BLOEDEND TANDVLEES

15 Apr

Gepubliceerd in Margriet nr. 9, 26 februari 2016. 

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Deze keer: Is bloedend tandvlees gevaarlijk?

Tandarts-parodontoloog en implantoloog Paul Sipos is werkzaam in het Centrum Implantologie Parodontologie Amstelveen: 

“Het simpele antwoord is: ja, bloedend tandvlees is bloedlink. Gedurende de dag hopen voedselresten, speeksel en bacteriën zich op in de mond. Dit mengsel – plaque – kleeft aan tanden en kiezen. Poets je niet goed, dan verwordt plaque tot tandsteen. Bacteriën hechten zich daar gemakkelijk aan vast en vormen afvalstoffen die het tandvlees irriteren. Dat zwelt dan op, wordt rood en gaat bloeden als je het aanraakt. Een droge mond, roken, ziektes die de weerstand verminderen en medicijnen die de afweer onderdrukken, vergroten het risico.

Veel mensen nemen ontstoken tandvlees niet serieus. Maar zonder ingrijpen kunnen de problemen flink uit de hand lopen. De bacteriën maken namelijk kleine openingen tussen de tanden en kiezen en het tandvlees. Op die manier verspreiden ze zich dieper en dieper. Uiteindelijk tasten ze het steunweefsel en kaakbot aan. Parodontitis heet dat. Het kan ervoor zorgen dat je tanden, kiezen en zelfs implantaten verliest. Verder zijn er steeds meer aanwijzingen dat er een link is tussen tandvleesontstekingen en hart- en vaatziekten. Bacteriën uit de mondholte kunnen zich via de bloedbaan door het lichaam verspreiden en zijn aangetroffen bij vaatvernauwingen in de slagaders.

Gelukkig kun je ontstoken tandvlees prima voorkomen. Poets twee keer per dag minimaal twee minuten, bij voorkeur met een elektrische tandenborstel. Het is handig om de timer te gebruiken, want dat is veel langer dan je denkt! Vraag je tandarts of mondhygiëniste om het poetsen voor te doen. Uit onderzoek blijkt namelijk dat dat het resultaat aanzienlijk verbetert. De ruimtes tussen tanden en kiezen reinig je met tandenstokers, ragers en floss.

Daarnaast is het belangrijk om minstens een keer per jaar naar de tandarts of mondhygiëniste te gaan. In 1999 hebben tandartsen met elkaar afgesproken dat ze het tandvlees van hun patiënten een zogenaamde Dutch Periodontal Screening Index (DPSI-score) geven. Afhankelijk daarvan besluiten ze of behandeling van een eventuele ontsteking nodig is. In de praktijk blijkt echter dat nog een te klein deel van de tandartsen altijd een DPSI-meting bij zijn patiënten doet. Vraag er dus vooral naar!”

Meer weten? Kijk op www.tandvlees.nl.

Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten van Margriet? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: