WANNEER IS EEN MOEDERVLEK VERDACHT?

18 Jun

Gepubliceerd in Margriet 19, 6 mei 2016.

Esther (53): “Ik heb al een tijdje last van een jeukende moedervlek. Moet ik daarmee naar de huisarts?”

Prof. dr. Wilma Bergman is dermatoloog en bijzonder hoogleraar aan het Leids Universitair Medisch Centrum: “Ja, dat zou ik zeker doen. Gewone moedervlekken – bol, zacht en egaal van kleur – worden zelden kwaadaardig; de kans daarop is minder dan 1 op een miljoen. Maar er bestaan ook onrustige – in medische termen ‘atypische’ – moedervlekken. Die kunnen uitgroeien tot een gevaarlijke vorm van huidkanker, ook wel melanoom genaamd. Jaarlijks wordt die bij zo’n 5500 Nederlanders ontdekt.

Een moedervlek is niets anders dan een ophoping van pigmentcellen in de huid. Waarom dat gebeurt is niet duidelijk, maar het is een heel normaal verschijnsel. Hoe meer tijd je als kind (onbeschermd) in de zon hebt doorgebracht, hoe groter het aantal moedervlekken. Ook erfelijkheid speelt een rol. De meeste moedervlekken ontstaan tussen je 3e en je 20ste jaar. Krijg je op latere leeftijd een nieuwe moedervlek, dan is die per definitie verdacht. Het lastige is alleen dat op die leeftijd óók goedaardige ouderdomsvlekken ontstaan. De huisarts kan het verschil bepalen.

Een onrustige moedervlek ziet er anders uit dan een gewone. Hij is asymmetrisch – dus niet netjes rond of ovaal – en heel vlak. In tegenstelling tot een normale moedervlek, die een duidelijke, strakke omlijning heeft, zijn de randen vaag. De vlek loopt als het ware langzaam over in de normale huid. Vaak heeft hij verschillende kleuren: van lichtbruin naar donkerbruin of zelfs zwart. Een atypische moedervlek is meer dan een halve centimeter groot, een melanoom meestal al meer dan een centimeter.

Het is verstandig om je lichaam regelmatig op veranderende of nieuwe moedervlekken te controleren. Doe dat bijvoorbeeld op de eerste dag van elk kwartaal. Vaker heeft geen zin, want dan vallen veranderingen niet meer op. Een moedervlek die je speciaal in de gaten wilt houden, kun je met een centimeter ernaast op de foto zetten. Dat maakt het makkelijk om hem na drie maanden te vergelijken, bijvoorbeeld met de Huidmonitor App van de Stichting Melanoom. Vergeet ook je rug niet. Daarvoor kun je een spiegel gebruiken, of de hulp van een ander vragen.

Ga naar de huisarts als een moedervlek:

  • groter of dikker wordt;
  • van kleur verandert;
  • van vorm en/of omtrek verandert, en de rand onregelmatig wordt;
  • gaat jeuken;
  • begint te bloeden;
  • een zweertje of korstje krijgt.

Heb je vijf of meer onrustige moedervlekken, of twee of meer naaste familieleden met een melanoom? Laat je moedervlekken dan jaarlijks door een dermatoloog inspecteren.”

Meer informatie: checkjevlekje.nl.

 

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: