HELPT ASPIRINE KANKER VOORKOMEN?

18 Nov

Gepubliceerd in Margriet 48/49, 18 november 2016.

Naomi (35): “Een vriendin vertelde me dat een half aspirientje per dag de kans op hart- en vaatziekten en sommige soorten kanker kan verkleinen. Doe ik er goed aan dat dagelijks te nemen?”

Vasculair internist prof. dr. Saskia Middeldorp, hoogleraar trombose en hemostase in het AMC Amsterdam:

“Nee, tenzij je geschiedenis van hart- en vaatziekten hebt, zoals een hart- of een herseninfarct of etalagebenen. Is dat niet het geval, dan wegen de voordelen van dagelijks preventief aspirine slikken niet op tegen de nadelen.

De werkzame stof in aspirine, acetylsalicylzuur, werkt bloedverdunnend, waardoor er minder snel verstoppingen in bijvoorbeeld de kransslagaders ontstaan. Een dagelijkse, lage dosering kan het risico op hart- en vaatziekten met een vijfde verlagen. Waarom geven we dan niet iedereen aspirientjes, zou je denken. Omdat bloedverdunners ook nare en zelfs gevaarlijke bijwerkingen kunnen hebben. De belangrijkste: inwendige bloedingen, bijvoorbeeld in de maag of hersenen. Die kunnen blijvende schade geven. Je kunt er zelfs aan overlijden.

Kortom, ik raad je af om zomaar dagelijks aspirine te gaan slikken. Om hart- en vaatziekten te voorkomen, heb je er veel meer aan om gezond te leven: niet roken, regelmatig bewegen en gezond eten. Ook niet onbelangrijk: de onderzoeken naar de positieve gezondheidseffecten van aspirine zijn vooral bij mannen gedaan. De voordelen voor vrouwen lijken (nog) kleiner.

Denk je dat je – vanwege een ziektegeschiedenis – toch baat bij aspirine zou kunnen hebben, overleg dan met je huisarts of specialist. Die kan je eventueel een lage dosering voorschrijven. 80 milligram is voor een beschermende, bloedverdunnende werking namelijk genoeg. Ter vergelijk: in de aspirientjes die voor pijnstilling worden gebruikt, zit 500 milligram. Tabletten met 30, 80 of 100 milligram werkzame stof noemen we in de volksmond kinderaspirine. Die term is echter achterhaald; in de huidige kinderaspirine zit namelijk geen acetylsalicylzuur meer, maar paracetamol. Overigens kan het wel vijf jaar duren voor het preventieve effect van aspirine meetbaar is. Je moet het slikken dus lang volhouden.

Behalve tegen hart- en vaatziekten zou aspirine misschien ook de kans op sommige soorten kanker kunnen verkleinen. Veel vormen van kanker gedijen goed bij een ontsteking, omdat ontstekingscellen groeistoffen leveren aan een tumor. Aspirine werkt ontstekingsremmend en vertraagt zo mogelijk de ontwikkeling van kankercellen. Bovendien remt aspirine wellicht ook de aanleg van nieuwe bloedvaatjes en de groei van weefsel, beide nodig om een tumor te laten groeien. Maar er is nog veel meer onderzoek nodig om uit te zoeken hoe dat allemaal precies werkt, en hoe we die processen kunnen beïnvloeden. Pas als we dat weten,  kunnen we bekijken of het zinvol is om aspirine ook preventief tegen kanker te gaan gebruiken.”

Wekelijks geven (medisch) specialisten in Margriet antwoord op gezondheidsvragen van lezeressen. Heb je ook een vraag die je wilt voorleggen aan de (medisch) specialisten? Stuur hem naar rurbrieken@margriet.nl o.v.v. ‘vraag aan’. 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: