“LAAT OUDEREN NIET IN HUN HEMD STAAN”

12 Dec

Gepubliceerd in ANBO Magazine nr. 8, december 2011

Dit kabinet kleedt ouderen uit, vindt ANBO. Hoog tijd om de noodklok te luiden. Dat gebeurde op 6 september jongstleden, met een manifestatie in Den Haag en de overhandiging van een brandbrief aan zeven Tweede Kamerleden.

De weergoden zijn ANBO niet goed gezind op deze herfstige dinsdag, de eerste dag van het nieuwe parlementaire jaar. De regen jaagt in grauwe vlagen over het plein voor de Tweede Kamer. Natte bladeren plakken aan glimmende keien. Over de glazen gevel van het parlement loopt het water in stroompjes naar beneden. Zo’n zestig ANBO-leden en andere belangstellenden schuilen onder vrolijke gekleurde paraplu’s en parka’s. Ze vormen een welkome aanblik op zo’n treurige dag.

“Eigenlijk zijn dit de perfecte omstandigheden voor onze manifestatie,” zegt ANBO-directeur Liane den Haan halfserieus, terwijl ze op het podium voor de ingang van de Tweede Kamer een microfoon krijgt opgespeld. “Bij een sombere boodschap past immers somber weer.”

Een jaar nadat het Kabinet Rutte van start is gegaan, heeft ANBO de gevolgen van het overheidsbeleid op een rij gezet. De conclusie kwam hard aan: ouderen krijgen aan alle kanten klappen, of het nu om hun inkomen, hun zorg of hun woonsituatie gaat. “Dat mogen we niet laten gebeuren,” aldus de strijdvaardige ANBO-directeur. Er werd een protestactie op touw gezet, met een manifestatie in Den Haag en een brandbrief aan de politiek. De belangrijkste boodschap: ‘Dit kabinet kleedt ouderen uit.’

Om dat oordeel kracht bij te zetten heeft ANBO twee immense naakte opblaaspoppen met grijze haren laten maken, die vandaag aan weerszijden van het podium in de wind heen en weer wiegen. De borsten van de vrouwelijke helft van het plastic echtpaar zorgen voor grote hilariteit bij een passerende schoolklas. Maar als zich zeven Kamerleden bij Liane den Haan op het podium voegen, wordt de sfeer snel serieus.

“De keuzes die dit kabinet maakt gaan allemaal ten kosten van de ouderen in de samenleving,” begint Den Haan haar verhaal. Ze somt enkele voorbeelden op. Door de bezuinigingen op het openbaar vervoer zijn steeds meer ouderen aan huis gekluisterd. De regering doet een groeiend beroep op (veelal 50-plus) mantelzorgers, maar 450.000 van hen zijn nu al overbelast. Veel senioren krijgen te maken met een flink koopkrachtverlies. De verhoging van de zorgpremies en de uitkleding van het zorgpakket brengt een toenemend aantal ouderen in de financiële problemen. En het enorme tekort aan betaalbare seniorenwoningen zet de woningmarkt op slot.

“Als je alles onder elkaar zet, schrik je je rot,” zegt Den Haan. “We snappen dat er moet worden bezuinigd, maar dat mag niet over de rug van een toch al kwetsbare groep gebeuren. Laat ouderen niet in hun hemd staan!”

Haar oproep is niet aan dovemansoren gericht. Alle Kamerleden erkennen dat de lasten eerlijk moeten worden verdeeld, en dat senioren niet onevenredig zwaar mogen worden getroffen. “We gaan niet jongeren uit de wind houden, ten koste van ouderen,” zegt Malik Azmani van de VVD. Hij wordt bijgevallen door zijn CDA-collega’s Sabine Uitslag en Eddy van Hijum, die net als de andere parlementariërs beloven de brandbrief van ANBO met hun fractiegenoten te bespreken. De derde coalitiepartner, de PVV, is ondanks eerdere toezegging niet bij de manifestatie aanwezig.

Oppositiepartijen D66, PvdA , GroenLinks en SP zijn vanzelfsprekend bereid om meer prikkelende uitspraken te doen. Renske Leijten van de SP spreekt de mensen toe alsof ze voor een vol Malieveld staat. “De maatschappij wordt door dit kabinet uitgehold,” betoogt ze luidkeels. “Als je aan de goede kant van de streep staat – jong, gezond, werkzaam – word je beloond. De rest van de samenleving moet daarvoor boeten. Dat geldt ook voor veel ouderen. We zullen het kabinet daarop blijven bevechten.”

Ook Jetta Klijnsma van de PvdA spreekt ferme taal. “De regering maakt het veel te gortig!” zegt ze stellig. “De mensen die vandaag naar Den Haag zijn gekomen staan symbool voor de duizenden ouderen die daar om allerlei redenen niet toe in staat zijn. Maar ook zij worden onevenredig hard getroffen door de maatregelen van dit kabinet.”

Juist op dat moment stort er een enorme plens water van de overkapping van het podium naar beneden. Klijnsma kan er wel om lachen. “Mijn woorden worden van boven kracht bijgezet!”

Liane den Haan is blij met de toezeggingen van de fracties om de maatregelen nog eens tegen het licht te houden. “Maar,” waarschuwt ze de volksvertegenwoordigers, “uw woorden moeten wel worden omgezet in daden. Daarom zal ik u de komende tijd allemaal achter de broek zitten. Want uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde: het potentieel van ouderen zo goed mogelijk  benutten.”

Ter afsluiting krijgen de Kamerleden de brandbrief van ANBO overhandigd, inclusief een feloranje actiehemd. Staan ze op deze herfstdag voor de verandering eens zelf in hun hemd.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: