VERGROOT VLIEGEN DE KANS OP TROMBOSE?

24 Jul

Gepubliceerd in Margriet 31, 22 juli 2016.

Helena (71): “Binnenkort ga ik mijn zus in Nieuw-Zeeland opzoeken. Dan zit ik meer dan twintig uur in het vliegtuig. Nu heb ik gehoord dat je dan bloedpropjes in je been kunt krijgen. Hoe kan ik dat voorkomen?”

Vasculair internist prof. dr. Saskia Middeldorp, hoogleraar trombose en hemostase in het AMC Amsterdam:

“Ons vaatstelsel is een gesloten buizensysteem dat met het bloed zuurstof en afvalstoffen vervoert. Als er een bloedvat beschadigd raakt en het bloed naar buiten stroomt, gaat er een inwendige alarmbel af: lekkage! Het lichaam begint direct met de benodigde reparatiewerkzaamheden. Bloedstolling is dus een verdedigingsmechanisme om erger te voorkomen. Maar soms stolt het bloed ook zonder dat er sprake is van een lek. In dat geval spreken we van trombose. Het verdedigingsmechanisme schiet dan als het ware zijn doel voorbij. Er vormt zich een blokkade in de vorm van een stolsel, waardoor het bloed niet goed meer kan doorstromen. Als het losschiet, kan het ergens anders in het lichaam een afsluiting veroorzaken, bijvoorbeeld bij de longen. De patiënt krijgt het dan erg benauwd. In het ergste geval kan een longembolie, zoals dat heet, tot de dood leiden. Naar schatting gebeurt dat bij een op de twintig patiënten met een longembolie.

Trombose komt relatief vaak voor in een van de benen. Daar zitten namelijk flink wat kleppen in je vaten die ervoor zorgen dat het bloed – door de zwaartekracht – niet steeds naar je enkels terugstroomt. We vermoeden dat het bloed rondom die klepjes gemakkelijk een beetje stil komt te staan, en dat zich daar dan sneller een klontje vormt. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren als iemand lange tijd zit of ligt. Ook ziektes als reuma, diabetes of kanker of een operatie kunnen de stolling van het bloed stimuleren. Hetzelfde geldt voor bepaalde medicatie, bijvoorbeeld sommige ontstekingsremmers en medicijnen die de afweer onderdrukken. Verder zijn het gebruik van de pil, zwangerschap, overgewicht en roken risicofactoren voor trombose.

Vliegen geeft een licht verhoogde kans, maar veel minder dan bijvoorbeeld overgewicht of de pil. Sowieso wordt het pas een probleem bij een vlucht van meer dan zes à acht uur. Vooral mensen die al eens trombose hebben gehad, moeten dan extra opletten. Overleg in dat geval vóór vertrek met de (huis)arts of je er goed aan doet bloedverdunners te gebruiken. Voor mensen zonder trombosegeschiedenis luidt het advies: strek en buig je benen en voeten tijdens de vlucht regelmatig en loop elke twee uur even door het gangpad. Een speciale vliegkous – een soort lichte steunkous – kan het risico ook iets verminderen. Overigens gelden deze tips natuurlijk niet alleen voor het vliegen, maar óók als je langdurig in bijvoorbeeld de auto of de bus zit.”

Voor meer reistips, kijk op trombosestichting.nl.

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: