er heel wat natuurlijke middeltjes die het leed kunnen verzachten. Smeer uw huid in met een beetje citroensap. Dan kan een trekkend gevoel geven, maar de volgende dag zijn alle rode vlekken verdwenen. Een theedoek doordrenkt met koude thee of karnemelk biedt verkoeling. Hetzelfde geldt voor het gepureerde vruchtvlees van een rijpe avocado, of van een (geraspte) aardappel. Door zijn verfrissende werking, is komkommer eveneens zeer geschikt om een verbrande huid te kalmeren.

Kriebelogen

Dat gebruikte, afgekoelde theezakjes tegen vermoeide ogen en wallen helpen, weten de meeste mensen wel. Maar de looizuur die erin zit kan ook goed jeuk bestrijden. Dus bent u hooikoortspatiënt en heeft u last van kriebelende ogen? Gebruikte theezakjes! Donkere wallen kunt u trouwens ook te lijf gaan door schijfjes aardappel of tomaat twintig minuten op uw ogen te leggen.

Droge huid

Het beste middeltje tegen een droge huid is olijfolie. Die maakt de huid weer soepel, en voorkomt schrale plekken en barstjes. Pure olijfolie gebruiken werkt prima, maar is erg plakkerig. Handiger is daarom een flacon voor de helft te vullen met parfumloze bodymilk, en daar een kwart olijfolie aan toe te voegen. Goed schudden voor gebruik!  U zult zien dat uw huid zienderogen opknapt.

Een ander goed middeltje tegen een droge huid, dat ook tegen winterhanden en –voeten werkt, is kastanjepuree. Kook de kastanjes ongeveer een half uur, pel ze en stamp ze samen met wat kooknat fijn tot een goed smeerbare puree. Wrijf daarmee de droge huid in. Aardappelschillen op winterhanden en –tenen verzachten de pijn.

Ruwe handen kunt u soepel maken door schijfjes komkommer tussen uw vingers te kneuzen en uw handen met het vrijgekomen sap in te wrijven. Voor ruwe ellebogen werkt citroensap ook erg goed. Snijd een citroen in tweeën en drenk uw ellebogen enkele minuten in de halfjes.

Heeft u last van droge lippen met velletjes? Wrijf dan voordat u gaat slapen over uw lippen met een suikerklontje. Als u er daarna ook nog wat vaseline op smeert, krijgt u mooie lippen die glanzen en superzacht zijn.

Voor het mooi

Bent u een appel of een peer aan het schillen?  Wrijf dan uw gezicht in met de schil van de vrucht. De fruitzuren, vitaminen en mineralen zorgen voor een stralende teint en gaan veroudering tegen. Een perzikschil werkt ook goed. ’s Avonds het gezicht inwrijven met een schijfje rauwe aardappel helpt tegen een vette huid. Nog een paar andere schoonheidstips:

  • Voeg een liter karnemelk toe aan uw badwater, en u krijgt een superzachte huid.
  • Een eigengemaakte scrub van gemalen koffie en olijfolie doet wonderen bij cellulitis.
  • Meng het vruchtvlees van een komkommer, zes eetlepels yoghurt en twee eetlepels verse munt  in een blender voor een verfrissend en ontspannend voetenmasker.
  • Uw gezicht regelmatig insmeren met een mix van geprakte banaan en honing voorkomt rimpels.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: