WERK IN UITVOERING: WAT IS SPAARLOON?

18 Sep

Vraag van de week: Wat is spaarloon?

Het kabinet heeft besloten om per 15 september 2010 al het spaarloon vrij te geven. De spaarloonregeling biedt werknemers de mogelijkheid om op een voordelige manier te sparen. Elk jaar kunnen zij maximaal 613 euro van hun brutoloon op een speciale spaarloonrekening storten. Daarover hoeven ze geen belasting te betalen. Voorwaarde is wel, dat het geld voor vier jaar vast staat. Nu komt potje in één keer beschikbaar, ook voor mensen die minder lang dan vier jaar hebben gespaard.

Steuntje in de rug

Tweede Kamerleden hebben daarom gevraagd. Zij zien het als een steuntje in de rug voor mensen die het financieel moeilijk hebben. Als werknemers hun spaargeld massaal uitgeven, is dat bovendien goed voor de kwakkelende economie.

4,3 miljard

Er zijn ongeveer twee miljoen mensen met een spaarloonregeling in Nederland. Gezamenlijk hebben zij in de periode van 2006 tot en met 2009 4,3 miljard euro apart gezet.

Automatisch bericht

U krijgt vanzelf bericht over hoeveel spaargeld u heeft opgebouwd en hoe u het kunt opnemen. Overigens bent u daartoe niet verplicht; u kunt het geld ook gewoon op de speciale rekening laten staan.

———————————————————————————————————————————————————

De werkcoach

Door Mulder (34) werkt sinds november 2009 als werkcoach bij het UWV WERKbedrijf in Amsterdam-West. Wekelijks beantwoordt ze een vraag over werk. Heeft u een vraag aan Door? Mail dan naar: door.mulder@uwv.nl

Wat doet een werkcoach?

“Iedereen die een werkloosheidsuitkering aanvraagt, krijgt een werkcoach toegewezen. Gemiddeld begeleid ik zo’n 100 werkzoekenden. Het doel is dat zij binnen drie maanden aan de slag zijn. Om dat voor elkaar te krijgen, geef ik mensen praktische tips. Bijvoorbeeld hoe je je netwerk kunnen inschakelen of hoe je een goede sollicitatiebrief en CV schrijft. Samen zoeken we naar geschikte vacatures. Zo nodig kan ik iemand een gratis cursus aanbieden, bijvoorbeeld om te oefenen met sollicitatiegesprekken. Dat vergroot de kans op het vinden van een baan.

Nog geen jaar geleden zat ik zelf als werkzoekende tegenover een werkcoach van het UWV. Op vrijdag had ik van mijn toenmalige werkgever te horen gekregen dat ik op maandag niet meer terug hoefde te komen. Ik begrijp dus heel goed hoe mensen zich voelen als ze voor het eerst bij mij melden. Mijn coach heeft me toentertijd prima geholpen. Het is leuk dat ik voor anderen werkzoekenden nu hetzelfde kan doen.”

—————————————————————————————————————————————————————-

8,5 op de schaal van werkgeluk

Wie: Nicole Komen – Van Eck

Functie: maatschappelijk werkster in het voortgezet onderwijs

Sinds: mei 2009

Uur per week: 24

Leeftijd: 35

Privésituatie: getrouwd, twee zoontjes van 6 en 3

Wat doe je?

Ik begeleid leerlingen van zes verschillende middelbare scholen. Ze kunnen bij mij terecht met al hun problemen: liefdesverdriet, faalangst, ruzie thuis, gepest worden, noem maar op. Ik luister en geef ze uitleg en praktische tips. Bij zware of ingewikkelde problemen verwijs ik door naar andere, meer gespecialiseerde hulpverleners.

Wat voor opleiding heb je daarvoor nodig?

HBO Maatschappelijk Werk of HBO Sociaal Pedagogische Hulpverlening (SPH).

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

Via een vacature op internet.

Wat is het meest bijzondere dat je in dit werk hebt meegemaakt?

Ik heb een meisje begeleid dat voor haar gevoel in een verkeerd lichaam zat. Nu gaat zij als een hij door het leven.

Wat maakt je blij aan dit werk?

Pubers zijn leuk! In hun zoektocht naar zichzelf maken ze af en toe heel onverstandige keuzes. Het is boeiend en zinvol om jongeren daarin te begeleiden. Van te voren weet ik nooit wat voor verhaal ik te horen krijg. Dat maakt het werk elke keer weer uitdagend.

————————————————————————————————————————————————————–

Landelijke banenmarkt

Op donderdag 7 oktober 2010 vindt de 8ste editie plaats van het grootste banenevenement van Nederland: de Landelijke Banenmarkt. Alle gemeentelijke Werkpleinen en vestigingen van het UWV WERKbedrijf zijn die dag dé ontmoetingsplek voor werkzoekenden en werkgevers.

Voor meer informatie, kijk op http://www.werk.nl (onder ‘meer weten’/ ‘actueel’).

————————————————————————————————————————————————-

Het uniform van… Suzan Karincaoglu (37)

is sinds 1997 Stewardess bij de KLM

“Sinds april van dit jaar hebben we een nieuw uniform, ontworpen door Mart Visser. Voor het eerst met broek. Daar zijn mijn collega’s en ik erg blij mee. Ik wissel de broek af met een rok, net waar ik zin in heb. De nieuwe kleding is heel elegant en fris van kleur. Ik krijg er veel complimenten over.

Als ik mijn werkkleding draag, vragen mensen op Schiphol me van alles en nog wat. Niet alleen over vluchten, maar ook hoe laat de trein gaat bijvoorbeeld. Vanwege het blauwe uniform denken ze dat ik overal verstand van heb!”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: