URINEVERLIES

15 apr

Gepubliceerd in Margriet nr. 14, 1 april 2016. 

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen? Stuur hem dan naar rubrieken@margriet.nl o.v.v. ‘Vraag aan’.

Deze keer: wat te doen als je ongewild urine verliest? 

Gynaecoloog prof. dr. Jan-Paul Roovers, hoogleraar urogynaecologie aan de Universiteit van Amstedam (UVA) en medisch directeur Bergman Clinics | Vrouwenzorg Amsterdam:

“Mensen kijken me vaak verbaasd aan als ik vertel dat een kwart van alle 30-plus vrouwen wel eens last heeft van ongewild urineverlies, 7 procent zelfs dagelijks. Het is namelijk zo’n onderwerp waar niemand over praat. Patiëntes vinden het ongemakkelijk of vies en schamen zich ervoor. Vandaar dat slechts een kwart van de vrouwen met serieuze klachten hulp zoekt. Zonde, want in veel gevallen is er goed wat aan te doen.

De meest voorkomende vorm van ongewild urineverlies is stressincontinentie. Bij inspanning, bijvoorbeeld sporten, hoesten, niezen of hard lachen, ontstaat er druk in de buik en op het bekkenbodem waarbij je wat urine verliest. Meestal zijn dat kleine beetjes. Vooral jonge vrouwen die een kind hebben gekregen hebben hier last van. Door overgewicht neemt de kwaal toe. Een lichte vorm kun je behandelen met bekkenbodemfysiotherapie. Bij serieuzere klachten brengen we tijdens een dagbehandeling operatief een kunststof bandje rond de plasbuis aan. 95 procent van de patiënten ervaart daarmee een verbetering. Drie kwart is zelfs helemaal droog.

Een andere vorm van urineverlies is aandrangsincontinentie. Het systeem dat je het gevoel geeft dat je blaas vol zit, werkt dan niet meer naar behoren. Als gevolg daarvan kan de aandrang ineens heel groot zijn. De blaas trekt dan zo hard samen dat je je plas niet meer kunt ophouden. Bij deze vorm verlies je meestal veel urine in één keer. De oorzaak is vaak een chronische blaasontsteking. De helft van de patiëntes met deze vorm heeft baat bij medicijnen die de blaas minder gevoelig maken. Werken die niet (voldoende), dan kunnen we een zenuw achter de enkel elektrisch prikkelen om de aansturing van de blaas te normaliseren (PTNS). Dat is pijnloos en werkt in 70 procent van de gevallen, maar daarvoor moet je wel minimaal twaalf keer wekelijks een half uur worden behandeld. Een andere optie is het inspuiten van de blaas met botox. Dat is eenmalig en net zo effectief als PTNS, alleen bestaat daarbij het risico dat je tijdelijk met een katheter je blaas moet legen.

Vrouwen die veel last hebben van urineverlies drinken vaak weinig, in de hoop dat het minder wordt. Het omgekeerde is echter het geval; door de hoog geconcentreerde urine die dan ontstaat, kunnen de klachten juist verergeren. Wel is het verstandig om dranken met cafeïne zoveel mogelijk te mijden, omdat die de blaasspier een beetje ontspannen, met meer urineverlies tot gevolg.”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: