WAT IS EEN ERVARINGSCERTIFICAAT?

23 Jan

 

Wat is een ervaringscertificaat?

Sommige mensen kunnen veel meer dan waar ze diploma’s voor hebben. Veel van wat ze weten, hebben ze (bij)geleerd op hun werk. Maar als ze solliciteren, kunnen ze die praktijkkennis niet op je CV zetten. Daar heeft men wat op gevonden: het ervaringscertificaat. Dat is een overzicht van alles wat iemand kan en weet. Er kan in staan wat u op uw werk hebt opgestoken, maar ook welke vaardigheden u zich bij vrijwilligerswerk of zelfs in uw eigen gezin heeft eigengemaakt.

Een ervaringscertificaat is geen diploma waar u voor kunt slagen of zakken, maar een overzicht van alles wat u op dat moment kunt en weet. U kunt met een ervaringscertificaat niet alleen bij uw (nieuwe) werkgevers aantonen wat u waard bent, maar ook vrijstelling krijgen van sommige (onderdelen van) opleidingen.

Alleen erkende aanbieders mogen een ervaringscertificaat opstellen. Dat kan een commerciële bedrijf zijn, of bijvoorbeeld een afdeling binnen een school. De prijs ligt tussen de € 500 en € 1500. Vaak wil een werkgever dat (mee)betalen, of kunnen de kosten worden vergoed uit het scholingsfonds van de branche. Indien u zelf betaalt, zijn de kosten aftrekbaar van de belasting.

Meer informatie:  www.ervaringscertificaat.nl.

—————————————————————————————————————————————————————-

Uit de praktijk van werkcoach Door Mulder

Door Mulder werkt als werkcoach bij het UWV Werkbedrijf in de Randstad. Wekelijks vertelt ze over haar ervaringen en geeft ze advies.

Hoe zit het met WW en zwangerschap?

Een paar maanden geleden kwam Linda (33) voor een intakegesprek bij me langs. Ze was net ontslagen, en vijf maanden zwanger. “Moet ik  nog solliciteren?”, vroeg ze. ” Met zo’n buik word ik toch niet aangenomen!”

Het antwoord op die vraag is: ja. Zwanger of niet, als je een werkloosheidsuitkering aanvraagt, moet je gewoon aan de sollicitatieplicht voldoen. Tenminste, tot je met zwangerschapsverlof gaat. Want dat bestaat ook voor WW-gerechtigden. Zestien weken, hetzelfde aantal waar werkende vrouwen recht op hebben.

Tijdens het zwangerschapsverlof word je tijdelijk overgeheveld van de WW naar de ziektewet. Je hoeft dan niet te solliciteren. Bovendien is je uitkering hoger: 100% van het laatstverdiende loon, in plaats van de 75% of 70% van de WW. Het verlof gaat in, maximaal zes en minmaal vier weken voor de uitgerekende bevallingsdatum. Als je voor je verlof nog recht had op bijvoorbeeld vier maanden WW, dan houd je die tegoed.

Overigens beek Linda de rest van haar WW niet nodig te hebben. Twee maanden nadat ze zich bij me meldde, werd ze aangenomen bij een makelaarskantoor. Ze kan er direct na afloop van haar verlof beginnen. Maar voorlopig geniet ze eerst volop van haar wolk van een dochter!

——————————————————————————————————————————————————————–

8 op de schaal van werkgeluk

Naam: Nelieke Komen-Doorn

Beroep: reisspecialist bij VakantieXperts

Sinds:  1992

Uur per week: 16

Leeftijd: 41

Privésituatie: getrouwd, zoon (9) en dochter (6)

Wat doe je?

Ik werk als reisspecialist bij een reisbureau. Daar help ik klanten die in de winkel komen, maar ik beantwoord ook aanvragen per mail die via de websites http://www.vx.nl en http://www.reisspecialist.nl binnenkomen. Als klanten terug zijn van vakantie, bel ik ze om te vragen hoe ze het hebben gehad.

Wat voor opleiding heb je gedaan?

Hogeschool voor Toerisme.

Hoe ben je aan deze baan gekomen?

Via een vriendin die al bij het bedrijf werkte.

Wat is het meest bijzondere dat je in dit werk hebt meegemaakt?

Een klant deed zijn aanstaande bruid een huwelijksaanzoek op het Empire State Building in New York!

Wat aan deze baan maakt je blij?

Ik ben gek op reizen. Geweldig, om daar voor mijn werk mee bezig te mogen zijn. Ik verkoop alles, van stedentrips tot safari’s en van cruises tot reizen om de wereld. Reizen op maat samenstellen is het leukst. Jaarlijks gaan we ook met het bedrijf op pad, om het aanbod op locatie te bekijken. Wie wil dat nu niet?

——————————————————————————————————————————————————————–

Flexibel werken scheelt files

‘Vanuit huis werken loont’. Dat is de boodschap van een nieuwe campagne van de overheid, een aantal bedrijven en de Stichting Natuur en Milieu, die ‘flexibel werken’ promoot. Werknemers die zelf hun werktijden indelen veel productiever en het scheelt reiskosten en kantoorruimte. Als 1 miljoen werknemers één dag per week vanuit huis zouden werken, zou dat per ochtend- en avondspits bovendien 140.000 auto’s op de weg schelen. Waar wachten we nog op?

—————————————————————————————————————————————————————–

Help, ik zoek mijn passie!
Werk moet leuk zijn.’ ‘Je moet werken vanuit je passie.’ ‘Als je maar weet wat je wilt, kun je alles bereiken.’ Allemaal dooddoeners, die uw zoektocht in naar een baan danig kunnen frustreren. Loopbaanadviseur en journalist Els Ackerman maakt in  Help, ik zoek mijn passie korte metten met deze en andere ‘werkmythes’. Trek je er niet teveel van aan, luidt haar stelling. Een nuchter boek met praktisch advies.
Els Ackerman, Help, ik zoek mijn passie, ISBN 978904910394, € 14,99.

——————————————————————————————————————————————————————

Het uniform van… Mariska Hidding – Van der Meer (32)

Beroep: brandweercommandant Midden-Delfland in de veiligheidsregio Haaglanden

“Ik ben me heel bewust van de voorbeeldfunctie die ik in uniform heb. Als ik het draag, let ik extra goed op dat ik bijvoorbeeld niet te hard rijd. Mijn uniform bestaat uit een overhemd, een trui, een broek en zwarte pumps. Het bijbehorende colbertje heb ik alleen bij formele gelegenheden aan. Van een overhemd met korte mouw mag het bovenste knoopje los. Bij lange mouwen hoort een lavariere, een soort strikje. Daar moest ik in het begin wel even aan wennen! Dat we als brandweermensen allemaal hetzelfde uniform dragen, versterkt het gevoel van saamhorigheid. Ik denk vaak: wat een eer om daarbij te mogen horen.”

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: