ZO HAAL JE MEER UIT EEN BANENBEURS

18 okt

2016-10-11-lc-dvhn-banenbeurs

Gepubliceerd in de Leeuwarder Courant en het Dagblad van het Noorden, 11 oktober 2016.

Met deze tips haal je het meest uit je bezoek aan een banenbeurs.

 1. Bereid je goed voor

‘Wie zich vergeet voor te bereiden, bereidt zich voor om vergeten te worden’, luidt een bekende uitspraak. Dat geldt zeker ook voor het bezoek aan een banenbeurs. Zoek vooraf uit welke organisaties aanwezig zijn en besluit welke je in ieder geval wilt bezoeken. Bekijk vooraf hun websites en check of ze openstaande vacatures hebben. Bedenk ook met welk doel je op ze af wilt stappen. Ga je je geheel vrijblijvend te oriënteren, of juist gericht op zoek naar iemand aan wie je later je sollicitatiebrief kunt sturen? Maak een lijstje van vragen die je in ieder geval wilt stellen.

 1. Dress for success

Stem je kleding af op de functie die je ambieert. Ben je op zoek naar een baan in de financiële sector? Kleed je daar dan ook naar. Wees niet bang om er netter uit te zien dan normaal; met je kleding kun je respect tonen en vertrouwen opwekken. Hoe verzorgder en representatiever je eruit ziet, hoe serieuzer mensen je nemen.

 1. Bedenk een elevatorpitch

“Vertel eens iets over jezelf.” Dat is de eerste vraag die veel werkgevers aan bezoekers stellen. Zorg dat je van tevoren je verhaal klaar hebt. Vertel in het kort wat je gedaan hebt, wat je ambities zijn en wat een werkgever aan je zal hebben.

 1. Stel (veel) vragen

Natuurlijk, je bent op de beurs om jezelf aan de man (of vrouw) te brengen. Maar dat betekent niet dat je alleen je eigen verhaal moet doen. Sterker nog, door gerichte vragen te stellen, laat je zien dat je oprechte interesse in je gesprekspartner en de organisatie hebt, en dat je je goed hebt voorbereid.

 1. Kies de juiste lichaamshouding

Met je armen over elkaar of met je handen in je zakken staan komt al snel ongeïnteresseerd over. Liever niet doen dus. Een handig trucje is om de houding van degene met wie je praat te ‘spiegelen’, oftewel: dezelfde houding aan te nemen. Zonder te overdrijven natuurlijk, het moet geen spelletje lijken.

 1. Neem voldoende kopieën van je CV mee

Dan kun je die aan het eind van een kennismakingsgesprek overhandigen. Maak je CV niet te lang en zorg dat er een goed lijkende foto op staat.

 1. Vraag om visitekaartjes

Op die manier heb je alle contactgegevens achteraf bij elkaar. Schrijf aan het eind van elke gesprekje een paar steekwoorden op over het verloop of de persoon. Dat maakt het makkelijker om de ontmoeting te onthouden en er later op terug te komen.

 1. Neem deel aan workshops

Op de meeste banenbeurzen vind je niet alleen organisaties die zichzelf presenteren, maar kun je ook allerhande workshops volgen. Bijvoorbeeld over hoe je een goede sollicitatiebrief schrijft, of over hoe je je passie in je werk (terug)vindt. Maak van de gelegenheid gebruik, en doe zoveel mogelijk handige kennis op.

 1. Bedank!

Stuur een persoonlijke bedankmail naar de mensen die je hebt gesproken en voeg ze toe op LinkedIn. Niet veel werkzoekenden doen dat. Mochten een potentiële werkgever twijfelen tussen twee gelijkwaardige kandidaten, dan weet jij wie er met 1-0 voor staat.

[Kader]

Van alle banenbeursbezoekers in Nederland…

 • is 52 procent man, 48 procent vrouw.
 • komt 3 procent uit Drenthe, 5 procent uit Groningen en 4 procent uit Friesland.
 • heeft 7 procent een VMBO-opleiding, 33 procent een MBO-opleiding, 26 procent een HBO-opleiding en 11 procent een WO-masteropleiding.
 • volgt of volgde 17 procent een administratieve opleiding, 16 procent een technische opleiding, 12 procent een ICT-opleiding, 11 procent een economische opleiding en 10 procent een zorgopleiding.
 • is 14 procent actief op zoek naar een (nieuwe) baan, 41 procent niet actief op zoek maar houdt de arbeidsmarkt wel in de gaten en 45 procent helemaal niet op zoek.

Bron: Arbeidsmarkt Gedragonderzoek (AGO) van onderzoeksbureau Intelligence Group, peildatum 28 september 2016.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: