SAMEN STERKER

7 Jun

002003

Gepubliceerd in Antoni nr. 2, zomer 2013

Dure investeringen, grootschalige onderzoeken, groei van het aantal patiënten: vandaag de dag is samenwerking in de kankerzorg onontbeerlijk. Drie partners van het Antoni van Leeuwenhoek Ziekenhuis (AVL) vertellen.

Naam: Jan Kimpen

Functie: voorzitter Raad van Bestuur UMC Utrecht

Is er trots op dat: het AVL en het UMC Utrecht samen een nieuw ziekenhuis beginnen dat hét kankercentrum van Nederland moet worden

“In 2012 kwamen er zo’n 340.000 patiënten in het UMC Utrecht. Met onze personeelsleden – ruim  11.000 in totaal – kunnen we een heel dorp vullen. Jaarlijks worden er in ons ziekenhuis 25.000 operaties uitgevoerd. Die enorme organisatie maakt het lastig om integrale kankerzorg – waarbij patiënten voor alle onderzoeken en behandelingen op één plek terecht kunnen en alle behandelaars optimaal samenwerken – te organiseren. In het nieuwe oncologiecentrum van het AVL en het UMC Utrecht, met locaties in Amsterdam en Utrecht, lukt dat straks wél. Het is een van de redenen waarom ik zo blij ben met de fusieplannen.

Maar er is meer. De kankerzorg zal zich de komende jaren op een beperkt aantal plekken in Nederland gaan concentreren. Logisch, want hoe meer patiënten je met een bepaalde aandoening behandelt, hoe beter je erin wordt. In het UMC Utrecht zijn we vooral gespecialiseerd in zeldzame kankers, met een beperkt aantal patiënten. Om ook in de toekomst kankerzorg te kunnen blijven bieden, is samenwerking dus noodzakelijk. Dan kun je het maar het beste met het topkankerziekenhuis van Nederland doen!

Overigens zijn de baten voor het AVL net zo goed groot. Gezamenlijk kunnen we bijvoorbeeld investeringen in nieuwe technieken doen die je apart nooit zou kunnen opbrengen. En door directe betrokkenheid bij ons onderwijs kan het AVL talentvolle jonge artsen uit de vijver vissen. Kortom: het zou een gemiste kans zijn als we niet samen verder gingen.

Dit jaar zetten we al de eerste stap door alle kankerzorg binnen het UMC Utrecht in één unit onder te brengen. In 2014 of 2015 wordt die dan organisatorisch samengevoegd met het AVL. Het is misschien even wennen, maar vanaf dat moment is er een ‘AVL Amsterdam’ en een ‘AVL Utrecht’!”

Wim van Harten, lid Raad van Bestuur AVL: “Het AVL is zelf geen onderwijsziekenhuis. Jan Kimpen heeft dus helemaal gelijk als hij zegt dat het voor ons van groot belang is om samen te werken met een academisch centrum. Alleen zo kunnen we garanderen dat onderzoek en praktische zorg optimaal verbonden blijven, ook in de toekomst.”

Naam: Michel Rudolphie

Functie: directeur KWF Kankerbestrijding

Is er trots op dat: KWF Kankerbestrijding en het AVL samen alles op alles zetten om het aantal gevallen van kanker te verminderen, om meer kankerpatiënten te genezen en om
(ex-)patiënten een betere kwaliteit van leven te geven

“We staan er niet vaak bij stil, maar zonder de gulle bijdragen van gewone Nederlanders zou veel onderzoek naar kanker niet mogelijk zijn. 13 miljoen euro: zoveel heeft het AVL in 2012 van KWF Kankerbestrijding ontvangen voor de financiering van onderzoek en de verbetering van zorg. De samenwerking tussen onze organisaties gaat al meer dan 60 jaar terug. Jaarlijks krijgt het AVL een vast percentage van onze inkomsten – voor het overgrote deel geld van individuele donateurs.  In goed overleg besluiten de directies van KWF en het AVL waar dat geld aan wordt besteed.

Zo heeft KWF sinds 2005 136 AVL-projecten gefinancierd. Een bekend voorbeeld is de mammaprint, waarmee het terugkeerrisico bij borstkanker in kaart wordt gebracht. Het wetenschappelijk onderzoek daarnaar is mede betaald door KWF. Dat geldt ook voor de ontwikkeling van een nieuw bestralingstoestel om tumoren preciezer en agressiever aan te pakken. Dat apparaat is inmiddels in productie genomen en wordt wereldwijd gebruikt.

Wat het AVL zo bijzonder maakt, is dat het kankerziekenhuis en het onderzoeksinstituut onder één dak zitten. Veelbelovende bevindingen in het laboratorium kunnen daardoor direct worden doorvertaald naar een toepassing voor de patiënt. De afstand tussen onderzoek en bed is er kortom klein.

We blijven op zoek naar nieuwe manieren om kankeronderzoek te financieren. Sinds 2011 werven we bijvoorbeeld gezamenlijk donaties voor het speciale NKI-AVL Fonds. Dat doen we vooral in de regio, binnenkort bijvoorbeeld naar aanleiding van het 100-jarig bestaan van het ziekenhuis. In 2012 hebben we zo een miljoen euro voor het fonds binnengehaald, geld dat rechtstreeks naar onderzoek gaat. Allemaal dankzij onze donateurs. Kortom, misschien ben ik wel het meest trots op hen.”

Wim van Harten (AVL): “De grootschalige onderzoeksprojecten die we in het AVL doen, bestaan bij de gratie van langdurige en structurele financiering. Naast het Ministerie van VWS is KWF daarvoor de belangrijkste partner. En dat al zestig jaar lang!”

Naam: Yvonne Wilders

Functie: lid Raad van Bestuur Spaarne Ziekenhuis, Hoofddorp

Is er trots op dat: het AVL in het Spaarne Ziekenhuis aan nog meer kankerpatiënten uit de regio topradiotherapeutische zorg kan bieden

“Donderdag 14 maart was het eindelijk zo ver: na vijf jaar plannen en bouwen werden de nevenvestiging Radiotherapie van het AVL en het nieuwe Oncologiecentrum van het Spaarne Ziekenhuis in Hoofddrop officieel geopend. Daarmee is onze samenwerking een nieuwe fase in gegaan.

Het aantal kankerpatiënten – en daarmee de behoefte aan radiotherapeutische behandelingen – neemt alsmaar toe. Omdat het AVL in Amsterdam maar beperkte ruimte heeft om uit te breiden, zocht men naar een andere locatie om nieuwe bestralingsruimtes te bouwen. Die vond men bij ons, in Hoofddorp. De keus was een logische: we werken al jaren samen, onze ziekenhuizen liggen niet ver van elkaar en de gemeente Haarlemmermeer kent een bovengemiddelde groei van kankerpatiënten.

Op het terrein van het Spaarne staat nu een nevenvestiging van het AVL, met dezelfde uitstraling als het hoofdgebouw in Amsterdam. De dependance biedt ruimte om in ieder geval de komende tien jaar alle kankerpatiënten uit de regio radiotherapeutische zorg te kunnen bieden. Als Spaarne hebben we de gelegenheid aangegrepen om gelijktijdig een nieuw Oncologiecentrum te bouwen, waarin alle kankerzorg is gebundeld. Op die manier kunnen we onze patiënten zelf ook nog beter van dienst zijn.

Bijna hadden de kleine modderkruiper en de grote bittervoorn bij de bouw roet in het eten gegooid. Die twee beschermde visjes bleken mogelijk in de sloten op ons terrein voor te komen. Een bioloog ging op zoek naar eitjes. Had hij die gevonden, dan hadden we de bouw acht maanden moeten stilleggen. Wat een opluchting toen dat niet het geval bleek! Uiteindelijk hebben we de nieuwbouw binnen de geplande tijd en budget voltooid. Nóg iets waar ik heel trots op ben.”

Wim van Harten (AVL): “Het is best bijzonder: een ander ziekenhuis ondersteunen bij de opbouw van een nieuw oncologisch centrum. Het Spaarne is tenslotte een ‘concullega’. Toch was het besluit niet moeilijk. Op deze manier kunnen we namelijk nóg meer patiënten in de regio goede kankerzorg bieden. En uiteraard zijn we als AVL enorm blij met onze prachtige dependance in Hoofddorp.”

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: