HOSPITAL@HOME

8 Jan

Gepubliceerd in de AHA-bijlage van het Dagblad van het Noorden en de Leeuwarder Courant, 29 december 2016.

Ziekenhuiszorg thuis, dat is Hospital@Home. 1 januari start het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) met deze dienst voor kwetsbare patiënten en hun naasten.

Ze is er maar eerlijk over: een ziekenhuis is voor kwetsbare ouderen met bijvoorbeeld dementie niet per definitie een goede plek om te verblijven, aldus internist-geriater Sophia de Rooij, hoofd van het Universitair Centrum Ouderengeneeskunde van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG). Ze lopen er een groter risico op vallen, infecties, ondervoeding en ernstige verwarring, vaak al binnen een paar dagen. En misschien wel het allerbelangrijkste: 86 procent van de oudere patiënten wil helemaal niet naar het ziekenhuis. Veel liever worden ze thuis behandeld.
Dan gaan we dat doen, dacht De Rooij. Zo ontstond het idee voor Hospital@Home. Simpel gezegd komt het erop neer dat patiënten na een kort bezoek aan de Spoedeisende Hulp van het ziekenhuis direct teruggaan naar hun eigen, vertrouwde huis. Daar krijgen ze alle benodigde behandeling en zorg van een speciaal team van verpleegkundigen en artsen. Professionals uit het ziekenhuis, maar ook van de thuiszorg. Het team stemt alles af met de medisch specialist (die hoofdbehandelaar blijft) en met de eigen huisarts.
“Veel zaken als het geven van antibiotica en zuurstof- en vochttoediening worden nu ook al aan huis gedaan”, vertelt De Rooij. “Vandaar dat er voor dit project geen extra of anders opgeleid personeel nodig is. Het gaat erom dat we de zorg anders organiseren en beter samenwerken. Op die manier kunnen we meer recht doen aan de wensen van patiënten. Hopelijk besparen we mensen bovendien complicaties, en de maatschappij ook geld. Dat gaan we onderzoeken. ”
Toch had het heel wat voeten in de aarde om 1 januari met deze nieuwe vorm van zorg te kunnen starten. De initiatiefnemers moesten strakke afspraken maken over rollen, taken en verantwoordelijkheden met onder andere specialisten, huisartsen, thuiszorg en ambulancediensten. Ook de gemeente Groningen en zorgverzekeraar Menzis werden betrokken. Gezamenlijk ontwikkelden alle partners speciale protocollen om bijvoorbeeld het gebruik van medicatie en hulpmiddelen beter op elkaar af te stemmen. “En dan hebben we het nog niet eens gehad over alle verschillende geldstromen”, zegt De Rooij. “Thuiszorg, ziekenhuiszorg, hulpmiddelen; ze worden allemaal uit andere potjes betaald. Die bij elkaar brengen was een hele toer.”
Inmiddels staat een grote groep zorgpartners in Noord-Nederland en omgeving in de startblokken om met Hospital@Home aan de slag te gaan. Dat is ook in de rest van Nederland niet onopgemerkt gebleven. Eerder deze maand sprak de Tweede Kamer over het project. Vermoedelijk maakt de overheid er 100.000 euro voor vrij. Dat is niet zozeer bedoeld voor het betalen van de zorgverleners die meedoen (dat is op andere manieren geregeld), maar kan worden gebruikt om de aanpak landelijk in te gaan voeren.
“Het zou fantastisch als dat lukt”, besluit De Rooij. “Voor patiënten, maar óók voor hun naasten, die met kortdurend extra zorg erg geholpen zijn. Uiteindelijk wordt iedereen er dus beter van.”
Meer informatie: hospitalathome.nl.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: