HEVIGE MENSTRUATIE

15 Jul

Gepubliceerd in Margriet 28, 1 juli 2016. 

Pascale (46): “De laatste jaren heb ik tijdens mijn ongesteld steeds vaker last van veel bloedverlies. Is dat iets om me zorgen om te maken? En kan ik er iets aan doen?”

Gynaecoloog dr. Anne Timmermans, werkzaam in het AMC Amsterdam en Bergman Clinics Vrouwenzorg Amsterdam, is gespecialiseerd in menstruatiestoornissen, vleesbomen, eierstokcysten en jonge meidenproblematiek.

“Als je de maandverbandreclames moet geloven, is elke menstruatie een feestje. Maar 10 tot 35 procent van alle menstruerende vrouwen heeft last van heftig bloedverlies. Na je 40ste neemt de kans daarop toe. Waarom weten we niet. Feit is dat ik in mijn spreekkamer dagelijks schrijnende verhalen hoor van vrouwen die tampons én het dikste maandverband gebruiken, en dan nog doorlekken. Bovendien kan heftig bloedverlies gepaard gaan met fikse buikpijn, die soms ook uitstraalt naar rug en benen. Ongestelde vrouwen kunnen soms amper nog werken, of durven de deur nauwelijks nog uit. In zo’n geval kan je echt niet meer zeggen dat het ‘er gewoon bij hoort’.

Als een patiënte zich met klachten van heftig bloedverlies meldt, kijken we altijd eerst of er een achterliggende oorzaak is. In meer dan de helft van de gevallen vinden we die niet. Gelukkig kunnen we ook dan goed behandelen. Grofweg zijn er drie opties: medicijnen, een spiraaltje of een operatie. De anticonceptiepil zorgt bij een 60 procent van de vrouwen voor minder bloedverlies. Een hormoonhoudend spiraaltje is nog doeltreffender; dat heeft bij 80 procent effect. Tranexaminezuur – medicatie zonder hormonen – werkt bij 40 tot 50 procent.

Als deze middelen niet helpen, of als vrouwen bijvoorbeeld na borstkanker geen hormonen mogen gebruiken, is een operatie een mogelijkheid. Daarbij wordt baarmoederslijmvlies weggebrand. Endometriumablatie, zoals het officieel heet, is een relatief kleine ingreep, die zowel poliklinisch als onder narcose wordt gedaan. 85 procent van de patiëntes is tevreden met het resultaat, 35 procent wordt erna helemaal niet meer ongesteld. In het uiterste geval kunnen we ook de hele baarmoeder verwijderen.

Hoe vervelend ook, heftige menstruaties kunnen meestal geen kwaad. Wel kun je bloedarmoede krijgen als je lange tijd veel bloed verliest. Daar kun je dan weer heel moe van worden. Te vaak hoor ik nog dat vrouwen jaren hebben doorgemodderd met heftige menstruatieklachten. Trek dus tijdig aan de bel en laat je zo nodig doorverwijzen naar een gynaecoloog. Want in de meeste gevallen kunnen we er zeker wat aan doen. Als je bedenkt hoeveel dagen je jaarlijks ongesteld bent, is het echt het proberen waard.”

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: