ACUPUNCTUUR ALS LAATSTE REDMIDDEL TEGEN PIJN

25 Okt

Dit artikel is verschenen in Plus, november 2011

Zo’n 10% van de patiënten met chronische pijn is uitbehandeld. Zij hebben geen of onvoldoende baat bij reguliere pijnbestrijding. Sinds 2008 behandelt anesthesioloog en  pijnspecialist Andrew Liem van het Slingeland Ziekenhuis in Doetinchem hen op verzoek met acupunctuur. 

 

Acupunctuur verwacht je niet in een ziekenhuis. Waarom kan dat bij u wel?

“Omdat ik vanuit mijn Chinese achtergrond weet hoe goed accupunctuur kan helpen voor pijnbestrijding, ook als gangbare behandelingen pijn niets uithalen. Na uitgebreide onderbouwing bij de Medische Staf en de directie is het mij toegestaan om acupunctuur toe te passen in het Slingeland Ziekenhuis.”

 

Is er wel wetenschappelijk bewijs voor de werking?

“Dat komt er steeds meer. Inmiddels is in verschillende onderzoeken aangetoond dat acupunctuur doeltreffend is bij onder andere lage rugklachten, hoofdpijn en maagpijn. Zelf houd ik vanaf het begin de uitkomsten van mijn acupunctuurpatiënten bij. Van hen heeft 60% minder pijn. Bij 37% is de verbetering zo groot dat de behandeling volgens de normen van de reguliere pijnbestrijding succesvol is.”

 

Komt iedereen met pijnklachten voor acupunctuur in aanmerking?

“In principe wel. In ons ziekenhuis is echter de afspraak dat we alleen acupunctuur aan pijnpatiënten geven als ze verder zijn uitbehandeld. De meeste patiënten hebben lage rugpijn of migraine.”

 

Hoe gaat zo’n behandeling?

“Ik prik acht à tien piepkleine naaldjes van drie millimeter in het oor. Ze worden afgedekt met een pleister en blijven twee weken zitten. De patiënt moet de naaldjes dagelijks stimuleren door erop te drukken.”

 

Bij wie werkt het wel en bij wie niet?

“Dat is een kwestie van uitproberen. Als er na drie keer nog geen verbetering optreedt, stop ik verdere behandeling.”

 

Is het effect blijvend?

“Voor de mensen bij wie het aanslaat wel, mits ze de behandeling periodiek – bijvoorbeeld eens in de drie maanden – herhalen.”

 

Hoeveel arts-acupuncturisten zijn er in Nederland?

“Ongeveer 300. Om arts-acupuncturist te worden, moet een gekwalificeerde dokter een driejarige aanvullende opleiding volgen. Voor zover ik weet ben ik de enige die zijn acupunctuurpraktijk in een ziekenhuis heeft. De rest heeft een eigen praktijk of doet er niets mee.”

 

Heeft u een wachtlijst?

“Nee. Binnenkort start in het Slingeland Ziekenhuis bovendien een tweede anesthesioloog/pijnbestrijder met acupunctuur. Voorlopig hebben we daarmee meer dan genoeg capaciteit om iedereen te helpen.”

 

Wordt de behandeling vergoed?

“Alleen vanuit een aanvullende verzekering. Meestal valt de behandeling onder de alternatieve geneeswijzen. Afhankelijk van hoe u verzekerd bent, krijgt u alles of een deel van uw zorgverzekeraar terug.”

 

Meer informatie: www.pijnbestrijding-acupunctuur.nl. Op de website van de Nederlandse Artsen Acupunctuur Vereniging kunt u een arts-acupuncturist bij u in de buurt vinden: www.acupunctuur.com.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: