WAT HELPT BIJ GEVOELIGE TANDEN?

20 Aug

Gepubliceerd in Margriet 34, 12 augustus 2016. 

Kitty (47): “Ik heb heel gevoelige tanden. Het is zo erg dat ik geen ijsjes meer durf te eten, uit angst voor pijn. Is hier iets aan te doen?”

Tandarts-parodontoloog en implantoloog Paul Sipos, werkzaam in het Centrum Implantologie Parodontologie Amstelveen: 

“Gevoelige tanden is een veelvoorkomend probleem: ruim 1 op de 7 van de volwassen Nederlanders heeft er wel eens last van. Zij voelen vaak een korte, scherpe pijnscheut als ze bijvoorbeeld iets kouds of heets of iets heel zoets of zuurs eten. Dat komt omdat het tandbeen – het materiaal waarvan tanden en kiezen zijn gemaakt – bloot is komen te liggen. In het tandbeen zitten allemaal kleine kanaaltjes die naar de zenuwen lopen. Door bijvoorbeeld kou of warmte worden ze geprikkeld, met als gevolg: pijn.

Normaal is de tandhals bedekt met tandvlees. Maar met het ouder worden, kan dat zich langzaam een beetje terugtrekken. Als je niet goed – of te hard – poetst, versnelt dat proces. Een andere oorzaak voor gevoelige tanden is het verdwijnen van de glazuurlaag door erosie. Dat gebeurt vooral onder invloed van zure stoffen in bijvoorbeeld fruit(sap), frisdrank en wijn. Die maken de glazuurlaag op je tanden en kiezen zacht. Als je kort na het eten of drinken daarvan met een tandenborstel aan de slag gaat, poets je die zo weg. Wacht daar nadat je hebt gegeten of gedronken dus altijd minimaal een uur mee. Dat geldt trouwens ook voor kinderen, want één op de vijf van hen lijdt al aan tanderosie.

Tandenborstels kunnen ook boosdoeners zijn, vooral als je een harde soort gebruikt waarmee je ook nog eens hard poetst. Elektrische tandenborstels zijn niet alleen doeltreffender dan handtandenborstels, ze geven bovendien vaak een signaaltje als je te veel druk op je tanden uitoefent. Zo voorkom je beschadiging.

Er zijn verschillende tandpasta’s op de markt, speciaal voor gevoelige tanden. Die brengen een beschermend ‘smeerlaagje’ aan, waardoor de gevoeligheid – meestal tijdelijk – afneemt. Wil je blijvend van je gevoelige tanden af, dan kun je net zo goed een normale fluoridetandpasta te gebruiken. In je tanden zitten namelijk cellen die bij prikkeling beschermend tandbeen afzetten, waardoor het probleem zichzelf grotendeels oplost. En reinig na het poetsen de ruimten tussen tanden en kiezen met een tandenstoker of ragertje. Op die manier geef je je tandvlees en gebit de gelegenheid om de natuurlijke verdediging te herstellen. Overigens kunnen whitening tandpasta’s en behandelingen die de tanden bleken ze ook extra gevoelig maken. Pas daar dus mee op, zeker als je hier vaker last van hebt.

Houden de klachten aan, vraag dan advies aan de tandarts of mondhygiëniste. Zij kunnen je helpen om problemen te verminderen of te voorkomen. Zo nodig brengen ze ter bescherming een soort laklaag op de tandhalzen aan. In een heel enkel geval is er een verdergaande behandeling nodig, zoals een vulling of wortelkanaalbehandeling. Maar zover komt het gelukkig meestal niet.”

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: