LEKKER AAN ‘T WERK: NETWERKEN

16 Okt

 

Netwerken

Meer dan de helft van alle werkzoekenden vindt via via een baan.  Netwerken, heet dat. Zo pak je het aan.

  • Vraag zoveel mogelijk mensen in je omgeving of zij over een baan gehoord hebben, of dat ze iemand kennen die je verder kan helpen.
  • Stel je actief op. Als een kennis zegt dat hij misschien wel iets weet, maak dan een afspraak wanneer je hem daarover kunt (terug)bellen.
  • Niet direct raak? Vraag aan de persoon of hij contact met je opneemt als hij alsnog van iets hoort. Geef eventueel een kaartje met je contactgegevens mee.
  • Geen groot netwerk? Creëer dat dan zelf! Soms werkt een onorthodoxe aanpak het best. Wil je bijvoorbeeld graag bij een winkel in de buurt werken, maak dan een mooie flyer over jezelf en lever die persoonlijk af bij de winkels van je voorkeur. Je kunt de flyer ook bij zoveel mogelijk mensen in de buurt in de brievenbus stoppen.
  • Gebruik nieuwe media om de wereld te laten weten dat je een baan zoekt. Op internetforums of via digitale netwerken zoals LinkedIn of Twitter kun je in één keer veel mensen bereiken.

—————————————————————————————————————————————————————-

Uit de praktijk van WERKcoach Door Mulder

Door Mulder werkt als werkcoach bij het UWV Werkbedrijf in de Randstad. Wekelijks vertelt ze over haar ervaringen en geeft ze advies.

Hoe gebruik je je netwerk bij het vinden van een baan?

“Een werkgever zoekt een nieuwe werknemer het liefst in zijn eigen omgeving. Als een sollicitant door een bekende wordt voorgedragen, schept dat immers vertrouwen. Bovendien scheelt het hem een boel geld, omdat hij geen advertentie hoeft te plaatsen of bureau hoeft in te huren.

Vanaf het moment dat je een andere baan zoekt, is het verstandig om direct je netwerk in te schakelen. Werk je nog werk of ben je pas werkloos, dan zijn ex-collega’s en ex-klanten of –leveranciers een goede bron. Maar laat ook op andere plekken weten dat je beschikbaar bent. Bij buren, familie, vrienden, sportmaatjes, oude klasgenoten of in het café: je weet nooit of iemand via via nog een geschikte baan weet. Maak je geen zorgen dat je lastig of brutaal gevonden wordt. De meeste mensen vinden het alleen maar leuk als ze een ander kunnen helpen. Als het van twee kanten komt althans. Eindig je verzoek dus altijd met de vraag: ‘kan ik misschien ook iets voor jou betekenen?’

Tot slot: goed netwerken kun je leren. Daar zijn talloze cursussen voor. Ook bij het UWV Werkbedrijf organiseren we netwerktrainingen. Ben je werkloos, maak daar dan gebruik van!”

—————————————————————————————————————————————————————–

Het werkgeluk van…. Helene Kooijman

Leeftijd: 46

Beroep: OK-assistente (specialisme oogheelkunde) bij Medisch Centrum Alkmaar

Sinds: 1994

Aantal uur per week: 34 in loondienst + 8 als freelancer

Privésituatie: relatie, zoon (19) en dochter (15)

Wat doe je?

Als gespecialiseerde OK-verpleegkundige ben ik het aanspreekpunt voor alles wat met oogheelkundige operaties te maken heeft. Behalve dat ik bij operaties ondersteun, werk ik onder andere ook nieuwe collega’s en leerlingen in en schrijf ik operatieprotocollen.

 

Wat voor opleiding heb je gedaan?

Dat zijn er vier: algemene verpleegkunde, OK-assistente, specialisatie dialyse en specialisatie oogheelkunde.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

Na mijn opleiding heb ik heb ik bij Medisch Centrum Alkmaar gesolliciteerd.

Wat is het meest bijzondere dat je in dit werk hebt gemaakt?

Vooral de levensreddende situaties blijven je bij. Wat de oogoperaties betreft: het is ongelofelijk wat er tegenwoordig allemaal kan om mensen beter te laten zien. Je hebt geen idee hoe gelukkig patiënten zijn als ze van hun sterke bril af zijn!

Wat aan het werk maakt je blij?

Het is heel afwisselend en spannend om met een team van deskundigen een operatie tot een goed einde proberen te brengen. Dat verveelt nooit. Bovendien geeft dit werk me zelfvertrouwen en een groot gevoel van eigenwaarde. Je doet er echt toe.

—————————————————————————————————————————————————————-

Filenetwerken.nl

Met filenetwerken sla je drie vliegen in één klap: je doet handige contacten op, je spaart het milieu en je bent goedkoper uit. Schrijf je in op http://www.filenetwerken.nl en regel een rit naar een zakelijke afspraak of een dagje uit. Wie weet wat voor interessante kennis je onderweg allemaal opdoet!

 

Persoonlijk netwerken voor dummies

Hoe leg je contact met de juiste mensen? Hoe gebruik je visitekaartjes? Hoe zet je je netwerk in voor het vinden van een baan? Deskundige Donna Fisher laat je in Persoonlijk netwerken voor dummies zien hoe leuk en handig het is om zakelijke relaties op te bouwen.

Donna Fisher, Persoonlijk netwerken voor dummies, ISBN 9789043010405, € 14,95.

—————————————————————————————————————————————————————–

Het uniform van… Maria Cupac

Beroep: beveiligingsmedewerker bij het Rijksmuseum

Sinds:  1991

Leeftijd: 61

“Volgend jaar op 15 juli – Rembrandt’s verjaardag – werk ik twintig jaar bij het Rijksmuseum. Al die tijd draag ik elke dag een uniform: blauwe broek of rok, blauw colbert, lichtblauwe blouse en een geruit sjaaltje. Ik heb dat nooit vervelend gevonden. Het is netjes en zorgt voor respect van de bezoekers. Als ik op zaal sta, vragen ze me vaak de weg. Meestal hoe ze het snelst bij De Nachtwacht kunnen komen. Het model van het uniform is prima, al zou het jasje iets getailleerder mogen. Aan de andere kant: dan moeten we allemaal weer afvallen!”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: