OP WEG GEHOLPEN

18 Okt

2016-10-11-lc-dvhn-jobcoach

Gepubliceerd in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden,
11 oktober 2016.

Ontevreden over je huidige werk? Weet je niet wat je wel wilt? Of heb hulp nodig bij het inwerken in een nieuwe baan? Dan kan een werkcoach uitkomst bieden.

Een werkloze tijdreiziger uit het midden van de vorige eeuw zou vandaag de dag niet weten waar hij moest beginnen met het zoeken naar een baan. De wereld van het werk is de laatste jaren immers razendsnel veranderd. Meer dan ooit wordt van ons verwacht dat we zelf de regie over onze loopbaan nemen, en ons constant bijscholen. Vaste contracten worden steeds zeldzamer. Een positie voor het leven is verleden tijd. In een koffiehuis op je laptop een project afmaken of ’s avonds vanaf de bank je e-mail beantwoorden? Tegenwoordig de gewoonste zaak van de wereld. En een nieuwe functie vind je via je netwerk, al dan niet online.

Maar met al die veranderingen is één ding hetzelfde gebleven: de twijfels en onzekerheden die mensen over hun werk hebben. Of ze op het goede carrièrepad zitten. Of ze wel het beste uit zichzelf halen. Of ze überhaupt (nog) in staat zijn om te werken. Met dat soort vragen kan een werkcoach je helpen. Twee professionals vertellen hoe.

Loopbaan- en lifecoach Sijbe Bonsma is directeur Empowerment bij Big Five for Life, een trainings- en coachingsbureau dat mensen helpt om hun levensdoelen te ontdekken en werkgevers om het beste uit hun medewerkers te halen.

“Mensen die een loopbaancoach inschakelen, vinden meestal geen voldoening meer in hun werk, of zijn bijvoorbeeld uitgevallen met een burn-out. Ze weten dat ze iets anders willen, maar ze hebben geen idee wat. Met behulp van de methode Big Five for Life helpen we ze om daarachter te komen.

De Big Five for Life zijn de vijf belangrijkste dingen die je in je leven wilt doen, zien en ervaren. Dat kan van alles zijn, van meer tijd met je kinderen doorbrengen of carrière maken tot anderen helpen of een eigen bedrijf beginnen. Door die stippen op de horizon te benoemen, wordt het makkelijker om voor jezelf te bepalen wat je gelukkig maakt, en waar je je tijd en energie in wilt steken.

Het klinkt natuurlijk simpeler gezegd dan gedaan, je levensdoelen vaststellen. Maar we hebben daar allerlei laagdrempelige en verhelderende oefeningen voor, die we tijdens een tweedaagse groepsworkshop inzetten. Uitgangspunt is om je rationele ideeën en gedachten tijdelijk te parkeren en je onbewuste drijfveren en diepste wensen de ruimte te geven. Dat doen we door te inventariseren waar je bijvoorbeeld het liefst de hele dag mee bezig bent, of wat je drie favoriete films zijn. In eerste instantie vragen deelnemers zich vaak af wat die dingen in hemelsnaam met hun levensdoel of carrièrepad te maken hebben. Maar door al dat soort voorkeuren in kaart te brengen, ontdek je al snel een rode draad in je drijfveren en talenten. En kom je erachter wat je nu echt beweegt.

Vaak hebben mensen aan dat inzicht genoeg om zelf verder te kunnen en besluiten te nemen over welke richting ze met hun carrière op willen. Desgewenst bieden we ter aanvulling persoonlijke begeleiding en een individueel loopbaanadvies op maat. Samen zetten we dan op een rij waar je uniek en onderscheidend bent in bent, en welke baan het beste bij je past. De kosten van de workshop en een eventueel vervolgtraject krijgen veel deelnemers vergoed vanuit het opleidingsbudget van hun werkgever.”

Meer informatie: bigfiveforlife.nl.

Arbeidsdeskundige André Weistra werkt sinds 15 jaar bij het UWV in Leeuwarden. Hij houdt zich bezig met de samenwerking tussen UWV, gemeenten en scholen om jongeren met een arbeidsbeperking zo goed mogelijk deel te laten nemen aan de samenleving. Een jobcoach is daarbij één van de hulpmiddelen.

“Tijdens de inwerkperiode van een nieuwe baan leer je je weg in een bedrijf vinden, en kun je je het werk eigen maken. Sommige werknemers hebben daar als gevolg van een ziekte, beperking of situatie waar ze in zitten meer moeite mee dan anderen. Zij kunnen wel wat extra ondersteuning gebruiken. Daar komt de jobcoach om de hoek kijken. Die helpt een nieuwe medewerker op weg, bijvoorbeeld door samen een dagplanning te maken of hem te begeleiden op de werkvloer. Zulke hulp is tijdelijk; het doel is dat de werknemer uiteindelijk zelfstandig verder kan.

Er zijn allerlei redenen waarom je belemmerd kan zijn om bij een werkgever aan de slag te gaan. Een autistische stoornis of met een sociale fobie maken het soms bijvoorbeeld lastig om met collega’s om te gaan. In zo’n geval kun je een jobcoach inschakelen. Belangrijke voorwaarde is wel dat je al een baan hebt – een jobcoach helpt je niet om die te zoeken.

Mits je aan de voorwaarden voldoet, kan het UWV de kosten van een jobcoach volledig vergoeden. Je hoeft geen uitkering te hebben gehad om daarvoor in aanmerking te komen. In principe helpt een jobcoach zes maanden. Zo nodig kan die periode daarna steeds met een half jaar worden verlengd, tot maximaal drie jaar. Voor hoeveel uur betaalde begeleiding je in aanmerking komt, hangt af van het aantal uren dat je per week werkt. Het eerste jaar is dat maximaal 10 procent van de werktijd. Bij een contract van 40 uur kun je per week dus maximaal 4 uur ondersteuning krijgen. Het tweede jaar is dat maximaal 6 procent van de tijd, het derde jaar maximaal 3 procent. Verder vergoeden we alleen jobcoaches die zijn erkend door het UWV. Op onze website vind je een lijst.

Een werknemer kiest zelf de jobcoach die hem gaat begeleiden. Uiteraard kunnen we helpen om een geschikt iemand te vinden. We weten bijvoorbeeld precies welke coaches waarin zijn gespecialiseerd, en wie dus een goede match is. Wil je weten of je voor begeleiding door een jobcoach in aanmerking komt? Neem dan contact op met een arbeidsdeskundige van het UWV in de buurt. Nadat je de voorziening online hebt aangevraagd, hoor je binnen acht weken of die wordt toegekend.”

Meer informatie: uwv.nl/particulieren/voorzieningen/voorzieningen-werk/detail/jobcoach.

[Kader]

Jobcoachingtrajecten in 2016 vergoed door UWV

Interne coach** Externe coach Totaal*
Drenthe 62 365 427
Friesland 77 789 866
Groningen 105 1159 1264
Totaal 244 2313 2557

Bron: UWV.

* De cijfers beslaan de periode 1 januari t/m 25 september 2016.

** Een interne coach is iemand in dienst van de werkgever die een nieuwe werknemer op het werk begeleidt. Een externe coach is iemand van buiten die door een werkgever wordt ingehuurd om een nieuwe werknemer te begeleiden. 
[Kader]

Woordenboek

Coaching van mensen in of naar werk is er in allerlei soorten en maten. Een greep uit het aanbod:

 • Jobcoaching: persoonlijke ondersteuning op de werkplek, waarbij samen met de werknemer en de werkgever wordt gekeken hoe iemand zo goed mogelijk tot zijn recht kan komen.
 • Loopbaancoaching: hulp bij het zoeken naar passend werk voor iedereen die niet (meer) tevreden is met zijn werk wat hij, iets anders wil of twijfelt over zijn capaciteiten.
 • Job crafting: zelf (of met je team) zoeken naar mogelijkheden om binnen je eigen functie of afdeling zo goed mogelijk en langer te blijven werken.
 • Re-integratie: terugkeren naar een baan vanuit (langdurige) werkloosheid of ziekte. Re-integreren kan in je eigen werk of in ander werk, zowel bij je eigen werkgever (na langdurige ziekte) als elders.
 • Outplacement: hulp bij het zoeken naar een andere baan, terwijl je nog werk hebt. Outplacement wordt vaak ingezet bij reorganisaties of bij het oplossen van arbeidsconflicten.

 

[Kader]

Zelf met loopbaanvragen aan de slag?

 • Stel jezelf de volgende vragen (en bespreek die met mensen in je directe omgeving):
  • Werk je liever met je handen of met je hersens? Geef je liever leiding of ben je meer een uitvoerder? Een perfectionist of iemand van de grote lijnen? Introvert of extravert? Mensgericht of taakgericht?
  • Waar ben je goed in? En waarin minder goed? Welke dingen vind je leuk, wat doe je met tegenzin?
  • Wat mis je in je huidige baan? Bij wat voor soort bedrijf zou je willen werken? Waarom? Wat verwacht je daarvan?
 • Maak een test. Op internet vind je tal van psychologische en beroepskeuzetesten die je in je zoektocht kunnen helpen.
 • Lees een boek. Over loopbaancoaching en werk dat bij je past zijn kasten volgeschreven. Er is voor ieder wat wils. Kant en klare antwoorden geven ze natuurlijk niet, maar ze kunnen je wel aan het denken zetten.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: