WAT IEDEREEN MOET WETEN OVER OORSUIZEN

2 Mrt

003004

Gepubliceerd in Plus Magazine, maart 2013.

Een constante ruis, piep of brom in je oor. Zelfs in je slaap ontkom je er niet aan. Om gek van te worden! En dat allemaal dankzij een paar overactieve hersencellen.

Een op de drie 60-plussers heeft (wel eens) last van tinnitus

Iemand met last van tinnitus – officiële naam voor oorsuizen – hoort een geluid dat voor anderen niet waarneembaar is. Vandaar dat het ook wel ‘fantoomgeluid’ wordt genoemd. Op basis van die naam zou je denken dat patiënten zich het probleem inbeelden, maar dat is niet zo; zij horen het geluid echt. Mannen hebben er even vaak last van als vrouwen.

Tinnitus is een ‘bijwerking’ van gehoorverlies

Ons gehoor kan om allerlei redenen afnemen. De belangrijkste is slijtage, oftewel: ouderdom. Maar bijvoorbeeld ook door langdurig hard geluid, een ongeluk, een infectie of het gebruik van bepaalde medicijnen (zoals bloedverdunners en plastabletten) kan het gehoor verminderen.

Als het gehoor beschadigd raakt, hebben de gebiedjes in de hersenen die geluid verwerken de neiging om zich ter compensatie extra te gaan inspannen. Het gevolg is dat ze overgevoelig worden en uiteindelijk zelf prikkels – geluid – gaan produceren. Vergelijk het met een microfoon die te hard staat: die gaat rondzingen. Bij tinnitus gebeurt ongeveer hetzelfde, maar dan in je hoofd.

Het geluid klinkt bij iedereen anders

Ruisen, piepen, fluiten, suizen, bonken, brommen; het komt allemaal voor bij tinnitus. Het geluid kan af en toe of steeds aanwezig zijn, pulserend klinken of een constante toon vormen. Sommige mensen horen het alleen in stilte, bij anderen is het er altijd. De sterkte blijft in de loop van de tijd meestal gelijk, al kunnen de aard en de toon van het geluid wel veranderen.

De Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) heeft een cd gemaakt waarop meer dan 150 tinnitus-geluiden zijn verzameld. Patiënten kunnen hun ‘eigen’ geluid opzoeken en het aan anderen laten horen, zodat die beter begrijpen wat tinnitus eigenlijk is.

Een constante piep in je oor kan je leven flink vergallen

Tinnitus is niet gevaarlijk, in de zin dat je er niet aan doodgaat. Maar patiënten kunnen wel heel erg onder hun klachten lijden. 40.000 tot 60.000 Nederlanders hebben een ernstige variant van tinnitus; zij horen meestal constant een doordringend geluid. Een kwart van hen vindt het leven hierdoor ondraaglijk. Vaak ervaren ze problemen met bijvoorbeeld slapen en zich concentreren. Ze kunnen zich gespannen, geïrriteerd, machteloos en wanhopig voelen. Soms komen ze door de aandoening in een sociaal isolement omdat ze door het constante geluid gesprekken minder goed kunnen volgen.

Bij langdurige klachten raken patiënten soms (ernstig) depressief. Waarschijnlijk worden die gevoelens versterkt doordat het hersengebiedje dat het geluid produceert in nauwe verbinding staat met het gebied waar emoties worden geregeld.

Tinnitus is bijna nooit te genezen (maar je kunt er wel mee leren omgaan)

Bij slechts een heel klein deel van de patiënten (ongeveer 1 procent) kan de gehoorbeschadiging worden hersteld (waarmee ook de tinnitus verdwijnt). De rest krijgt vaak te horen dat ze maar met het probleem moeten ‘leren leven’. Gelukkig kunnen ze daar tegenwoordig wel goede hulp bij krijgen, in de vorm van gehoortraining en gedragstherapie. De behandeling, die meestal in groepsverband wordt gegeven, leert patiënten om het geluid in hun oor te  accepteren en eraan wennen. Het is net als met het dragen van een bril; die heb je de hele dag op, maar omdat het brein de signalen wegfiltert, voel je hem niet steeds zitten. Dat kun je ook met geluid leren. Door de hersenen af te leiden, is het geluid minder storend.

Deze aanpak is de eerste (en op dit moment enige) waarvan wetenschappelijk is bewezen dat die tinnitusklachten vermindert. Het gepiep, gefluit of gebrom wordt weliswaar niet minder, maar omdat mensen er anders mee leren omgaan, verbetert hun gemoedstoestand en ervaren ze hun leven als minder zwaar. Een gehoorapparaat biedt helaas geen uitkomst, want daarmee herstel je de gehoorbeschadiging niet. We is wel zoiets als een ‘tinnitusmaskeerder’. Dit apparaatje produceert een tegengeluid, zodat het tinnitusgeluid minder hoorbaar wordt. Hetzelfde geldt voor andere hulpmiddelen, zoals een muziektherapeutisch kussen met een ingebouwd speakersysteem. De muziek die daaruit komt, helpt om in slaap te vallen. In sommige gevallen hebben patiënten baat bij alternatieve behandelingen zoals acupunctuur of reflextherapie. Het effect daarvan is echter nooit aangetoond.

Hulpverleners nemen tinnitusklachten niet altijd even serieus

Des te belangrijker is het om deskundige hulp te zoeken. Bespreek uw klachten met uw huisarts en/of KNO-arts. Zo nodig kan die doorverwijzen naar één van de 34 audiologische centra in Nederland. Dat zijn gespecialiseerde instellingen waar verschillende professionals, zoals audiologen en psychologen, samenwerken in het onderzoek naar en de begeleiding bij gehoorproblemen. De kosten worden vanuit de basisverzekering vergoed. Een overzicht van alle aangesloten centra vindt u op fenac.nl.

De GGMD’s voor Doven en Slechthorenden organiseren op verschillende plekken in Nederland themagroepen ‘Leven met tinnitus’ (vergoed vanuit de AWBZ). Adelante Audiologie en Communicatie in Hoensbroek tot slot biedt mensen met zeer ernstige tinnitus een intensief revalidatieprogramma.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijke slijtage van het gehoor ga je niet tegen, maar je kunt de schade wel (enigszins) beperken door jezelf zin min mogelijk aan hard geluid bloot te stellen. Pas op met het gebruik van een koptelefoon; als u na afloop van het luisteren een piep in uw oor hoort, weet u dat het volume te hoog stond. Meldt aanhoudende tinnitusklachten bij uw huisarts. Die kan checken of de oorzaak wellicht is te verhelpen.

Met medewerking van KNO-arts prof. dr. Robert Stokroos van het Universitair Medisch Centrum Maastricht.

[Kader]

Tinnitusloket

Het Nederlands Tinnitus Platform (NTP), de Nederlandse Vereniging voor Slechthorenden (NVVS) en de Federatie van Nederlandse Audiologische Centra (FENAC) hebben samen het  Tinnitusloket opgerecht. Op het gratis telefoonnummer 0800-TINNITUS (0800-84664887) kunt u terecht voor informatie, contact met lotgenoten of hulp bij het vinden van de juiste instantie.

2 Reacties to “WAT IEDEREEN MOET WETEN OVER OORSUIZEN”

 1. Arie Bergs 10 december 2013 bij 15:45 #

  Oorsuizen of tinnitus genezen is geen gemakkelijke opgave. Meer dan 10 % van de mensen hebben last van oorsuizingen. Alhoewel er geen magisch middel bestaat zijn er toch vele remedies beschikbaar om deze marteling de kop in te drukken. Als ex tinnitus- en hyperacusis patiënt heb ik door de jaren heen heel wat remedies tegen oorsuizen of tinnitus bijeengebracht. Om u nu uit de nood te helpen heb ik de hele verzameling in een handboek gebundeld “oorsuizen – 100 remedies”.

  http://www.oorsuizen100remedies.be

  In dit e-book komen de verschillende remedies en therapieën uitvoerig aan de orde. Over oorsuizen doen heel wat bakerpraatjes de ronde, die dringend de wereld uit moeten worden geholpen. Eén van de grootste misverstanden is, dat je met oorsuizen maar moet leren leven, omdat er eigenlijk zo weinig aan te doen is. Je kunt dit e-book als één doorlopend geheel lezen, maar je kunt het ook als naslagwerk gebruiken om meer gerichte informatie op te zoeken. Oorsuizen: zelfs als je er niet op tijd bij bent is er wel degelijk iets aan te doen.

  Arie Bergs

  • martevansanten 10 december 2013 bij 16:18 #

   Beste Arie,

   Hartelijk dank voor je reactie op mijn artikel over oorsuizen. Ik heb een link naar je site/boek op Twitter gezet (@martevansanten), in de hoop het bij een breder publiek onder de aandacht te brengen.

   Hartelijke groeten,

   Marte van Santen

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: