“EERHERSTEL NODIG VOOR HYPNOSE”

21 Jun

2015-06-17 LC Hypnose

Gepubliceerd in de Leeuwarder Courant, 17 juni 2015

Bij hypnose denken we al snel aan theatrale shows waarbij een entertainer vrijwilligers in trance brengt en allerlei beschamende handelingen laat uitvoeren. Eerder vermaak dan wetenschap, toch? “Integendeel”, zegt psychiater Joost Mertens (51) van het Antonius Ziekenhuis in Sneek en voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Hypnose. “Er is steeds meer wetenschappelijk bewijs dat hypnose als therapie echt werkt.”

Hij is de eerste om toe te geven dat hij raar stond te kijken toen hij als jonge psychiater op een groot congres in de Verenigde Staten op een workshop over hypnose stuitte. “Tijdens mijn opleiding had ik niets over hypnose geleerd”, zegt Mertens, “dus mijn nieuwsgierigheid was direct gewekt.” Een paar uur later kwam hij razend enthousiast weer naar buiten. “Hypnose bleek een enorm waardevolle aanvulling op andere psychotherapeutische behandelvormen. Bovendien kun je er vaak snel resultaten boeken.” Die ene workshop vormde voor Mertens de start van een levenslange missie om hypnose als therapie in Nederland (weer) op kaart te zetten. “Het is zonde dat we er niet meer gebruik van maken.”

Hypnose is toch een vorm van alternatieve therapie?

“Absoluut niet. Vanuit de Nederlandse Vereniging voor Hypnose houden we ons juist bezig met wetenschappelijk bewezen toepassingen van hypnose. Helaas vergoeden zorgverzekeraars hypnotherapie meestal alleen vanuit de aanvullende verzekering, als alternatieve behandeling. Dat versterkt het idee van hypnose als hocus pocus.”

Dat doen ze vast niet voor niets.

“Tot in de jaren ’80 maakte hypnose in Nederland onderdeel uit van de opleiding psychiatrie. Dat dat nu niet meer het geval is, heeft vooral te maken met modes in de gezondheidszorg. Hypnose is hier uit, terwijl het in de ons omringende landen wel als reguliere behandeling wordt erkend. Opvallend genoeg is mindfulness in Nederland wel helemaal ‘in’. Terwijl dat eigenlijk hypnose-light is. ”

Toch vinden veel mensen het eng. Onder hypnose kan iemand je immers dwingen om – zelfs tegen je zin – dingen te doen.

“Dat is pertinent onwaar. Je houdt te allen tijde de controle over je eigen gedachten en gedrag. Als je iets echt niet wilt, kan niemand je dwingen om dat onder hypnose wel te doen.”

Hoe kan het dan dat mensen tijdens hypnoseshows kakelend als een kip over het podium rennen?

“Entertainers pikken er met trucjes mensen uit die erg voor hypnose openstaan. Maar ook voor hen geldt dat ze nooit ergens toe kunnen worden gedwongen. Kennelijk staan ze er onbewust. Overigens zal een behandelaar in een medische setting je sowieso nooit iets laten doen wat tegen je wil of tegen je eigenbelang is.”

Wat vindt u van het programma Mindf*ck, waarin nota bene een arts mensen onder hypnose dingen laat doen zonder dat ze zich ervan bewust zijn?

“Het laat goed zien hoe groot de kracht van suggestie is, en wat je er allemaal mee kunt bereiken. Maar het bevestigt ook het beeld van simpel vermaak en manipulatie. Onterecht dus.”

Hoe zit het met herinneringen ophalen uit een vorig leven?

“Schijnherinneringen creëren is een oneigenlijk en zelfs gevaarlijk gebruik van hypnose. Dat gebeurt alleen door alternatieve behandelaars. Een psycholoog of psychiater die geschoold is in hypnose heeft geleerd om dat juist te voorkomen.”

Wat doet die dan wel?

“Veel mensen beoefenen tegenwoordig mindfulness: een ontspannen toestand, waarbij je zonder te oordelen in het hier en nu bent. Je zet je brein daarmee als het ware in zijn vrij. Hypnose gaat nog een stapje verder. Geleid door een therapeut maak je je in je hoofd los van je omgeving. Tegelijk focus je je aandacht op je innerlijke wereld. In die bewustzijnstoestand – ook wel trance genoemd – sta je veel meer dan normaal open voor suggesties. Dat biedt de therapeut de gelegenheid om je te helpen om een andere betekenis aan bijvoorbeeld beangstigende gedachten of traumatische herinneringen te geven. Of om pijn op een andere manier te ervaren. Omdat je niet door je omgeving of je eigen denkbeelden wordt afgeleid, kun je direct op de kern komen. Dat maakt dat hypnose in bepaalde gevallen snel en doeltreffend kan werken.”

Wanneer bijvoorbeeld?

“Hypnose is bewezen effectief bij de behandeling van een conversiestoornis, een aandoening waarbij de hersenen ervoor zorgen dat bepaalde delen van het lichaam niet goed meer werken. Dat uit zich dan in onverklaarbare klachten. Prikkelbare darmsyndroom is daar een goed voorbeeld van. Inmiddels is er ook wetenschappelijk bewijs dat hypnose werkt bij het bestrijden van angst en pijn bij kleine ingrepen, zoals bij de tandarts. In de psychotherapie gebruiken we het als aanvulling op andere behandelingen, zoals cognitieve gedragstherapie en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing, red.).”

Veel mensen zeggen: “ik kan niet worden gehypnotiseerd, daar ben ik te nuchter voor”.

“Ook dat is een misverstand. 95 procent van de mensen kan onder hypnose worden gebracht. Daarvoor hoef je er niet in te geloven. Je moet het alleen wel willen.”

[Kader]

Meer weten?

Hypnotherapeut is geen erkend beroep. Maar er zijn 230 zorgprofessionals bij de Nederlandse Vereniging voor Hypnose (NVvH) aangesloten, voor het overgrote deel psychologen, psychotherapeuten en psychiaters. Zij hebben allemaal een wetenschappelijk onderbouwde opleiding gevolgd om hypnose te kunnen toepassen. Op de website van de NVvH vindt u uitleg over medische hypnose en het gebruik van hypnose in de (geestelijke) gezondheidszorg. nvvh.com

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: