ZORGEN OVER VERGEETACHTIGHEID

15 Apr

Gepubliceerd in Margriet nr. 4, 22 januari 2016. 

Dagelijks worden we overstelpt met nieuwtjes over gezondheid en ziekte. Wat op maandag nog waar was, is soms op dinsdag alweer van tafel geveegd. Dus hoe zit het nu echt? In Margriet geven deskundigen iedere week antwoord op prangende gezondheidsvragen. Deze keer: wanneer moet je je zorgen maken over vergeetachtigheid?

Neuropsycholoog en epidemioloog dr. Wiesje van der Flier is hoofd onderzoek bij het VUmc Alzheimercentrum in Amsterdam. Samen met neuroloog Philip Scheltens schreef ze het boek Het Alzheimermysterie.

“Naar een kamer lopen en denken: wat doe ik hier? Een boodschappenlijstje maken en er in de in de winkel achter komen dat je het op aanrecht hebt laten liggen. Tien minuten met de moeder van het klasgenootje van je kind praten en er maar niet op kunnen komen hoe ze heet. Dat soort dingen overkomt ons allemaal. Met het ouder worden gaan je hersenen nu eenmaal langzaam achteruit – dat gebeurt al vanaf je 25ste! – en kost het soms iets meer tijd of moeite om je dingen te herinneren.

De vraag is natuurlijk: hoeveel geheugenverlies is normaal? Dat verschilt van persoon tot persoon. Net zoals sommige mensen vroeg grijs worden en andere laat, geldt dat ook voor vergeetachtigheid. Ben je de naam van die ene moeder nu even kwijt maar schiet die je later alsnog te binnen, dan is er meestal weinig serieus aan de hand.

Maak je je desondanks zorgen over je vergeetachtigheid, of heb je het idee dat de achteruitgang heel snel gaat of abnormaal is, trek dan bij de huisarts aan de bel. Als je je bril steeds op rare plekken terugvindt bijvoorbeeld, zonder dat je je herinnert dat je hem daar hebt gelegd. Of als de vergeetachtigheid gepaard gaat met andere klachten, zoals concentratieproblemen of minder overzicht hebben.

Dat soort verschijnselen kunnen op beginnende dementie wijzen, maar het hoeft niet. Er zijn tal van andere mogelijke oorzaken, zoals een depressie of een schildklierprobleem. Aandoeningen die vaak goed zijn te behandelen. Zo nodig kan de huisarts je doorverwijzen naar een speciale geheugenpoli in het ziekenhuis, waar een team van professionals precies kan uitzoeken wat er aan de hand is.

Ik krijg vaak de vraag of braintraining helpt tegen vergeetachtigheid. Helaas niet zoveel als je zou hopen. Geheugenspelletjes hebben alleen zin als je één specifieke vaardigheid wilt verbeteren, bijvoorbeeld het leren van Italiaanse woordjes of het maken van sudokupuzzels. Dingen de je zijn overkomen ga je er niet beter van onthouden.

De laatste jaren wordt er veel onderzoek gedaan naar het verband tussen hart- en vaatziektes en de hersenen. Wat blijkt? Die tasten óók het geheugen aan. Vandaar dat het beste advies om je geheugen goed te houden is: gezond leven.”

Wiesje van der Flier en Philip Scheltens, Het Alzheimermysterie – Onderzoek naar de oorzaak en de genezing van Alzheimer (Singel Uitgevers, 2015), € 18,99.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: