HET LAATSTE NIEUWS OVER DE PIL

12 Feb

 

 Gepubliceerd in Margriet nr. 7, 10 februari 2012.

Dit jaar is het precies 50 jaar geleden dat de pil in Nederland op de markt kwam. Tijd om de balans op te maken. Wat is er voor nieuws te melden? En kom je nu wel  of niet aan van de pil?

 

Als je dagelijks gedachteloos zo’n pilletje in je mond stopt, sta je er niet bij stil. Maar toen de pil in 1962 in Nederland werd geïntroduceerd, betekende het een ongekende vrijheid voor vrouwen. Eindelijk konden we zelf bepalen wanneer ze zwanger werden! Anticonceptie is nog altijd het belangrijkste doel van de pil, maar tegenwoordig slikken we hem ook om allerlei vervelende klachten tegen te gaan.

 

Het laatste nieuws: de pil beschermt tegen (sommige soorten) kanker

Regelmatig duiken er berichten dat de pil de kans op borstkanker zou verhogen. Maar tot nu toe is daar geen enkel hard bewijs voor gevonden. Sterker nog, vrouwen die de pil slikken hebben 12% minder kans te overlijden door kanker of hart- en vaatziekten. Dat is gebleken uit een groot gezondheidsonderzoek, waarvoor 46.000 Britse vrouwen 40 (!) jaar lang werden gevolgd. De pil lijkt dus een beschermend effect te hebben. Het duidelijkst is dat voor baarmoederslijmvlieskanker en eierstokkanker. Vrouwen die de pil gebruiken, lopen 50% minder kans op deze ziektes.

 

Extra pondjes door de pil?

Sommige vrouwen weten het zeker: sinds ze de pil slikken, zijn ze kilo’s zwaarder geworden. Uit onderzoek weten we dat vrouwen gemiddeld niet aankomen door het gebruik van de pil. Maar in individuele gevallen kan dat natuurlijk anders uitpakken. Die extra kilo’s zijn dan meestal het gevolg van het feit dat de hormonen in de pil extra eetlust kunnen opwekken. Als je echt last hebt van gewichtstoename door de pil, kun je betere een ander voorbehoedsmiddel gebruiken, zoals een spiraaltje.

 

Weg met die PMS-klachten

Krampen in je buik, pijnlijke borsten, vermoeidheid en een chagrijnig en geprikkeld gevoel: miljoenen vrouwen hebben last van die maandelijkse ongemakken. Maar er is hoop, met name voor pilgebruikers. De periodieke bloeding – en dus alle bijbehorende klachten – zijn namelijk helemaal niet nodig.

In plaats van aan het eind van de strip een week te stoppen, kun je rustig doorslikken. Medisch gezien heeft die stopweek namelijk helemaal geen nut. Dat het overslaan van zo’n stopweek onnatuurlijk is, of dat je baarmoeder dan moet opschonen, is een hardnekkig misverstand. Sterker nog, aan het eind van de strip meteen met de volgende beginnen verhoogt de betrouwbaarheid van de pil. Bovendien voorkom je veel van de ongemakken die bij het menstrueren horen.

Sommige vrouwen ervaren tijdens het doorslikken af en toe bloedverlies. Dat komt omdat het baarmoederslijmvlies wat dunner en dus iets kwetsbaarder wordt. Maar dat kan voor de betrouwbaarheid absoluut geen kwaad. In dat geval kun je het beste een stopweek inlassen. Blijft het bloedverlies bestaan, dan is het verstandig om een maand met de pil stoppen zodat het natuurlijke evenwicht zich herstelt. Daarna kun je de pil gerust weer doorslikken.

 

Niet te veel zorgen over bloedstolsels

Het is het onderwerp waar de afgelopen decennia misschien het meest over te doen is geweest: het verhoogde risico op bloedstolsels (trombose) van pilgebruiksters. Gelukkig blijkt dat in de praktijk reuze mee te vallen. Ongeveer 1 op de 1000 vrouwen die de pil slikken, krijgt trombose. Dat is het dubbele van vrouwen zonder pil, maar nog altijd heel laag.  Het extra risico voor pilgebruiksters geldt vooral voor het eerste jaar dat ze hem gebruiken. Vandaar dat je beter niet te vaak van pil kunt wisselen.

 

Lust en libido

Bij een natuurlijke cyclus krijg je vlak voor de eisprong meer zin in seks. Met de pil mis je die libidoboost. Dat kan de sekslust verminderen. Heel soms althans: slechts 2% van de pilslikkende vrouwen rapporteert minder zin in seks. Opvallend genoeg hebben net zoveel vrouwen méér zin. Kortom: het is zeker niet zo dat je libido met de pil standaard als sneeuw voor de zon verdwijnt. Gebeurt dat toch, dan kun je in overleg met je huisarts of gynaecoloog beter op een ander voorbehoedsmiddel overschakelen

 

Roken en de pil gaan niet goed samen

Je kunt de pil zolang slikken als je wilt; het geeft geen extra gezondheidsrisico’s. Zolang je niet rookt tenminste. Rokende vrouwen hebben een flink hogere kans op hart- en vaatziekten, zeker naarmate ze ouder worden. In combinatie met de pil wordt dat effect nog eens versterkt. Vandaar dat 35-plus vrouwen die roken en de pil gebruiken dringend geadviseerd wordt om te stoppen met roken. Lukt dat onverhoopt niet, dan kun je beter een ander voorbehoedsmiddel nemen.

Met medewerking van dr. Frans Roumen, gynaecoloog en anticonceptiespecialist in het Atrium Medisch Centrum Parkstad in Heerlen en secretaris van de Stichting Anticonceptie Nederland. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: