IS LONGONTSTEKING BESMETTELIJK?

15 Apr

Gepubliceerd in Margriet nr. 7, 12 februari 2016. 

Dagelijks worden we overstelpt met nieuwtjes over gezondheid en ziekte. Wat op maandag nog waar was, is soms op dinsdag alweer van tafel geveegd. Dus hoe zit het nu echt? In Margriet geven specialisten wekelijks antwoord op prangende gezondheidsvragen. Deze keer: is een longontsteking besmettelijk?  

Dr. Wim Boersma, longarts in het Medisch Centrum Alkmaar:

“Aan de binnenkant van de luchtweg bevinden zich miljoenen trilhaartjes. Naast afweercellen en afweerstoffen zorgen die ervoor dat bijvoorbeeld bacteriën minder makkelijk bij de longen kunnen komen en daar kwaad kunnen doen. Zo beschermen ze ons tegen ziektes. Het is een balans tussen aanvalskracht en verdediging. Is de aanvalskracht groter, dan word je ziek.

Bij patiënten met aandoeningen zoals COPD, hart- en vaatziekten of diabetes slaat de balans eerder naar de verkeerde kant door en dringen ziekmakers gemakkelijker in de longen. Zij hebben daarom een grotere kans op een longontsteking. Datzelfde geldt voor mensen die veel alcohol drinken, roken of afweer onderdrukkende medicijnen gebruiken.

Longontsteking komt heel veel voor: jaarlijks krijgen zo’n 125.000 – vaak oudere – Nederlanders er mee te maken. De belangrijkste klachten zijn hoesten met of zonder slijm, koorts en een snelle, oppervlakkige en soms pijnlijke ademhaling. Mensen denken vaak dat longontsteking één ziekte is, maar er zijn ontzettend veel varianten. Bacteriën zijn de meest voorkomende veroorzakers, vooral de pneumokok. Maar ook bepaalde virussen en schimmels kunnen de aanstichter zijn. Een griepvirus kan indirect tot longontsteking leiden. De griep zorgt dan voor een tijdelijke verzwakking van de trilhaartjes in de luchtpijp, waarna een bacterie zijn kans schoon ziet en toeslaat. Of longontsteking besmettelijk is, hangt af van de bron. Bij een pneumokokbacterie is de kans dat je iemand ‘aansteekt’ heel klein. Al met al is in slechts een paar procent van alle gevallen van longontsteking besmettelijk.

Vaak kan de huisarts een longontsteking prima behandelen. Hij of zij schrijft een antibioticum voor dat de ziekteverwekker snel doodt. Normaliter verdwijnen de klachten dan binnen twee tot vier weken. Ongeveer 1 op de 10 patiënten moet naar het ziekenhuis. Dat gebeurt als de klachten ernstig zijn en/of de patiënt onderliggende gezondheidsproblemen heeft.

Kinderen worden tegenwoordig standaard tegen longontsteking ingeënt. De Gezondheidsraad onderzoekt nu of mensen met een verminderde weerstand en misschien wel alle ouderen ook jaarlijks zo’n vaccin zouden moeten krijgen. In 2016 brengt de raad hier advies over uit. Mocht dat positief zijn, dan wordt de inenting in de toekomst mogelijk breder aangeboden. Tot dat moment moeten patiënten die zo’n vaccinatie willen de kosten – 80 euro – zelf betalen. Overigens biedt een inenting tegen longontsteking, net als de griepprik, nooit 100 procent garantie. Krijg je de ziekte alsnog, dan verloopt die vaak wel minder heftig.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: