IS KANKER ERFELIJK?

18 jun

Gepubliceerd in Margriet 26, 17 juni 2016. 

Hannie(56): “Bij mijn zwager is onlangs slokdarmkanker geconstateerd. Helaas zijn al drie broers hem voor gegaan, waaronder mijn man. Is slokdarmkanker erfelijk? Kunnen mijn kinderen het ook krijgen?” 

Klinisch geneticus dr. Margreet Ausems, sectiehoofd oncogenetica in het UMC Utrecht:

“Een erfelijke aanleg voor kanker wil zeggen: een verhoogde gevoeligheid voor het ontstaan van een bepaalde soort kanker, die van ouder op kind kan worden doorgegeven. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer een vader en zijn zoons op jonge leeftijd dezelfde soort kanker hebben gekregen.

Bij zo’n één op de twintig mensen met kanker speelt erfelijkheid een directe rol. De laatste jaren wordt er hard aan gewerkt om in kaart te brengen welke afwijkingen in het DNA bij welke kankersoort doorslaggevend kunnen zijn. Zo zijn er bijvoorbeeld foutjes in genen ontdekt die een verhoogde kans geven op borst- of eierstokkanker, op darmkanker of op schildklierkanker. Als je zo’n genafwijking van een van je ouders krijgt, heb je vaak een flink hogere kans op die kankervorm. Deze kennis maakt het mogelijk om te onderzoeken of gezonde familieleden ook drager zijn van de genafwijking, nog voordat ze zelf ziek worden. Blijkt dat het geval, dan kom je in aanmerking voor een regelmatige check-up of kun je een preventieve operatie overwegen.

Helaas is nog lang niet voor alle kankersoorten duidelijk welk gen of welke genen de ziekte (mede) veroorzaken. Dat geldt ook voor slokdarmkanker. In zo’n geval weten we dus niet naar welk gen we bij familieleden moeten zoeken. Wat we wel kunnen doen, is de medische familiestamboom gedetailleerd in kaart brengen. Dat helpt om een inschatting te maken van eventuele risico’s voor gezonde familieleden. Verder is het belangrijk om bij vermoeden van erfelijke slokdarmkanker genetisch materiaal van patiënten te bewaren, zodat we dat in de toekomst voor verder onderzoek kunnen gebruiken.

Vermoed je dat in jouw familie sprake kan zijn van een erfelijke kanker, bijvoorbeeld omdat dezelfde soort kanker bij twee of meer naaste familieleden voorkomt of omdat familieleden relatief jong – voor hun 50ste – kanker hebben gekregen, vraag je huisarts dan om je door te verwijzen naar een klinisch geneticus. Dat is een specialist die alles weet van erfelijke aandoeningen. In overleg met andere specialisten kan zij een maatwerkadvies geven over extra check-ups of onderzoeken. In het geval van slokdarmkanker kan dat bijvoorbeeld zijn om de slokdarm van directe familieleden van patiënten te laten nakijken op afwijkingen.”

Voor meer informatie over erfelijke kanker op kanker.nl/bibliotheek/erfelijkheid/wat-is/213-erfelijke-aanleg. Of lees de KWF-brochure ‘Kanker in de familie’: www.kanker.nl/bibliotheek/artikelen/1391-brochure-kanker-in-de-familie-kwf

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: