HET ANTONI VAN LEEUWENHOEK BOUWT AAN DE TOEKOMST

17 Mrt

Gepubliceerd in Antoni nr. 1, voorjaar 2011

Het Antoni van Leeuwenhoek barst uit haar voegen. Reden voor het ziekenhuis om flink uit te breiden, onder andere met nieuwe operatiekamers en een dagverplegingcentrum. Hans Schoo, programmadirecteur Groei en Innovatie, vertelt.


Waarom uitbreiding?

“De afgelopen jaren is ons ziekenhuis jaarlijks met 4 à 5% gegroeid. Dat komt omdat het aantal gevallen van kanker stijgt. Zo langzamerhand beginnen we uit ons jasje te barsten. Om alle patiënten die zich bij ons melden specialistische zorg te kunnen bieden, hebben we meer capaciteit nodig. Dat betekent: flink uitbreiden, maar ook efficiënter werken. ”

Wat is flink?

“De gebouwen worden ongeveer met een derde vergroot. Het operatiecomplex wordt uitgebreid naar tien operatiekamers. Twee daarvan zijn speciaal geschikt voor minimaal invasieve chirurgie, nieuwe technieken waarbij een kleine wond of soms helemaal geen wond achterblijft. Twee anderen worden ingericht voor beeldvorming, zoals een MRI-scan of CT-scan. Die kunnen zowel gebruikt worden voor onderzoeken als voor operaties.

Verder komen er meer bedden beschikbaar in de kliniek. Voor zowel chirurgische als interne dagpatiënten wordt een speciaal dagverplegingcentrum ingericht. Ook de polikliniek wordt uitgebreid. De nieuwbouw komt allemaal op het bestaande terrein van het ziekenhuis. Patiënten blijven gewoon naar dezelfde locatie komen.”

Wordt het huidige ziekenhuis ook gerenoveerd?

“Het bestaande gebouw is nog behoorlijk nieuw. Renovatie is dus niet nodig.”

Is er in de nieuwbouw ruimte gepland voor verblijf van familieleden?

“Op dit moment is er al Het Gast-Huis naast het ziekenhuis, waar naasten van patiënten kunnen verblijven. Ook poliklinische patiënten die bijvoorbeeld radio- en/of chemotherapie moeten ondergaan kunnen er langere tijd logeren. Het Gast-Huis wordt gerund door een zelfstandige stichting en valt dus niet onder de uitbreidingsplannen. Wel wordt bekeken of in de nieuwbouw plek is voor patiëntenkamers waar familieleden kunnen blijven slapen.”

Zijn er nog andere plannen?

“Een stuk aan het ziekenhuis bouwen alleen is niet genoeg. We willen ook efficiënter gaan werken. Dat wil zeggen: intensiever gebruik maken van onze huidige vierkante meters en met het juiste aantal mensen méér doen. Om dat te bereiken, gaan we bijvoorbeeld kijken hoe we onderling nog beter kunnen samenwerken. Verder wordt het elektronische patiëntendossier, het EPD, versneld ingevoerd, zodat iedere zorgprofessional ten alle tijde op de hoogte is van de meest actuele gegevens van een patiënt. Maar ook organisatorische aanpassingen zoals één balie, waar een patiënt voor al zijn afspraken terecht kan.

Bij een uitbreiding van capaciteit hoort meer personeel. Daar gaan we de komende jaren naar op zoek. Dat is niet altijd makkelijk met de personeelstekorten in de zorg, maar we werken er hard aan om een ziekenhuis te zijn waar mensen met plezier en trots willen werken.”

Waar wordt dat allemaal van betaald?

“De uitbreiding gaat zo’n 35 miljoen euro kosten. Tot niet zo lang geleden ging je met zo’n verzoek naar de overheid. Als je het geld kreeg toegekend, kon je zonder risico bouwen. Nu we marktwerking hebben in de zorg, is dat een heel ander verhaal. Tegenwoordig moet je als ziekenhuis het geld allemaal zelf opbrengen. Dat kunnen we, omdat we de afgelopen jaren flink meer patiënten hebben geholpen en dat ook de komende jaren het geval zal zijn. De extra opbrengsten maken het mogelijk om bij te bouwen en meer personeel aan te nemen.”

Hoe ver staat het met de uitvoering?

“In mei van 2010 hebben we onze voornemens aan de Raad van Bestuur en de Raad van Toezicht voorgelegd. Naar aanleiding van hun opmerkingen hebben we de plannen in detail uitgewerkt. In mei van dit jaar hopen we definitief akkoord te krijgen op het totale voorstel. Als alles goed gaat, kan kort daarna de eerste schop de grond in.”

Wanneer is de uitbreiding klaar?

“Op 1 januari 2014 moet alles draaien.”

Wat gaan patiënten van de plannen merken?

“Voorlopig nog niet veel. De nieuwbouw wordt eerst helemaal afgebouwd en daarna pas met het bestaande gebouw verbonden. Zo kunnen we de overlast tot een minimum beperken. Over zaken die hen direct raken, zoals de invoering van het elektronische patiëntendossier, zullen patiënten uitgebreid worden voorgelicht. Daarnaast gaan we natuurlijk zoveel mogelijk mensen vertellen over onze uitbreidingsplannen.”

Betekent de uitbreiding ook dat er meer onderzoek naar kanker komt?

“Ja. De groeiplannen hebben alleen betrekking op het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis, en niet op het Nederlands Kanker Instituut, waar het wetenschappelijke onderzoek wordt gedaan. Maar als we meer mensen met kanker behandelen, betekent dat ook dat we meer onderzoek bij patiënten kunnen doen. Zo draagt de uitbreiding van het ziekenhuis bij aan de zoektocht naar een oplossing voor kanker.”

Quote: “Elk jaar melden zich meer patiënten bij het Antoni van Leeuwenhoek. Het is onze missie om zoveel mogelijk van hen te helpen. Om dat streven ook in de toekomst waar te maken, is uitbreiding onontbeerlijk.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: