OVERAL ECZEEM

18 Okt

Gepubliceerd in Margriet 42, 7 oktober 2016.

Jannie (39): “Mijn echtgenoot heeft sinds 2 jaar last van ernstig eczeem, verspreid over zijn hele lichaam. De huisarts en dermatoloog hebben al diverse middelen en lichttherapie voorgeschreven, maar de klachten komen steeds terug. Hij wordt er somber van. Zijn er nog andere behandelmogelijkheden?

Dermatoloog dr. Marjolein de Bruin van het UMC Utrecht, gespecialiseerd in eczeem en jeuk:

“Er zijn vele vormen van eczeem. Helaas is er bij de meeste vormen sprake van een chronische aandoening. Dat wil zeggen dat er geen genezing mogelijk is, maar wel behandeling. Langdurig smeren van hormoonzalven is – mits goed gebruikt – veilig en onderdrukt de klachten. Helaas krijgen de meeste patiënten onvoldoende informatie over hoe ze hun zalven het beste kunnen gebruiken. Denk aan hoe dik je die moet smeren en hoe je eventueel kunt afbouwen als de klachten verminderen. Helemaal stoppen met zalven leidt bijna altijd tot terugkeer van de klachten.

Bij heel ernstige vormen van eczeem schrijven we soms pillen voor die de werking van het afweersysteem onderdrukken. Dit soort zware middelen, oorspronkelijk bedoeld om afstoting van een donororgaan te voorkomen, werken vaak heel goed. Helaas kunnen ze ook vervelende bijwerkingen geven, zoals een verhoogde bloeddruk en verminderde functie van de nieren. Patiënten moeten er dan mee stoppen, waarna de eczeemklachten terugkomen.

Onlangs is er ook een nieuw medicijn tegen eczeem ontwikkeld, een zogenaamde ‘biological’, gemaakt van fragmenten van natuurlijke eiwitten. Biologicals gaan dat deel van afweersysteem te lijf, dat de huidproblemen veroorzaakt. Op die manier verminderen ze bestaande ontstekingen en voorkomen ze (deels) nieuwe ontstekingen. Daarmee neemt ook de jeuk af. Omdat de medicijnen heel gericht werken, geven ze minder bijwerkingen dan de transplantatiemiddelen.

De nieuwe biological tegen eczeem wordt momenteel in grote wereldwijde studies onderzocht. Als het middel daadwerkelijk zo goed werkt als de eerste uitkomsten doen geloven, kan dat een enorme vooruitgang in de behandeling van eczeem gaan betekenen. Maar het duurt nog wel een paar jaar voordat dat op de markt komt.

Verder helpt een bepaalde vorm van psychologische hulp – cognitieve gedragstherapie – vaak goed. Daarbij leren patiënten omgaan met de altijd aanwezige irritatie en hun krabbehoefte te beheersen. De jeuk kan er zelfs minder door worden. Op verschillende plaatsen in Nederland worden dit soort individuele of groepstherapieën gegeven. In combinatie met de adviezen van een gespecialiseerde dermatoloog  kunnen die enorme winst opleveren. Vraag uw huisarts ernaar. In het UMC Utrecht hebben we ook een online zelfmanagementprogramma ontwikkeld: Leef! Met eczeem. Dat bevat informatie, instructiefilmpjes en oefeningen.

Tot slot benadruk ik nog maar eens het belang van de huid goed vet te houden. Eczeempatiënten doen dat vaak onvoldoende, omdat ze het vervelend vinden dat zalven zo plakken en glimmen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel verschillende soorten, zodat we patiënten kunnen laten kiezen welke het beste bij hen past.”

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: