SPIERPIJN: SLIKKEN OF SMEREN?

25 Okt

Dit artikel is gepubliceerd in Plus, november 2011

“Bij spierpijn helpt een zalf of smeersel.”

Niet waar. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, werken spierwrijfmiddelen en  tegen spierpijn niet genezend. De beschermende laag van de huid voorkomt namelijk dat de zalf tot de spieren zelf doordringt. De spierpijn gaat er dus niet van over. Wat dat betreft wordt er vaak meer waarde aan toegekend dan ze verdienen. Wel kunnen de smeersels enige verlichting bieden, omdat ze tijdelijk de aandacht van de pijn afgeleiden. Je hebt verwarmende smeersels die een weldadig gevoel geven. Warmtepleisters hebben eenzelfde effect. Andere spierwrijfmiddelen met eucalyptus, menthol of kamfer zorgen juist voor verkoeling. En dan zijn er nog crèmes met een vorm van pijnstilling (arnica). Ze zijn allemaal zonder recept verkrijgbaar bij apotheek en drogist. Het is een kwestie van uitproberen welke u het prettigst vindt. Het masseren van de pijnlijke plek, een warme douche of kruik bieden trouwens vaak net zo goed.

 

“Duurdere smeersels hebben meer effect”

Niet waar. De prijzen van spierwrijfmiddelen lopen erg uiteen, van drie euro voor een huismerk tot meer dan tien euro voor een merkproduct. De prijs zegt echter niets over de kwaliteit. Van geen enkel smeersel is de doeltreffendheid wetenschappelijk bewezen.

 

“Je kunt bij spierpijn net zo goed een pijnstiller nemen.”

Waar. Als de spierpijn heel erg is althans; bij milde spierpijn is dat niet nodig. Of je nu een spierwrijfmiddel gebruikt of een pijnstiller neemt, in beide gevallen wordt het symptoom bestreden, niet de oorzaak aangepakt. De beste remedie tegen spierpijn is nog altijd: rust. Daarmee verdwijnen de klachten meestal binnen een paar dagen vanzelf. Als de spierpijn langer dan een week aanhoudt, is het verstandig uw huisarts te raadplegen. Er kan dan sprake zijn van een ontsteking. Dit geldt ook als u last heeft van regelmatig terugkerende krampen.

 

“Spierpijnsmeersels hebben geen bijwerkingen”

(Niet) waar. In principe kun je spierpijnsmeersels ongestraft langdurig gebruiken. Bij sommige mensen kunnen ze echter huidirritaties veroorzaken, zoals uitslag en jeuk. In dat geval moet u direct met het gebruik stoppen. Gebruik de smeersels niet op een beschadigde huid of in combinatie met een hoogtezon, zonnebank of infrarood lamp. Dat kan eerder irritaties geven.

 

Met medewerking van Annemieke Horikx, apotheker en helpdesk coördinator van het Geneesmiddel Informatie Centrum van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP).

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: