WAT ALS JE JE MEDICATIE VERGEET?

18 Jun

Gepubliceerd in Margriet 23/24, 3 juni 2016. 

Els (61): “Ik vergeet ’s ochtends regelmatig mijn medicijnen. Als ik dat in de loop van de dag ontdek, neem ik ’s avonds wel eens een dubbele dosis. Kan dat kwaad?”

Apotheker Annemieke Horikx werkt bij het Geneesmiddel Informatie Centrum van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP): “We kennen het allemaal wel: je slaat per ongeluk eens een tablet over, of neemt dat op het verkeerde moment van de dag in. Naar schatting een derde tot de helft van de (chronisch zieke) mensen die langdurig medicijnen nodig hebben, slikt die niet volgens voorschrift. Het komt ook voor dat patiënten zonder overleg de dosering aanpassen, of dat ze helemaal met hun medicatie stoppen. Vooral bij middelen die problemen moeten voorkomen, zoals medicijnen die de bloeddruk of het cholesterolgehalte verlagen, blijk het lastig om ‘therapietrouw’ te zijn. Je merkt er immers niets van als je je niet aan het voorschrift houdt. Hoe meer verschillende middelen en hoe ingewikkelder de instructies, hoe groter de kans dat het fout gaat.

Bij de meeste medicijnen luistert de dosering nauw. Vergeet je ze, dan kunnen ze minder goed werken. Neem je ze te snel achter elkaar in, dan kun je last krijgen van bijwerkingen. En gebruik je ze op een ander tijdstip dan bedoeld, dan werken bepaalde medicijnen minder. Een voorbeeld: omdat de aanmaak van cholesterol rond middernacht het hoogst is, moet je sommige cholesterolverlagers die maar relatief kort werken, zoals simvastatine, ‘s avonds innemen.

Jaarlijks belanden er duizenden mensen door verkeerd medicijngebruik in het ziekenhuis. Je moet daar dus niet zelf mee gaan experimenteren. Gelukkig zijn er handige hulpmiddelen om je met het tijdig en correct innemen te helpen. Je apotheek kan verschillende medicijnen bijvoorbeeld in een medicijnrol aanleveren, zodat je steeds de juiste hoeveelheid pillen bij elkaar hebt. Verder zijn er verschillende apps voor je mobiele telefoon. Deze ‘medicijnwerkkers’ geven een signaal op de momenten dat je medicatie moet gebruiken. Als je het lastig of vervelend vindt om pillen te slikken, zijn er ook trucjes om dat te vergemakkelijken. Op www.apotheek.nl vind je instructiefilmpjes voor het slikken van tabletten, maar bijvoorbeeld ook voor het druppelen van je oog.

Heb je twijfels over of problemen met het nemen van medicatie? Bespreek ze met je huisarts of apotheker. Denk nooit: mijn vraag is dom, of: ik wil niet zeuren. Als apothekers zijn we opgeleid om mensen met hun medicijngebruik te helpen. Bij de apotheek kun je ook een medicatieadviesgesprek aanvragen. Dan kun je samen in alle rust doornemen welke middelen je gebruikt, of die nog allemaal nodig zijn en of de dosering en toediening ervan eventueel handiger kunnen.”

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: