ZORG-OP-AFSTAND: DE PATIËNT HEEFT DE REGIE

27 Jan

Gepubliceerd in Plus Magazine, februari 2012

Internet en e-mail zijn de afgelopen twintig jaar heel gewoon geworden. We mailen onze kleinkinderen, boeken onze vakanties online en vinden op het web vrienden of een nieuwe liefde. Maar digitale zorg? Dat voelt nog raar. Toch lijkt ook die ontwikkeling niet te stoppen. Deskundigen weten het zeker: we staan aan de vooravond van een nieuw tijdperk in de gezondheidszorg, het eHealth tijdperk. Een andere benaming voor e-health is ‘zorg-op-afstand’. Maar eigenlijk doet eHealth  het tegenovergestelde: het brengt de zorg dichterbij. Je haalt via de computer de dokter, verpleegkundige of thuiszorgmedewerker in huis.

“Vroeger was de dokter almachtig,” zegt Lisette van Gemert-Pijnen, hoofd van het Center voor eHealth Research & Disease management van de Universiteit Twente. “Wat hij zei, werd onvoorwaardelijk voor waar aangenomen. Tegenwoordig google-en we massaal onze klachten voordat we naar de huisarts gaan. We zijn daardoor nadrukkelijker bij de behandeling betrokken. Patiënten krijgen steeds meer de regie in handen; zij zitten aan het stuur. De dokter is tegenwoordig een coach, die de patiënt begeleidt.”

Het grootste eHealth aanbod is er voor mensen die gezonder willen leven (afvallen, stoppen met roken), gevolgd door patiënten die online psychologische therapie volgen. Maar mailen met de dokter is  ook al mogelijk. En diabetespatiënten kunnen via een e-consult advies op maat krijgen. Zulke programma’s zijn er ook voor mensen met andere chronische aandoeningen. Gemak alom. Toch maken nog maar weinig mensen gebruik van dergelijke toepassingen. Hoe zit dat?

Om te beginnen is lang niet alle zorg geschikt voor een online  aanpak. Verder zitten sommige patiënten helemaal niet te wachten op een digitale dokter. Anderen stoppen zonder de menselijke stok achter de deur al gauw weer met een begeleidingsprogramma op afstand.

“Patiënten weten vaak niet dat er voor hun probleem ook digitale oplossingen bestaan,” aldus Lisette van Gemert. “Niet iedereen die er baat bij heeft benut dus de mogelijkheden. Bovendien staan lang niet alle zorgverleners achter de online mogelijkheden. Zij hebben ook (nog) niet geleerd hoe ze dit soort technologieën kunnen gebruiken.”

Er  moeten dus nog een hoop hobbels worden genomen. Maar de ontwikkelingen gaan snel. Lisette van Gemert: “Zorgtechnologie gaat patiënten veel vrijheid geven. Vooral chronisch zieken en ouderen zullen daar op den duur van profiteren, bijvoorbeeld doordat ze minder vaak naar de dokter hoeven terwijl er wel altijd hulp beschikbaar is, en doordat ze langer thuis kunnen blijven wonen. Over vijf jaar verder is digitale hulp van je dokter is net zo gewoon als die e-mail van je kleinkind. Al zal de computer persoonlijk contact natuurlijk nooit helemaal kunnen vervangen.”

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: