SAMEN STERK(ER)

28 Mei

Gepubliceerd in Aha!, een speciaal magazine van het Healthy Aging Network Northern Netherlands, op 27 mei 2016 bijgesloten bij de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden.

Het Healthy Aging Network Northern Netherlands werkt samen met tal van noordelijke  ‘hotspots’: inspirerende initiatieven die kennisuitwisseling en vernieuwing stimuleren. Eén daarvan is het Innovatiecluster Drachten. “De hoogwaardige maakindustrie in onze regio is uniek voor Noordwest Europa”, aldus clustervoorzitter Kor Visscher.

In 2011 sloegen verschillende high tech ondernemingen uit Drachten de handen ineen om kennis en ervaringen uit te wisselen en zo elkaar te versterken. De provincie en gemeente waren direct enthousiast en besloten het initiatief financieel te ondersteunen. Met succes: jaarlijks ontwikkelen de veertien bedrijven uit het cluster gezamenlijk zo’n vijftig nieuwe, innovatieve producten. Clustervoorzitter Kor Visscher, director industrial projects & facilities bij Philips: “We zijn geen concurrenten, we versterken elkaar juist.”

Wat kunnen jullie samen dat jullie niet alleen kunnen?

“We werken aan oplossingen voor de grote uitdagingen van de toekomst, bijvoorbeeld op het gebied van informatie-uitwisseling, alternatieve energie en gezond ouder worden. Dat doen we ‘on the edge of technology’. Anders gezegd: we betreden onontgonnen terrein. Daar is veel geld en kennis voor nodig. Neem 3D-printen in metaal, één van onze thema’s. Afzonderlijk hebben niet voldoende middelen en slagkracht om dit soort technologie uit te werken. Vandaar dat vijf bedrijven uit ons cluster de krachten hebben gebundeld. In plaats van allemaal het wiel opnieuw uit te vinden, bepalen we nu samen de juiste richting en bouwen vandaaruit verder.”

Hoe uniek is dat?

“Als het over high tech innovatie gaat, kijken mensen al gauw naar de regio Eindhoven. Daar zit een beperkt aantal producenten met veel toeleveranciers. Het unieke van ons cluster is dat al onze bedrijven producten ontwikkelen én produceren én aan internationale eindgebruikers verkopen. Verder is het bijzonder dat bedrijven met zo’n verschillende omvang probleemloos samenwerken. De grootste – Philips – heeft ruim 2000 medewerkers, waaronder 600 ontwikkelaars van 35 verschillende nationaliteiten. Het kleinste bedrijf uit ons cluster heeft zo’n 15 mensen in dienst.”

Wat levert de samenwerking op?

“Het is een klassiek geval van één plus één is drie. Door kennis en ervaringen uit te wisselen, brengen we elkaar naar een hoger niveau. En het bespaart geld. Daarnaast geeft het een enorme impuls aan de regio, en helpt het ons om technisch talent aan te trekken en vast te houden. Ik geloof niet in werkgelegenheidsplannen van bovenaf, wel in werk creëren door producten te ontwikkelen waar klanten op zitten te wachten.”

Jullie concentreren je op Drachten. Wat heeft de rest van Noord-Nederland daaraan?

“Philips maakt al langer onderdeel uit van het HANNN – onze organisatie richt zich steeds meer op medische technologie. Met het innovatiecluster willen we daar waar mogelijk ook op gaan focussen. Zo is er al een machine ontwikkeld die medicijnrollen voor patiënten controleert, met als doel het aantal fouten met medicatiegebruik te verminderen. Verder verbreden we ons werkveld – inmiddels komen twee van onze deelnemende bedrijven uit Drenthe. Ook niet onbelangrijk: we werken nauw samen met alle relevante MBO-, HBO- en WO-opleidingen uit het noorden, en coachen verschillende start-ups.”

Tot slot nog even over de concurrentie: kapen jullie geen klanten van elkaar weg?

“Daar waken we voor. Nieuwe bedrijven die we in het cluster opnemen, vormen een aanvulling. Als klantenkringen te veel overlappen, gaat dat ten koste van de openheid, daar heeft niemand wat aan. De winst van het samenwerken moet te allen tijde groter blijven dan het gevaar van het delen.”

[Kader]

Innovatiecluster Drachten in cijfers

 • De veertien deelnemende bedrijven hebben gezamenlijk 2700 medewerkers.
 • 850 van hen zijn productontwikkelaars.
 • In Drachten wordt jaarlijks meer dan €100 miljoen geïnvesteerd in onderzoek en ontwikkeling.
 • De bedrijven van het cluster hebben op dit moment gezamenlijk honderd vacatures.

[Kader]

De bedrijven van Innovatiecluster Drachten

 • BD Kiestra, onderdeel van een Amerikaanse onderneming op het gebied van medische apparatuur.
 • Irmato, een multi-disciplinair ingenieursbureau, gespecialiseerd machine- en apparatenbouw.
 • Resato Internationaal, ontwikkelt en fabriceert componenten en systemen op het gebied van hogedruktoepassingen.
 • Neopost Technologies BV, nr. 1 in Europa op het gebied van postkameroplossingen.
 • Norma, een High Tech eerstelijns toeleverancier, die complete mechatronische systemen ontwerpt, produceert en samenstelt.
 • Philips Drachten, ontwikkelt onder andere scheerapparaten, baardtrimmers, haardrogers, epileerapparaten, stofzuigers en SENSEO® koffiemachines.
 • De Variass Group, gespecialiseerd in het maken van klant specifieke elektronische en mechatronische High Tech producten.
 • Whisper Power, ontwikkeld duurzame en efficiënte elektrische systeemoplossingen voor vaartuigen, jachten, voertuigen, huizen en industriële toepassingen.
 • Delta Instruments B.V., houdt zich bezig met de ontwikkeling en productie van zuivelanalyseapparatuur.
 • Science [&] Technology BV, gespecialiseerd in projecten en productontwikkeling op het snijvlak van wetenschap en (high) technologie.
 • VDH Products BV, ontwikkelt en produceert al meer dan 35 jaar mechanische en elektronische instrumenten voor het meten van temperatuur, druk en relatieve luchtvochtigheid.
 • YP Your Partner, gespecialiseerd in het ontwerpen en onderhouden van industriële automatisering.
 • Photonis, sinds 1937 specialist op het gebied van fotosensortechnologieën.
 • ZiuZ, gespecialiseerd in het ontwikkelen van producten die gebruik maken van visuele technologie.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: