RECHT OP EEN SECOND OPINION?

6 Sep

Gepubliceerd in Margriet 36, 26 augustus 2016. 

Rianneke (62): “Ik het twijfels over de voorgestelde behandeling door mijn specialist. Hoe kan ik een second opinion aanvragen bij een andere arts?”

Wendy van der Maarel, huisarts in Castricum en Margriet-columnist: 

“De medisch specialist naar wie je voor een second opinion gaat, geeft in principe alleen zijn mening. Hij neemt de behandeling dus meestal niet over. Het is daarom belangrijk dat je het verzoek eerst met je eigen specialist bespreekt. Die houdt immers de regie. Bovendien moet hij vaak een kopie van je dossier aan de tweede arts opsturen.

Veel mensen vinden het moeilijk om hun eigen dokter te vertellen dat ze twijfels hebben over de voorgestelde behandeling, of dat ze zich niet serieus genomen voelen. Maar bedenk dat zo’n gesprek voor zorgverleners heel gewoon is. Ze begrijpen het meestal best dat je onzeker of bang bent, of dat je over een belangrijke beslissing goed wilt nadenken. Is de relatie met je behandelaar verstoord of durf je het onderwerp echt niet aan te kaarten, bespreek dit dan met je huisarts. Als je op eigen houtje, dus zonder verwijsbrief, een afspraak bij een tweede specialist regelt, zal de zorgverzekeraar het consult meestal niet (helemaal) willen betalen.

Het recht op een second opinion is weliswaar niet wettelijk vastgelegd, maar huisartsen, specialisten en de Nederlandse Patiënten en Consumenten Federatie NPCF hebben samen afgesproken dat iedere patiënt daar gebruik van moet kunnen maken. Je hebt dus van niemand toestemming nodig. Voor alle (reguliere) zorg kun je een second opinion aanvragen. Niet alleen van een specialist, maar bijvoorbeeld ook van een tandarts, fysiotherapeut of psycholoog. Bedenk wel dat als veel mensen dat doen het ons allemaal extra tijd en geld kost, in de vorm van langere wachttijden of hogere ziektekostenpremies. Vraag dus alleen om een second opinion als daar echt een goede reden voor is.

Een second opinion voor specialistische zorg wordt betaald uit de basisverzekering. Verzekeraars mogen daar echter wel aanvullende voorwaarden aan stellen, bijvoorbeeld dat er een goede aanleiding voor moet zijn, of dat je vooraf toestemming moet vragen. Ook kan het zijn dat je voor de second opinion gebruik moet maken van een arts of instelling waarmee de verzekeraar een contract heeft. Doe je dat niet, dan loop je de kans dat je een deel van de kosten zelf moet betalen. Verder is het eigen risico van toepassing op een second opinion. Voor zorg die buiten de basisverzekering valt, zoals tandartszorg, hangt de vergoeding af van de voorwaarden van de aanvullende verzekering. Hoe dan ook is het verstandig om, vóór je een second opinion laat doen, altijd met je zorgverzekeraar te overleggen.”

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: