STOERE VROUWEN VERBETEREN DE WERELD

12 Jan

004005

Gepubliceerd in Buitenleven, nr. 1 2013.

Met hun legergroene overalls en hun roze baretten en hakken zijn de StoereVrouwen een opvallende verschijning in de Nederlandse winkelstraten. Liesbeth Gort (34) is generaal van het duurzame ‘leger’, dat shoppende vrouwen bewuster wil maken van hun koopgedrag.

Een leger! Dat klinkt angstaanjagend…

“We zijn wel strijdbaar, maar niet agressief. Steeds meer vrouwen willen iets bijdragen aan een betere wereld, maar ze weten vaak niet hoe. Of ze vinden biologisch en duurzaam maar ingewikkeld en saai. Terwijl het dat al lang niet meer is! Daar willen wij ze op een leuke manier bewust van maken. Geen zwaaiend vingertje, maar goed doen met een goed gevoel. Een leger met een knipoog kortom.”

Roze baretten, hoge hakken en knallende lippenstift. Word je dan wel serieus genomen?

“We vallen er in ieder geval lekker mee op! Sinds de start in 2007 zijn er, verspreid over Nederland en Vlaanderen, dertig StoereVrouwen Regimenten – lokale afdelingen – opgericht. De 1300 leden organiseren allerlei activiteiten. Ze gaan de straat op om shoppers op hun koopgedrag aan te spreken. En ze houden leuke bijeenkomsten, bijvoorbeeld een biologisch etentje of een kleding- of boekenruilfeest.

We zetten ook acties op richting bedrijven, bijvoorbeeld om winkels zo ver te krijgen dat ze in de winter hun deuren gesloten houden en zo geen warmte verloren laten gaan. Verder hebben we vorig jaar StoereMuzes op acht grote supermarktketens afgestuurd, in de hoop afspraken te kunnen maken over een groter duurzaam aanbod in de winkels. En ja, als we met een directeur om tafel zitten doet zo’n spannende outfit soms wonderen.”

Wat hebben jullie de afgelopen vijf jaar bereikt?

“Ik ben vooral trots op wat onze leden doen om de wereld te verbeteren. Op de visagiste in Den Haag, die alleen nog maar duurzame make-up gebruikt en zoveel mogelijk op de fiets naar haar afspraken gaat. En op de StoereVrouwen uit modestad Arnhem, die steeds meer duurzame kleding ontwerpen en produceren. Bovendien inspireren de vrouwen in onze regimenten niet alleen elkaar, maar ook de mensen in hun omgeving. Zo verspreidt het bewuster leven zich als een olievlek over het land.”

“Verbeter de wereld, ga winkelen”, zeggen jullie. Maar om duurzamer te leven moet je toch juist minder shoppen?

“Consuminderen is één manier om bij te dragen aan een betere wereld. Vandaar bijvoorbeeld ook onze kledingruilfeestjes. Maar we zijn niet tegen winkelen. Genieten is prima, zolang je het maar bewust doet. Een StoereVrouw maakt gebruik van de macht in haar portemonnee. Door duurzame kleding te kopen en in een biologisch restaurant te eten maak je óók een verschil. Zeker als degene die je trui of je maaltijd heeft geproduceerd dat met aandacht voor de natuur heeft gedaan, en daar een eerlijke prijs voor krijgt.”

Maar zo simpel is het niet om een verantwoorde en mooie spijkerbroek te vinden.

“Klopt. Vandaar dat we voor 2012 ‘kleding’ als centraal thema hebben gekozen voor onze acties. Door het hele land organiseren we kledingquizzen waar iedereen aan kan meedoen, ook niet-leden. Die zijn bedoeld om je op een leuke manier te laten nadenken over de vraag waar je kleding eigenlijk vandaan komt, en onder welke omstandigheden die is gemaakt. Ook proberen we om in gesprek te komen met directies van kledingbedrijven die qua duurzaamheid nog veel kunnen verbeteren. Bij deze actie werken we samen met de consumentenorganisatie GoedeWaar.nl, die afgelopen najaar de ‘mobiele kledingchecker’ lanceerde. Daarmee kun je al winkelend de duurzaamheid van 325 merken nagaan op je smartphone.”

Door de economische crisis is duurzaamheid niet bepaald hot. Lastig?

“Dat valt mee; ons leger blijft in ieder geval groeien, met zo’n 250 leden per jaar. Bovendien: bewust leven is vaak ook economisch leven. Als je één keer een duurder, verantwoord kledingstuk aanschaft waar je lang mee doet, ben je uiteindelijk goedkoper uit dan als je vijf dingen koopt die je snel weer weggooit.”

Ben je zelf bewuster gaan leven sinds je de generaal van StoereVrouwen bent?

“Zeker weten! Ik ben overgestapt naar een duurzame bank. Mango’s zijn mijn favoriete fruit, maar ik eet er minder van nu ik weet hoeveel energie het kost om ze hierheen te vervoeren. Bij het koken van rijst en pasta zet ik halverwege het gas uit. Het eten gaart toch wel, terwijl je energie bespaart. Verder koop ik nauwelijks nieuwe kleertjes voor mijn baby, want er gaan genoeg kinderkleertjes in mijn familie en vriendenkring rond. Ik spreek hen trouwens ook op hun groene gedrag aan. Als iemand tijdens het tandenpoetsen de kraan laat lopen, word ik heel kriegelig.”

Tot slot: waar zijn de StoereMannen?

“Een enkeling is er lid van onze club, want we staan voor iedereen open. Maar het zou geweldig zijn als er een aparte ‘StoereMannen’ wordt opgericht. Wat mij betreft zouden die zich vooral moeten bezighouden met de duurzaamheid van gadgets en auto’s. Want ook daar bestaat nog een hoop onduidelijkheid over.”

[Kader]

EEN DUURZAMER LEVEN BEGINT HIER!

  • Bereken uw voedselafdruk op voedselafdruk.nl en ontdek hoe u duurzamer kunt eten en koken.
  • Biologisch eten hoeft niet duur te zijn. Kijk op biobudget.nl voor budgettips.
  • Verpakt bronwater zorgt voor 500 keer meer CO2-uistoot dan kraanwater. Allemaal aan het kraanwater dus! (En hergebruik het flesje). http://www.wetapwater.com/category/feiten/
  • Check voor of tijdens het shoppen op goedewaar.nl of rankabrand.nl hoe uw favoriete kledingmerk scoort qua duurzaamheid.
  • Uit eten met vriendinnen? Neem allemaal één of twee kledingstukken mee om te ruilen.
  • Kijk op www.eerlijkebankwijzer.nl en stap over op een duurzame bank.
  • Ban de plastic tas. Een eigen boodschappentas is groener én mooier!
  • Verjaardag? Stuur eens een kaartje van fairmail.nl.

 

[Kader]

MEER WETEN?

Volg de StoereVrouwen op Facebook (StoereVrouwen Headquarter), Twitter (StoereVrouwenHQ) of kijk op StoereVrouwen.nl. Daar vindt u ook een agenda met agenda met alle activiteiten van lokale afdelingen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: