KOMT JE SMAAK NA CHEMO WEL TERUG?

5 okt

Gepubliceerd in Margriet 41, 30 september 2016.

Patricia (44): “Vanwege borstkanker moet ik zestien chemokuren ondergaan. Nu smaakt bijna niets me meer. Ik mis het om van eten te kunnen genieten. Komt mijn smaak als de behandeling klaar is wel terug? “

Ellen Kampman, hoogleraar Voeding en Kanker aan de Wageningen Universiteit:

“Het is heel normaal dat je smaakbeleving tijdens chemotherapie verandert. Dat komt omdat de smaakdrempels – wanneer proef je een bepaalde smaak – voor zoet, zout, zuur en bitter dan zowel verhoogd als verlaagd kunnen zijn. Hierdoor proef je het eten anders of vind je het niet meer smaken. Hield je voor je ziekte niet van zoetigheid maar wel van hartige gerechten, dan kan het zomaar zijn dat je tijdens de behandeling juist een voorkeur voor zoete producten ontwikkelt en niets meer van hartige dingen moet hebben. Zelfs water kan een vieze smaak krijgen.

De temperatuur van eten en drinken beïnvloedt de smaak. Warme gerechten hebben bijvoorbeeld een sterkere smaak dan (ijs)koude. Probeer uit op welke temperatuur gerechten het beste smaken: direct uit de koelkast of juist op kamertemperatuur, heel warm of juist deels afgekoeld.

Hoe lang het duurt voor je smaak weer ‘normaal’ wordt, hangt onder andere af van het type chemokuur, de dosis en de duur. Het herstel is het eerste jaar na de behandeling het grootst. Het tweede jaar kun je ook nog verbetering merken, daarna meestal niet meer.

Bij de één komt na behandeling van kanker de smaak sneller en vollediger terug dan bij de ander. Bovendien kun je (tijdelijk) weer smaakverlies en smaakverandering ervaren bij ontstekingen, bijvoorbeeld tijdens griep of longontsteking. Het ziekteproces van kanker zelf kan ook (weer) smaakveranderingen veroorzaken.

Overigens is de smaak na een operatie vaak net zo goed een tijdje verstoord. En een derde van de patiënten die zijn bestraald, hebben last van smaakveranderingen, vooral als de bestraling plaatsvindt in het hoofd-halsgebied. De smaakpapillen op de tong kunnen dan beschadigen en de reuk kan verminderen, waardoor je minder smaak waarneemt. Bij een droge mond wordt de smaak ook minder omdat sommige voedingsmiddelen droog vrijwel geen smaak hebben en je die alleen met vocht proeft.

Soms wordt zinksulfaat aangeraden om smaakverandering tegen te gaan of te herstellen. Zink is betrokken bij de ontwikkeling van de smaakpapillen, maar het is niet bewezen dat een supplement van zinksulfaat helpt tegen smaakverlies bij de behandeling van kanker.”

Voor meer informatie over voeding tijdens en na of ter voorkoming van kanker, kijk op www.voedingenkanker.info.

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: