HUIS EN WINKEL IN ÉÉN

10 nov

Gepubliceerd in Buitenleven, oktober 2016.

Ze moest er tot haar 47ste op wachten, maar toen trok Monique dan eindelijk in de oude boerderij waar ze al haar hele leven van droomde. Dat ze in het voorhuis de lang gewenste woonwinkel Anno Oud kon beginnen, maakte het helemaal af. “Hier ben ik thuis.”

 • Wie: Monique (56), haar vriend Rijk (47) en hun airedale terriër Olle (1)
 • Waar: In het centrum van het plaatsje Ruinerwold in Drenthe
 • Wat: Een gerenoveerde boerderij uit 1835
 • Sinds: 2007
 • Woonoppervlakte: 300 m2, waarvan zo’n 100 m2 wordt gebruikt als winkelruimte
 • Website: annooud.nl

Als kind wilde Monique twee dingen: tijdreizen (zodat ze de Middeleeuwen met de prachtige kastelen en hoepelrokken kon bezoeken) en Heidi zijn. Die laatste droom kwam – een beetje – uit toen ze op haar 21ste naar Zwitserland vertrok om in de horeca te gaan werken. Teruggaan in de tijd bleek lastiger. Alhoewel? Nu ze in een 81 jaar oude boerderij woont en een woonwinkel met antiek en brocante runt, is de geschiedenis een onlosmakelijk onderdeel van haar leven geworden.

“Ik heb altijd een fascinatie voor oude spullen gehad”, vertelt ze. “Alleen al de geur kan je naar een andere tijd transporteren. Een nieuwe stoel kan mooi zijn, maar heeft geen verhaal, er hangt geen sfeer omheen. Dan raak ik er al snel op uitgekeken. Terwijl een doorleefde tafel me nooit gaat vervelen.”

Luchtbed

Hun Drentse boerderij was voor Monique liefde op het eerste gezicht. Vanwege het karakter, en de twee aparte ingangen die hem geschikt maakte voor een winkel. Haar vriend Rijk schrok in eerste instantie van al het werk dat moest worden verzet – gevelrenovatie, nieuw dak, nieuwe badkamer en keuken, om maar een paar dingen te noemen – maar hij zag wel het potentieel. Met de verbouwing waren ze uiteindelijk een half jaar zoet. “Eerst hebben we het woongedeelte – de oude stallen – aangepakt en daarna het voorhuis, waar nu de winkel zit. Omdat we toentertijd nog in Emmeloord woonden, bleef ik tijdens de verbouwing vaak overnachten. Lag ik daar op een luchtbedje tussen de rommel.”

Monique was altijd al creatief bezig, maar in dit huis kon ze echt ‘los gaan’. Als het even kon, pakte ze zelf het gereedschap op – voor hakken, zagen of stenen slijpen draait ze haar hand niet om. Vaak was het een kwestie van uitproberen of iets werkte. “In de werkkamer wilden we buiten binnen halen door er een vloer van oude terrasklinkers te maken. In eerste instantie hadden we daar – net als je buiten zou doen – zand tussen gedaan, maar dat gaf te veel rotzooi. Toen hebben we de vloer toch maar gevoegd.”

Rust en ruimte

Die vloer staat symbool voor Moniques smaak: stoer, naturel, onbewerkt, oud. Ze valt voor grove, robuuste spullen. En vooral niet meisjesachtig. Het verroeste metalen haardscherm dat voor haar houtkachel staat bijvoorbeeld. Of de oude motorkap die ze als kunstobject in haar winkel verkoopt. “Zo mooi! Jammer dat ik daar zelf geen ruimte voor heb.”

Van wie ze haar gevoel voor inrichting heeft weet ze niet, maar in ieder geval niet van haar ouders. Hun huis was barstensvol. “Elk stukje muur was bedekt met lijstjes en schilderijtjes, overal stonden vaasjes die mijn vader op de rommelmarkt kocht. Misschien dat mijn stijl daarom zo eenvoudig is. In mijn huis zal je nooit prullaria en tierlantijntjes vinden. Ik heb behoefte aan rust en ruimte om me heen.”

Eén van haar beste vondsten was de antieke tegelvloer die nu de badkamer en het toilet van de boerderij siert. Linea recta afkomstig uit een oud kasteel in Frankrijk. “Ben ik na al die jaren stiekem toch nog een beetje een kasteelvrouw.”

7 VRAGEN AAN MONIQUE

Op wat in huis ben je het meest trots?

“Op de deuren van de badkamer en de wc. Die heb ik helemaal zelf gemaakt, van oude planken. De drempels eronder trouwens ook. Daarvoor heb ik oude waaltjes – gebakken klinkertjes – bij elkaar gezocht, op maat gemaakt en ingemetseld. Ik word er nog elke dag blij van als ik ze zie.”

Wat was je beste aankoop?

“Een gebint. Door de verbouwing van de bovenverdieping moest in de woonkamer een extra draagbalk komen. We waren al bij verschillende oude bouwmaterialenzaken geweest, toen ik er in Staphorst toevallig één langs de weg zag liggen. De boerderij waar hij uitkwam, werd gesloopt. De jongens die ermee bezig waren, zaagden hem voor me op maat en brachten hem zelfs thuis. De prijs: één krat bier.”

En je grootste miskoop?

“Het bad. Ik vind het prachtig van vorm, maar het is eigenlijk te klein, waardoor Rijk zit er met zijn lange lijf dubbelgevouwen in zit. Zakelijk was mijn grootste miskoop een ijzeren kinderbedje, dat drie jaar in de winkel heeft gestaan. Niemand had er belangstelling voor, dus nu gebruik ik het maar als bankje in de tuin.”

Welk meubelstuk heb je met pijn in je hart verkocht?

“Een oude ronde tafel die in de hal van ons huis stond. Echt een blikvanger als je binnenkwam. Afgelopen kerst deed ik mee aan een open huis in het dorp. Eén van de bezoekers wilde de tafel ter plekke kopen. Tegen mijn gevoel in ben ik gezwicht. Nu staat er een stamtafel uit een café in Meppel in de hal. Ook leuk, maar toch mis ik de ronde tafel nog steeds.”

Wat zou je nog willen veranderen?

“Toen we het kochten, bleek het dak van het voorhuis zo lek als een mandje. De kosten voor het herstel waren veel hoger dan we hadden beraamd, waardoor we geen badkamer meer op de bovenverdieping van het woondeel konden maken. Dat zou ik alsnog heel graag doen. Verder wil ik een muur in de woonkamer een kleurtje geven. Alleen kan ik niet besluiten welke kleur dan.”

Waar zit je het liefst op een natte herfstdag?

“Bij de houtkachel. Ondanks de centrale verwarming is ons huis namelijk moeilijk warm te krijgen. Met de koekoeksklok erbij is de gezelligheid compleet. Niet heel stoer natuurlijk, zo’n klok, maar die doet me aan mijn tijd in Zwitserland denken. Overigens staat hij meestal uit, want anders worden we gek van het geluid.”

Zie je jezelf hier oud worden?

“In dit huis wel, maar misschien niet in dit dorp. Ik heb lang heimwee naar Amsterdam en Emmeloord gehad. Drentenaren zijn zó anders. Het heeft een hele tijd geduurd voordat ik daaraan gewend was. Dat ik me hier nu thuis voel, komt omdat ik de mensen geaccepteerd heb zoals ze zijn. Maar of ik er voor altijd wil blijven, weet ik niet.”

STYLINGTIP

“Gebruik alledaagse objecten eens op een andere manier dan ze bedoeld zijn. Hang bijvoorbeeld een aantal oude lades aan de muur en zet daar boeken of mooie spullen in.”

FAVORIETE ADRESJES

 • De Winkel
  Een winkel in een oude boerderij met antiek, brocante en woonaccessoires, vooral uit Bretagne, waar ik graag inspiratie opdoe. De spullen worden heel origineel gepresenteerd, je kijkt je ogen uit. Zo staat er bij de ingang een groot aquarium met allerlei objecten erin. Verder is er een hoek ingericht als een antieke winkel, inclusief oude snoeppotten en verpakkingen.
  Dorpsstraat 68, Koekange. dewinkelkoekange.nl
 • Iets van Niets
  Eigenaresse Marjan Buursma is nooit klaar met haar jacht op bijzondere kasten, tafels, stoelen, bedden en andere hebbedingen waar je heel blij van wordt. Haar stoere stijl is vergelijkbaar met de mijne. Soms gaan we ook samen op pad om spullen in te kopen.
  Industrieweg 86, Hoogeveen. ietsvanniets.nl
 • Antieke bouwmaterialen bij Mercator & Co
  Hier vind je bijvoorbeeld hardstenen wasbakken en douchebakken, Franse kranen, rustieke vloerdelen en Franse plavuizen en mozaïeken. Vaak minder duur dan bij vergelijkbare zaken in de randstad. Zelf heb ik er de antieke tegelvloer voor mijn badkamer en toilet vandaan gehaald, afkomstig uit een Frans kasteel.
  Westeinde 20, Dwingeloo. mercatorenco.nl
 • Home Stock
  Waar ik ook kom, ik word altijd naar woonwinkels getrokken. Zo ook in Haarlem, waar mijn broer woont. Tijdens een wandeling door de stad kwamen we bij Home Stock terecht. In dit mini-woonwarenhuis van 1500m2 hebben ze een geweldig aanbod. Oude gymtoestellen bijvoorbeeld, stoere legerkisten en industriële lampen. Ook een goede plek om ideeën voor je eigen inrichting op te doen.
  Drossestraat 7, Haarlem. homestock.nl
 • Loods 66
  550 m2 met een zeer uitgebreid assortiment industriële brocante en vintage spullen. Inclusief de wereld aan oude lp’s en singles. Bovendien kan eigenaar Jan Loods je hele verhalen vertellen over zijn assortiment.
  Kruisakkers 1, Annen. loods66.nl

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: