WAT MERKEN VROUWEN VAN HARTKLACHTEN?

5 Okt

Gepubliceerd in Margriet 40, 23 september 2016. 

Elly (69): “De laatste tijd ben ik snel kortademig, en ik heb bij inspanning regelmatig pijn in mijn nek en tussen mijn schouderbladen. Volgens mijn buurvrouw kan het mijn hart zijn, maar dat geeft toch heel andere klachten?”

Dr. Yolande Appelman, interventiecardioloog in VUmc Amsterdam, gespecialiseerd in de behandeling van hart- en vaatziekten bij vrouwen:

“Dagelijks sterven er in Nederland 57 vrouwen aan hart- en vaatziekten versus 50 mannen. Het is onder vrouwen zelfs doodsoorzaak nummer één. Maar de zorg voor hen blijft op dit terrein flink achter. De meeste vrouwen hebben hier geen idee van. Veel zorgverleners trouwens óók niet. Dat komt omdat hartproblemen er bij vrouwen vaak anders uitzien, en ook andere klachten kunnen geven.

Veel hart- en vaatziekten ontstaan omdat de grote bloedvaten dichtslippen. Bij mannen geeft dat meestal de bekende pijn op de borst. Vrouwen hebben echter vaak meer en ook andere, vagere klachten, zoals algemene lamlendigheid, pijn in de kaak, nek, rug of tussen de schouderbladen, kortademigheid, vermoeidheid, duizeligheid of een onrustig gevoel. Ongemakken die ook andere oorzaken kunnen hebben.

Bijkomend probleem is dat hartklachten bij een deel van de vrouwen minder goed zijn vast te stellen. Een verstopping van de kransslagader kun je op een röntgenfilm nauwelijks missen. Maar vrouwen hebben veel vaker dan mannen last van vernauwingen in (heel) kleine bloedvaten in het hart. Die zijn op een film niet zichtbaar. Op de lange duur kunnen die kleine vaatjes wel tot problemen leiden, zoals hartfalen, een slechte kwaliteit van leven en zelfs overlijden.

Het gevolg van dit alles: vrouwen worden minder snel naar de cardioloog verwezen en vaker zonder – of met een verkeerde – diagnose naar huis gestuurd. Vandaar dat ik vrouwen oproep om hun klachten vooral zelf serieuzer te nemen. Wij hebben nog al eens de neiging om onze problemen af te zwakken, of er zelf een verklaring voor te zoeken. ‘Ik heb pijn in mijn arm en ik ben moe, maar dat komt vast omdat ik gisteren in de tuin heb gewerkt’, hoor ik bijvoorbeeld op mijn spreekuur. Makkelijk voor de dokter, zo’n zelfdiagnose. Maar het verhindert soms ook dat die verder onderzoek doet.

Daarnaast is het belangrijk om te weten of je een vergrote kans op hart- en vaatziekten loopt, vooral rond de overgang. Zorg dat je op de hoogte bent van je gewicht, bloeddruk, cholesterol en suikergehalte. En stop het liefst direct met roken als je dat doet. Daarmee kun je veel problemen vóór zijn.

Kortom: het is zeker verstandig om met je klachten naar de huisarts te gaan. Die kan inschatten of die iets te maken kunnen hebben met het hart. Laat je risicoprofiel bepalen en zwak je klachten vooral niet af.”

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: