Afbeelding

PIETER OMTZIGT: PENSIOENRAPPORTEUR

3 Sep

pieteromtzigt_2012

Gepubliceerd in ANBO Magazine nr. 5 2012.

Begin dit jaar presenteerde de Europese Commissie twintig strategische plannen, die er op de lange voor moeten zorgen dat de pensioenstelsels in Europa sterk en stabiel blijven. Een goed streven, vindt de Tweede Kamer. Maar met twee onderdelen van de plannen is Nederland niet blij.

“De Commissie wil pensioenfondsen als verzekeraars gaan behandelen en vanuit Brussel bepalen aan welke financiële regels ze moeten voldaan”, vertelt CDA-kamerlid Pieter Omtzigt (38). “Daarmee zou Nederland toezicht en zeggenschap kwijtraken over de 800 miljard euro die momenteel in de Nederlandse fondsen zit. Verder is het plan om pensioenen overdraagbaar te maken van het ene naar het andere EU-land. Dat klinkt aantrekkelijk, maar in de praktijk kun je alleen maar pensioengeld overgedragen als je ervoor hebt gespaard.

Alle politieke partijen zijn het er over eens dat dat niet de bedoeling kan zijn van een – op zich zinvolle – strengere controle op pensioenstelsels vanuit Europa. Vandaar dat de Tweede Kamer in maart van dit jaar Omtzigt unaniem als speciale pensioenrapporteur aanstelde. Zijn taak: voorkomen dat de twee gewraakte voorstellen worden aangenomen.

“Let wel: de plannen zijn niet vrijblijvend, maar worden verplicht aan de lidstaten opgelegd”, zegt Omtzigt. “Eenmaal aangenomen kunnen we er dus niet meer onderuit.”

In totaal moeten er negen landen tegen stemmen om de plannen van tafel te krijgen. Engeland en Ierland hebben een vergelijkbaar systeem met Nederland en voorzien dezelfde problemen. “Zij steunen onze lobby dus”, aldus Omtzigt. “Van de andere landen is dat nog maar de vraag, maar ik zet alles op alles om ze van ons gezichtspunt te overtuigen. Ik hoop trouwens dat ANBO zich daar in Brussel óók hard voor maakt.”

Op dit moment is nog niet duidelijk welke kant het uitgaat. Maar één overwinning heeft Omtzigt in ieder geval alvast behaald: de besluitvorming over de voorstellen is tot het voorjaar van 2013 uitgesteld. “Kennelijk zag de Commissie in dat ze overhaast te werk is gegaan”, meent Omtzigt. “Het geeft ons de broodnodige extra tijd om meer landen over de streep te trekken.”

Overigens is het nog maar de vraag of Omtzigt zijn werk als rapporteur na de verkiezingen van 12 september kan voortzetten. Het CDA heeft hem namelijk op de 39ste plaats gezet – naar het zich nu laat aanzien een onverkiesbare plek. “Ik hoop van harte dat ik die kans krijg. Niet alleen voor mezelf, maar vooral ook voor alle gepensioneerden en werkenden in Nederland. Het is immers hun belang waar ik me in Brussel hard voor maak.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: